Πώς οι τιμές πετρελαίου εξαρτώνται από τη Σκωτία
12:45 - 16 Σεπτεμβρίου 2014
Η Σκωτία καλείται την Πέμπτη (18/9) να απαντήσει με ένα «Ναι» ή ένα «Όχι» για το αν επιθυμεί να αποτελεί κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεγάλο μέρος της ανησυχίας έχει να κάνει με ενδεχόμενες συνέπειες στη στερλίνα.
Στις χώρες του Περσικού Κόλπου εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τις τιμές του πετρελαίου, στην περίπτωση που η Σκωτία αποκοπεί από τη Βρετανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει παρακαλέσει τους Σκωτσέζους να μην διασπάσουν την οικογένεια των εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι υπέρμαχοι του «Ναι» θεωρούν πως η ανεξαρτησία αποτελεί ένα φυσιολογικό βήμα και πιστεύουν πως η οικονομία της Σκωτίας θα θριαμβεύσει, ελεύθερη από τους περιορισμούς του να αποτελεί κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έντονη αντιπαράθεση καταγράφεται και για το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς των πετρελαιοπηγών της Βόρειας Θάλασσας. Η σκωτσέζικη κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι πηγές εγγυώνται την μετά την ανεξαρτησία οικονομία της χώρας. Το πετρέλαιο και το αέριο παραμένουν θέμα συζήτησης στην περίπτωση της απόσχισης.
Το γεγονός αυτό θα έχει συνέπειες στις τιμές του αργού, κάτι που με τη σειρά του θα επηρεάσει τα κέρδη των κρατών που εμπλέκονται στον πετρελαϊκό τομέα, όπως αυτά του Περσικού Κόλπου.
Στην περίπτωση που τελικά επικρατήσει το «Ναι», ζήτημα αποτελεί το αν η λίρα θα παραμείνει ως εθνικό νόμισμα. Η στερλίνα υπέστη μεγάλες διακυμάνσεις στο διάστημα πριν το δημοψήφισμα, γεγονός που «βόλεψε» κάποια νομίσματα στη Μέση Ανατολή.
Έτσι τον τελευταίο μήνα, το Σαουδικό ριάλ αυξήθηκε κατά σχεδόν 4,5% έναντι της λίρας, ενώ ανάλογα κέρδη σημείωσε και το ντιρχάμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι πλέον κρατούν το κλειδί του οικονομικού τους μέλλοντος. Οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν τα μάτια τους στραμμένα στη Σκωτία.
Για να τα συζητήσουμε όλα αυτά, ζητήσαμε την άποψη του επικεφαλής στρατηγικής της ADS Securities στο Άμπου Ντάμπι Noureldeen Al Hammoury. Η πρώτη ερώτηση είχε να κάνει με τις αντιδράσεις των αγορών και τις εκτιμήσεις για τη στερλίνα εν όψει μιας ιστορικής απόφασης για τη Σκωτία.
Ο κ. Al Hammoury δήλωσε ότι «οι αγορές είναι πολύ πιθανό να αποδειχθούν πολύ ευαίσθητες στις δημοσκοπήσεις των επομένων ημερών μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Η λίρα σταθεροποιήθηκε πρόσφατα γύρω στο 1,62, καθώς ήταν πολλές οι σφυγμομετρήσεις χωρίς να αποτυπώνεται σαφής τάση. Όμως το τι θα γίνει την Παρασκευή είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Αν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν ‘Ναι’, τότε η λίρα μάλλον θα σπάσει το φράγμα του 1,60 και ίσως φτάσει μέχρι το 1,58. Αν η Σκωτία αποφασίσει να παραμείνει εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό θα αποβεί θετικό για τη λίρα σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση. Διότι οι αγορές θα αρχίσουν τις εκτιμήσεις στη βάση μιας ανατίμησης το 2015 από την Τράπεζα της Αγγλίας κι έτσι η στερλίνα ίσως να ανέβει και πάνω από το 1,65».
Όσον αφορά στις συνέπειες της ψήφου στις νομισματικές αγορές της Μέσης Ανατολής, ο κ. Al Hammoury δήλωσε πως «τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περίπου στις 09:00 ώρα Άμπου Ντάμπι. Επομένως, οι traders στη Μέση Ανατολή θα είναι οι πρώτοι που θα συναλλαγούν με λίρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανοίγουν λίγες ώρες μετά, ενώ οι ασιατικές αγορές ήδη θα έχουν κλείσει. Άρα, περιμένουμε μια αξιοσημείωτη ρευστότητα από τη Μέση Ανατολή, μόλις τα αποτελέσματα ανακοινωθούν».
Όσον αφορά στην τιμή του πετρελαίου στην περίπτωση της απόσχισης, σύμφωνα με τον Noureldeen Al Hammoury «υπάρχουν δύο διαφορετικά σενάρια. Αν η Σκωτία αποφασίσει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό θα είναι αρνητικό για τις τιμές, καθώς οι αγορές θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς την παγκόσμια οικονομική προοπτική, η οποία ήδη επιβραδύνεται. Ακόμη κι αν η Σκωτία αποφασίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της, αυτό θα ήταν θετικό για τις τιμές μόνο βραχυπρόθεσμα, διότι η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει ο μείζων παράγοντας για τους επόμενους μήνες. Παρ’ όλα αυτά, ίσως δούμε μια παρέμβαση του OPEC στο εγγύς μέλλον, αν σημειωθεί επιπλέον κάμψη των τιμών, ειδικά αν η περιοχή του Κόλπου αρχίσει να νιώθει τον πόνο της πτώσης των κερδών».
ΠΗΓΗ: Εuronews