Εισφορά 1,5% για το ΓεΣΥ και από υπαλλήλους ημικρατικών
14:56 - 17 Σεπτεμβρίου 2014
Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να προωθήσει την εν λόγω ρύθμιση στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 και στο πλαίσιο της λογικής ότι όλοι θα πρέπει να πληρώνουν για κάτι το οποίο απολαμβάνουν. Όπως εξήγησε, σήμερα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά όχι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Παράλληλα, η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όπως τόσο ο προϋπολογισμός του 2015 όσο και αυτός του 2016 προβλέπουν αυξημένες δαπάνες, οι οποίες ωστόσο θα κινούνται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους. Δηλαδή, εξήγησε, «δεν θα έχουμε προϋπολογισμούς λιτότητας».
Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες περικοπές μισθών και ωφελημάτων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι περικοπές που ψηφίστηκαν το 2011 από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξουν. Δηλαδή, η οριζόντια περικοπή 3% και οι κλιμακωτές περικοπές ανάλογα με τους μισθούς.
Ωστόσο, όπως τόνισε, οι έκτακτες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, για διάστημα πέντε χρόνων, που ψηφίστηκαν το 2011, θα καταβληθεί προσπάθεια να τερματιστούν νωρίτερα, σε περίπτωση που το επιτρέπουν τα οικονομικά του κράτους. Σύμφωνα με την εξήγηση που παρέθεσε η πηγή, το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι στην ουσία αυτή η έκτακτη εισφορά αποτελεί ένα είδος φορολογίας της απασχόλησης, πρακτική, η οποία δεν είναι επιθυμητή ειδικά σε καιρό ανεργίας.
Τέλος, η ίδια πηγή σημείωσε ότι στόχος είναι η διόρθωση στρεβλώσεων, κάτι που, όπως εξήγησε, μπορεί να μην τίθεται ως προϋπόθεση από την Τρόικα, προωθείται ωστόσο από την Κυβέρνηση έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της διορθωτικής πορείας της οικονομίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως δεν μπορούν να υπάρχουν κοινωνικά επιδόματα, τα οποία να παραχωρούνται χωρίς στόχευση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ