Powered by

55% των Σκωτσέζων ψήφισε να παραμείνουν στη Βρετανία

Με 2.001.926 ψήφους για το «Όχι» και 1.617.989 για το «Ναι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Πέμπτης, οι πολίτες της Σκωτίας επέλεξαν να παραμείνουν πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίπτοντας την ανεξαρτησία.

Η διαφορά στα ποσοστά, 55% έναντι 45%, έδωσε καθαρή νίκη στο στρατόπεδο αυτών που δεν επιθυμούσαν την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας. Η Γλασκόβη ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας σε ποσοστό 53%, αλλά μόνο ακόμα τρεις περιφέρειες από τις 32 ψήφισαν με τον ίδιο τρόπο. Εμφατική ήταν η επικράτηση του «Όχι» στο Εδιμβούργο, με 61%. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που διαμορφώθηκε στο 84,5%

Ο Πρώτος Υπουργός της τοπικής κυβέρνησης παραδέχθηκε την ήττα. Ο Άλεξ Σάλμοντ κάλεσε παράλληλα όσους ψήφισαν «Ναι» να σεβαστούν τη δημοκρατική ετυμηγορία της πλειοψηφίας.

Ο επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της ένωσης Άλιστερ Ντάρλινγκ είπε πως οι Σκωτσέζοι επέλεξαν «τη θετική αλλαγή αντί του αχρείαστου χωρισμού». Λίγο αργότερα από την Ντάουνινγκ Στριτ ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωνε την άμεση έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης της δέσμευσης των πολιτικών ηγετών του Γουέστμινστερ για παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στη Σκωτία. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε το διορισμό του λόρδου Σμιθ επικεφαλής αρμόδιας επιτροπής.

Ως απόρροια των ζητημάτων που έθεσε η μακρά διαδικασία έως το ιστορικό δημοψήφισμα, ο κ. Κάμερον ανακοίνωσε επίσης την έναρξη εξέτασης της δυνατότητας παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας για τις τοπικές κυβερνήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ουαλίας, αλλά και για την Αγγλία.

Το γνωστό ως «αγγλικό ζήτημα» ανακίνησαν στελέχη των Συντηρητικών που αντέδρασαν στη δέσμευση των κ.κ. Κάμερον, Μίλιμπαντ και Κλεγκ για απονομή ευρύτερων εξουσιών στην κυβέρνηση της Σκωτίας. Η επιτροπή που θα συσταθεί θα εξετάσει πώς οι Άγγλοι βουλευτές θα μπορούσαν να λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν αποκλειστικά την Αγγλία χωρίς συμμετοχή των βουλευτών από τις υπόλοιπες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Παρασκευή βρίσκει τη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζουν το ερώτημα του πόσο διαιρεμένες βγαίνουν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο μετά την αντιπαράθεση πριν από το δημοψήφισμα, με εκατέρωθεν κατηγορίες για τακτικές εκφοβισμού των ψηφοφόρων.

Ο Άλεξ Σάλμοντ άλλαξε τη φωτογραφία στην αρχική σελίδα του στο Facebook αναρτώντας το σύνθημα «Μία Σκωτία», ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι η διαχείριση της κατάστασης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα κυλήσει η διαδικασία απονομής περισσότερων εξουσιών στο Εδιμβούργο στους τομείς της φορολογίας, των δαπανών και του κοινωνικού κράτους.

Οι εκτιμήσεις για τους παράγοντες που καθόρισαν το αποτέλεσμα στέκονται πρωτίστως στην αβεβαιότητα για μια σειρά θεμάτων που θα δημιουργούσε η ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, όπως το εθνικό νόμισμα και η σχέση με την ΕΕ. Εκτιμάται επίσης ότι πολλοί αναποφάσιστοι πείστηκαν από τη μέση πρόταση της αυξημένης αυτονομίας που πρόσφερε την ενδέκατη ώρα το Λονδίνο βλέποντας την ενίσχυση του στρατοπέδου του «Ναι».

Υποστηρικτές του «Όχι» σχολιάζουν δε ότι για μια μερίδα αναποφάσιστων αυτό που σε μικρότερο βαθμό μπορεί να καθόρισε την απόφασή τους ήταν η αίσθηση ότι είχε δημιουργηθεί μία ατμόσφαιρα στην οποία φοβούνταν να εκδηλωθούν όσοι υποστήριζαν την ένωση. Σχολιαστές έχουν κάνει λόγο για υπέρμετρα εθνικιστικές εκφάνσεις της στάσης των οπαδών του «Ναι», ιδίως όσο πλησίαζε το δημοψήφισμα. Η άλλη πλευρά απορρίπτει τις κατηγορίες, έχοντας παράλληλα κάνει λόγο για συνεχή εκβιαστικά διλήμματα που τέθηκαν από την πλευρά του «Όχι», τόσο από το Λονδίνο όσο και στη Σκωτία.

Δήλωση που αναμένεται να επιχειρεί να δώσει έναν συμφιλιωτικό τόνο αναμένεται να εκδώσει το απόγευμα της Παρασκευής η Βασίλισσα Ελισάβετ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο φιλόδοξος στόχος της Ε.Ε. για το κλίμα-Τα διακυβεύματα και οι εξαιρέσεις
Μεγάλο τραπεζικό deal στη Βρετανία-Στη Santander μονάδα της Sabadell για £2,7 δις
Η Ε.Ε. παρατείνει τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες
Σε χαμηλό τετραετίας το δολάριο-Αυξάνεται η αισιοδοξία για εμπορικές συμφωνίες και μειώσεις επιτοκίων
Ιταλία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ
Γερμανία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο
Άλμα για την βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο πριν τους δασμούς Τραμπ
Νέα άνοδος για τον χρυσό με το βλέμμα στα εμπορικά deals και το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ
Καναδάς: Ακυρώνει φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς ενόψει συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το εμπόριο
Βρέθηκε αγοραστής για την TikTok στις ΗΠΑ-Αναμένεται έγκριση από Κίνα