Powered by

Ακυρώνεται η απεργία

Στην ακύρωση της εξαγγελθείσας απεργίας στο δημόσιο τομέα κατέληξε η ΠΑΣΥΔΥ μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και των ηγεσιών των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου έκανε λόγο για θετική παρέμβαση του Προέδρου, αναφέροντας ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, με τον Πρόεδρο να επαναβεβαιώνει ότι  δεν τίθεται θέμα φορολόγησης του εφάπαξ και πως δεν υπάρχει πρόθεση μείωσης σε μισθοδοτικά και συνταξιοδοτικά ωφελήματα και και πως ως εκ τούτου η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ θεωρεί ότι δεν υφίσταται λόγος για πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας απεργίας.

Σε δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση από συνδικαλιστικής πλευράς επανατονίστηκαν οι θέσεις των οργανώσεων και ειδικότερα το αίτημα για κατοχύρωση των μισθοδοτικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μελών τους, ενώ επαναβεβαιώθηκε ότι από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόθεση φορολόγησης του εφάπαξ ούτε και περαιτέρω μειώσεων στις συντάξεις και τους μισθούς των υπαλλήλων στον κρατικό τομέα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι με τις ηγεσίες των οργανώσεων συμφωνήθηκε η συνέχιση του διαλόγου για εξεύρεση τρόπων, ώστε πέραν της διασφάλισης των θεμελιωδών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση της συνταξιοδοτικής ασφάλειας, να διασφαλισθεί και η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση ευθύνης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η οποία, όπως δήλωσε, συνέβαλε τα μέγιστα στη μέχρι σήμερα πορεία διόρθωσης των δημόσιων οικονομικών και της οικονομίας ευρύτερα.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης η οποία, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, συζητήθηκαν τα διάφορα θέματα που είχαν εγερθεί τον τελευταίο καιρό.«Μας δόθηκαν οι εξηγήσεις και έχουν αρθεί οι όποιες παρεξηγήσεις», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετική την παρέμβαση του Προέδρου.

Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι οι εξελίξεις θα μεταφερθούν στα συλλογικά όργανα της Συντεχνίας, τα οποία θα συνέλθουν εντός της ημέρας, υποδεικνύοντας παράλληλα πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ θεωρεί ότι «δεν θα υφίσταται λόγος για πραγματοποίηση της αυριανής παν-υπαλληλικής παναπεργίας».

Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται θέμα φορολόγησης του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και πως δεν υπάρχει πρόθεση για οποιεσδήποτε περαιτέρω μειώσεις στα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά ωφελήματα των υπαλλήλων του κρατικού τομέα.

Ερωτηθείς κατά πόσο αλλάζει ο τρόπος καταβολής του εφάπαξ, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι ελέχθη κάτι για αλλαγή του τρόπου καταβολής του εφάπαξ, αλλά ότι δεν υπάρχει πρόθεση για φορολόγησή του ούτε για περαιτέρω μειώσεις.«Εμείς θεωρούμε ότι με τις σημερινές διευκρινήσεις θα υπάρξει ηρεμία στα γραφεία, κάτι απόλυτα αναγκαίο όχι μόνο για τη Δημόσια Υπηρεσία, αλλά γενικότερα», σημείωσε, εξηγώντας πως «δεν μπορεί κανένας να νοιώθει ότι χάνει δικαιώματα από τη μια μέρα στην άλλη».

Ερωτηθείς αν η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια αλλαγή σε σχέση με την τάση των τελευταίων χρόνων για υποχώρηση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Χατζηπέτρου απάντησε καταφατικά, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στη συνέχεια θα υπάρχει κοινωνικός διάλογος, στοιχείο αναγκαίο, όπως εξήγησε, για να υπάρχει κατάληξη σε συναινετικές ρυθμίσεις. «Είναι υποχρέωση όλων να προσπαθούμε για συναινετικές ρυθμίσεις διότι όλοι κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας», συμπλήρωσε.Πρόσθεσε ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί αναβίωση του διαλόγου, ο οποίος, όπως ανέφερε, είχε εγκαταλειφθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι από `δω και στο εξής θα υπάρχει διάλογος, καθώς όλοι ενδιαφέρονται για το μέλλον του τόπου.

Σε ερώτηση, τέλος, τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που τεθεί εκ νέου το θέμα του εφάπαξ, ο κ. Χατζηπέτρου, είπε ότι «δεν βοηθούν ούτε οι αντεγκλήσεις ούτε οι συγκρούσεις» και υπέδειξε ότι «ο τόπος χρειάζεται ηρεμία», καθώς «μόνο με σύνεση μπορούμε να πάμε μπροστά».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος ανέφερε ότι το κλίμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει οδηγήσει καθηγητές στη Μέση Εκπαίδευση σε πρόωρη αφυπηρέτηση, με τα στοιχεία της ΟΕΛΜΕΚ να κάνουν λόγο για 30 περίπου σχετικές αιτήσεις, εκ των οποίων οι 4 αφορούν Διευθυντές, 4 Βοηθούς Διευθυντές Α` και οι υπόλοιπες Βοηθούς Διευθυντές.

Σημείωσε ότι κάποιες αχρείαστες δηλώσεις οδήγησαν τις τελευταίες μέρες σε αυτό το κύμα φυγής και πως ενώ αποφασίστηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου κάποιες προαγωγές Διευθυντών για να στελεχωθούν τα σχολεία, δυστυχώς αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα υπάρξουν σχολεία που θα λειτουργήσουν για τη σχολική χρονιά, που μόλις ξεκίνησε, χωρίς Διευθυντές.Αναφέροντας ότι τέτοιου τύπου δηλώσεις προκαλούν προβλήματα στην Παιδεία, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον θα είναι πιο προσεκτικά τα βήματα όλων.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού δήλωσε ότι και η ΠΟΕΔ με τη σειρά της θα θέσει ενώπιον των συλλογικών της οργάνων τα νέα δεδομένα, υποδεικνύοντας ότι αυτό που μένει από όλα όσα έχουν συζητηθεί είναι η διαβεβαίωση από την πλευρά του Προέδρου για το θεσμικό διάλογο που θα πρέπει να διεξάγεται και ο οποίος δίνει την ευκαιρία και στην ΠΟΕΔ να θέσει το θέμα της συνταξιοδότησης των νεοεισερχομένων και κάποιων στρεβλώσεων που δημιουργούνται ηλικιακά με τις νομοθεσίες που ψηφίστηκαν το 2011.

Ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι και στη Δημοτική Εκπαίδευση παρατηρείται πρόθεση εργαζομένων για πρόωρες αφυπηρετήσεις, πρόθεση η οποία, όπως είπε, έχει υλοποιηθεί σε κάποιο βαθμό, και εξήγησε ότι αν υλοποιηθούν όλες οι εκφρασθείσες προθέσεις τότε θα μιλούμε για ένα αριθμό περίπου 20 εκπαιδευτικών.

Εξήγησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί πλήγμα τόσο για κάποια σχολεία όσο και διοικητικά σε επίπεδο Υπουργείου, τη στιγμή που πρόσφατα υπήρξε η απόφαση για αποπαγοποίηση των προαγωγών για σωστή στελέχωση των διευθυντικών θέσεων. «Σήμερα βρισκόμαστε και πάλι ένα βήμα πίσω λόγω των εξαγγελιών και των προβλημάτων που έχουν προκύψει από αυτές», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας