EBRD: Μηδενική ανάπτυξη για την Κύπρο το 2015
15:04 - 19 Σεπτεμβρίου 2014
Παρ` όλα αυτά, η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, κυρίως στον τραπεζικό τομέα, όπου ο περισσότερος δανεισμός έχει στερέψει και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι γύρω από το εντυπωσιακό ποσοστό του 50%, αναφέρει η EBRD, σε έκθεση Σεπτεμβρίου σε σχέση με τις οικονομικές προοπτικές των χωρών όπου λειτουργεί η Τράπεζα.
Ειδικότερα, η EBRD αναφέρει ότι στην Κύπρο - νέα χώρα των εργασιών της EBRD - η πληττόμενη από την κρίση οικονομία συνέχισε στο πρώτο εξάμηνο του 2014 να συρρικνώνεται, με βραδύτερο, ωστόσο, ρυθμό, λόγω της σταδιακής βελτίωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος και της αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, το οποίο υποστηρίζεται από την Τρόικα.
“Η κυπριακή οικονομία παραμένει σε βαθιά ύφεση, ωστόσο, σημάδια εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας είναι ολοένα και πιο εμφανή”, επισημαίνει.
Για ολόκληρο το 2014, η EBRD αναμένει ότι το κυπριακό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3,5%, ποσοστό που είναι ελαφρώς καλύτερο από τις εκτιμήσεις της Τρόικας για συρρίκνωση 4,2%.
Αναφέρει, ωστόσο, ότι υπάρχει περισσότερη αβεβαιότητα από ότι συνήθως η οποία περιβάλλει τις προβλέψεις για το 2015, χρονιά κατά την οποία αναμένει πως η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη, παρουσιάζοντας μηδενική ανάπτυξη.
Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η EBRD αναφέρει ότι αυτά “παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολλές χώρες” και προσθέτει ότι το το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων πλησιάζει ή ξεπερνά το 20% στην Ουκρανία και στις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και μεταξύ 30% και 50% στο Καζακστάν και στην Κύπρο, αντίστοιχα.
Σημειώνει ότι η μείωση της παραγωγής το 2013 κατά 5,4% ήταν λιγότερο σοβαρή από ό, τι αναμενόταν, ενώ τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, σε τριμηνιαία βάση, για την παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο του 2014 (-0,3%) παρουσίασαν βελτίωση σε σχέση με τα στοιχεία των προηγούμενων τριμήνων.
Σε σχέση με τον πληθωρισμό, η EBRD εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 0,4% το 2014.
Στις εκτιμήσεις της, στις οποίες περιλαμβάνει την Κεντρική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής, την Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες Καυκάσου, την Κεντρική Ασία και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η EBRD αναφέρει ότι η πιο σημαντική πηγή κινδύνου για τις χώρες της περιοχής παραμένει η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία/Ρωσία, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τις δύο αυτές χώρες και σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις για την συνολική περιοχή και σημειώνει ότι η πραγματοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην περιοχή, στο εμπόριο, στις ροές κεφαλαίων από τη Ρωσία σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα όπως είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.
Ανεφέρε επίσης ότι ένας πρόσθετος κίνδυνος αποτελεί μια διαταραχή στις τιμές του πετρελαίου από περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης ασφάλειας στο Ιράκ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ