Κυπριακά προϊόντα στη Δημόσια Υπηρεσία

Το πώς μπορούν να διατεθούν τα κυπριακά προϊόντα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συζήτησε η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, με τον Πρόεδρό της Γιαννάκη Γαβριήλ να δηλώνει ότι ενώπιον της Επιτροπής θα βρεθούν σε τρεις εβδομάδες οι Υπουργοί Υγείας, Γεωργίας και Άμυνας .
 
Πρόκειται, είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Γαβριήλ, για θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο γιατί «είχε διαπιστώσει ότι κυπριακά προϊόντα παρέμεναν αδιάθετα ενώ ταυτόχρονα τα νοσοκομεία μας, η Εθνική Φρουρά και άλλοι τομείς του δημόσιου και ημι-δημόσιου τομέα χρησιμοποιούσαν εισαγόμενα προϊόντα».

Ανέφερε ότι είχε ανατεθεί στο Γενικό Λογιστήριο η πραγματοποίηση συσκέψεων για να εξεύρουν τρόπους προστασίας των κυπριακών γεωργικών προϊόντων.

«Έγινε μια συμφωνία πλαίσιο μέσα από την οποία δίνονταν οι σωστές κατευθυντήριες γραμμές, κατά την άποψή μας, το οποίο ήταν ένα εργαλείου που θα βοηθούσε στη στήριξη της αγροτικής οικονομίας μας», είπε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς όμως σήμερα έχουμε ενημερωθεί ότι, ναι μεν υπήρξε η συμφωνία πλαίσιο, αλλά τα Υπουργεία συνεχίζουν να χρησιμοποιούν παρόμοιες διαδικασίες με τα προηγούμενα χρόνια».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από τα Υπουργεία Υγείας, Γεωργίας και Υπουργείο Άμυνας καθώς και ότι «σε τρεις εβδομάδες, επειδή απ` ότι λέχθηκε στη συνεδρία, είναι πλέον πολιτική η απόφαση που πρέπει να παρθεί, θα βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας οι τρεις Υπουργοί, οι οποίοι εμπλέκονται μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών για να μας ξεκαθαρίσουν `τι μέλει γενέσθαι`»

Αναφορά έκανε και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την απόφαση για εμπάργκο της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία και το μετέπειτα εμπάργκο Ρωσίας στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Το 11% των εξαγωγών μας δεν πρόκειται να διατεθούν στη Ρωσία, είπε, κάνοντας λόγο για σοβαρό κίνδυνο τα προϊόντα που εξάγονται στην ΕΕ να μείνουν και αυτά αδιάθετα λόγω πλεονασμού προϊόντων των ευρωπαϊκών χωρών. Το πρόβλημα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, αναμένουμε από τους τρεις Υπουργούς στην συνεδρία που έχει προγραμματιστεί σε τρεις εβδομάδες, να μας φέρουν λύσεις και όχι ευχολόγια», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης χαιρέτισε τη συμφωνία πλαίσιο λέγοντας ότι «διασφαλίζει μια προστασία των κυπριακών προϊόντων» και αφαιρεί πλέον την δυνατότητα από τον οποιονδήποτε, κυρίως τους έμπορους, να εφοδιάζουν τις κρατικές υπηρεσίες με τρόφιμα από χώρες, οι οποίες, όπως είπε, ψήφισαν υπέρ του κουρέματος στην Κύπρο στο πλαίσιο του Eurogroup.  

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, υπάρχει ακόμη μια εκκρεμότητα «που περιορίζεται στο στράτευμα, το οποίο προμηθεύεται κατεψυγμένο μόνο κρέας». Θεωρούμε, πρόσθεσε, «απαραίτητο ότι η  χρήση του φρέσκου κρέατος θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς». Κάλεσε το Υπουργείο Άμυνας «α επιλύσει αυτό το πρόβλημα, τους καταναλωτές να προτιμούν τα κυπριακά προϊόντα και τους ίδιους τους παραγωγούς να συμμετάσχουν στις διαδικασίες που προνοούνται από το νέο πλαίσιο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Andreotti λανσάρει την καμπάνια «Back Home» με ειδικές προσφορές σε έπιπλα για το φθινόπωρο
Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Πάνε Προεδρικό και στο Σπίτι της Ευρώπης με γεωργικά μηχανήματα και βυτιοφόρα γάλακτος οι αγελαδοτρόφοι
Μαρία Παναγιώτου: Τα πεπραγμένα και πώς κινείται η Κυβέρνηση για το χαλλλούμι-Οι δύο συν ένας στόχοι
Έκτακτη βοήθεια €350.000 προς μελισσοκόμους αποφάσισε το Υπουργικό-Πολύ δύσκολη η φετινή χρονιά
Νέες προσθήκες στη σειρά Monster Energy Drink: Tο Ultra Golden Pineapple και το Aussie Lemonade
Σημαντική ανάκαμψη των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη το 2025
80 χρόνια Όμιλος MSJ: Τα γερά θεμέλια του Μιχαλάκη Ιακωβίδη, οι στρατηγικές αποφάσεις και η ραγδαία ανάπτυξη
Ακόμη πιο ακριβός ο καφές: Σε υψηλό 13 ετών ο καφές Arabica-Αύξηση 40% στις τιμές το 2024
«Επιχειρείται εξόντωση της αγελαδοτροφίας...»-Διαφωνούν με την ποσόστωση και λαμβάνουν αποφάσεις