Ph.Photiades: Έτσι παράγονται 22εκ. λίτρα μπύρας ετησίως
15:43 - 16 Σεπτεμβρίου 2014

Από την Κύπρο ξεκίνησε η «παγκοσμιοποίηση» της Carlsberg, δήλωσε στο ΙnBusinessNews o Production Manager της Photos Photiades Breweries, Νικόλας Χριστοδούλου.
«Καθημερινά παράγουμε 24,000 κιβώτια και ετησίως 22 εκατομμύρια λίτρα μπύρας», ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας στο εργοστάσιο παραγωγής μπύρας της Ph. Photiades.
To ζυθοποιείο έχει βραβευθεί 3 φορές για την παραγωγή της κορυφαίας σε ποιότητα Carlsberg στον κόσμο, συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδούλου.
Βήμα προς βήμα η παρασκευή μπύρας
• Η παραγωγική διαδικασία της μπύρας διαρκεί περίπου 2 βδομάδες και χωρίζεται σε τρία στάδια: στην παραγωγή ζυθογλεύκους, στην αλκοολική ζύμωση και στην εμφιάλωση.
• Η βύνη, η οποία προέρχεται από ειδικής ποιότητας κριθάρι, περνά από διάφορα συστήματα καθαρισμού και αλέθεται μαζί με αφαλατωμένο νερό υψηλής ποιότητας. Ο χυλός που δημιουργείται μεταφέρεται στον κάδο ανάμειξης και αργότερα στον κάδο διαχωρισμού για να ξεχωρίσει το ζυθογλεύκος από τα στερεά υπολείμματα.
• Το ζυθογλεύκος μεταφέρεται στο δοχείο βρασμού όπου προστίθεται λυκίσκος και σχηματίζονται οι χαρακτηριστικές πικρές ουσίες. Τέλος περνάει από τον κάδο στροβιλισμού, όπου αφαιρείται το κατακάθι για να μπορέσει να γίνει η ψύξη του και η προσθήκη της μαγιάς.
• Έτσι ξεκινά η πολυήμερη φυσική διεργασία της αλκοολικής ζύμωσης και της ωρίμανσης στα ειδικά ντεπόζιτα που ψύχονται, για να μετατραπεί το ζυθογλεύκος σε μπύρα.
• Μετά τη ζύμωση, η μπύρα φιλτράρεται και ψύχεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αποκτά διαύγεια και είναι έτοιμη για να συσκευαστεί.
• Στο εμφιαλωτήριο, τα μπουκάλια περνούν διαδοχικά από πρόπλυση με νερό, διάλυμα καυστικής σόδας και ξέπλυμα με καθαρό νερό.
• Οι φιάλες περνούν από αυτόματο ηλεκτρονικό έλεγχο όπου απορρίπτονται όσες δεν είναι πεντακάθαρες ή κρίνονται ακατάλληλες για χρήση.
• Όσες φιάλες περάσουν τους ελέγχους, εισέρχονται στην ειδική εμφιαλωτική, όπου σε κενό αέρος προστίθεται αρχικά διοξείδιο του άνθρακα και στη συνέχεια η μπύρα.
• Στη συνέχεια, το προϊόν παστεριώνεται με τη χρήση ζεστού νερού για να διασφαλιστεί η σταθερότητας της γεύσης και της ποιότητας.
• Στις γεμάτες πλέον φιάλες ή κουτιά αλουμινίου τοποθετούνται οι ετικέτες και η ημερομηνία λήξης του προϊόντος και αφού περάσουν τον τελικό ηλεκτρονικό έλεγχο, ειδικά ρομπότ τα συσκευάζουν και τα τοποθετούν σε καθαρά κιβώτια, με μηχανικό τρόπο.