Κ. Νεοφύτου: Απαραίτητη η διαχείριση των ταμείων προνοίας

Καθώς αυξάνεται η μακροζωία - τόσο στην Κύπρο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο - υπάρχουν ουσιαστικά περισσότεροι συνταξιούχοι  που χρειάζονται υποστήριξη από τον ενεργό πληθυσμό. Έτσι, τα συστήματα συνταξιοδότησης και τα ταμεία προνοίας έχουν γίνει πιο απαραίτητα από ποτέ. Ωστόσο, τα σχετικά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν ανταποκρίνεται σε αυτό η Κύπρος. 
 
Μιλώντας στο συνέδριο  Investment Expert Conference, o  Διευθυντής Στρατηγικής της Emergo Wealth Κωνσταντίνος Νεοφύτου εξήγησε ότι «πριν από την κρίση, η κυβέρνηση έβαζε αρκετά χρήματα στα συνταξιοδοτικά ταμεία».  «Αν και», συνέχισε, «έχουμε την πεποίθηση ότι έχουν κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο, είναι πολύ σοφότερο να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία ενός ιδιωτικού ταμείου προνοίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα κατάλληλο συνταξιοδοτικό εισόδημα».

Ένα εγκεκριμένο ταμείο προνοίας επιτρέπει στους πολίτες να αυξήσουν  το replacement ratio κατά περίπου 5%, από 35% (που προσφέρει η κυβέρνηση) σε περίπου 40%. Τα φορολογικά κίνητρα ισχύουν επίσης, εξήγησε, καθώς οι εισφορές εκπίπτουν από τον φόρο μέχρι ένα μέρισμα του ετήσιου μισθού. Τα  ποσά που προέρχονται από τις εισφορές είναι επίσης αφορολόγητα. 

Αν και το περιβάλλον μετά το bail-in έχει αυξήσει ουσιαστικά την ανάγκη για κερδοφόρα ταμεία προνοίας, υπήρξαν πάνω από 600 ταμεία που διαλύθηκαν μετά  το κούρεμα των καταθετών τον Μάρτιο του 2013 στην Κύπρο, αποκάλυψε ο κ. Νεοφύτου. 

«Πολλοί άνθρωποι φοβήθηκαν την αλλαγή στην αγορά και αποφάσισαν  ότι ήταν « καλή ιδέα »να λάβουν τα χρήματά τους από τα ήδη δημιουργημένα ταμεία τους, και να αρχίσουν εκ νέου. Τέτοιες ενέργειες είναι άστοχες,  αποτελέσματα της τοπικής οικονομικής αναταραχής», σημείωσε. Ωστόσο, ανέφερε ότι το περιβάλλον μετά τη διάσωση έχει επιτρέψει σε νέα ταμεία προνοίας να δημιουργηθούν ή να αποκατασταθούν. «Ακόμα και αν δεν μπορεί κανείς να κάνει κέρδη  για το ταμείο του, μπορεί ακόμα να επωφεληθεί από τα φορολογικά κίνητρα,» είπε οκ. Νεοφύτου, «τα  οποία μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά για ορισμένους». 

Φαίνεται ότι το ευρύ κοινό δεν έχει επίγνωση της σημασίας του ταμείου προνοίας, σημειώνοντας ότι «λιγότερο από το 50% του ιδιωτικού τομέα, περίπου 200.000 εργαζόμενοι, έχουν ένα ταμείο προνοίας, εκτός από τα επιδοτούμενα από την κυβέρνηση.

Δειτε Επισης

Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
Οι δράσεις της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και οι σχεδιασμοί για το εγγύς μέλλον
To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο