ΕΤΕΚ: Επικροτεί την ενεργειακή αναβάθμιση κυβερνητικών κτιρίων

Την ικανοποίησή του για την ενεργειακή αναβάθμιση κυβερνητικών κτιρίων εξέφρασε το ΕΤΕΚ.

Σε ανακοίνωσή του το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου εκφράζει την ικανοποίησή του, αφού εισήγησή του για ενεργειακή αναβάθμιση κυβερνητικών κτιρίων εισακούστηκε και εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Μάριου Δημητριάδη.

Το ΕΤΕΚ θεωρεί ότι η ενεργειακή αναβάθμιση κυβερνητικών κτιρίων είναι μια από τις σημαντικότερες ενέργειες που θα υλοποιηθούν, αρχίζοντας από το 2015, καθώς τα έργα αυτά, εκτός από το ότι θα δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας τόσο για Μηχανικούς όσο και για εργατικό προσωπικό, θα προσφέρουν μακροπρόθεσμα σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση μείωση εξόδων από τις δαπάνες λειτουργίας των κρατικών κτιρίων. 
Σύμφωνα με την πρόταση του Επιμελητηρίου, τα έργα θα ανατεθούν -μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης- σε ιδιώτες και το κράτος θα τα αποπληρώσει σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα από τις εξοικονομήσεις που θα επέλθουν από την υλοποίηση των έργων. Για το ΕΤΕΚ η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων αποτελεί «επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας με ελκυστική υπό τις περιστάσεις απόδοση».

Στην ανακοίνωσή του το ΕΤΕΚ υπενθυμίζει, ότι τον Ιανουάριο του 2014, σε διάσκεψη Τύπου, ανακοίνωσε προτάσεις του για επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω προώθησης μέτρων που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση και των ιδιωτικών κτιρίων. Οι προτάσεις αυτές, που είχαν δοθεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφορούν στη δημιουργία καινοτόμου μηχανισμού χρηματοδότησης ενεργειακών αναβαθμίσεων υφιστάμενων κατοικιών, με την εμπλοκή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, το Επιμελητήριο ζητά όπως το κράτος συμπεριλάβει σημαντικά νέα έργα στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του Υπουργείου Συγκοινωνιών, για το 2015. Θέση του ΕΤΕΚ είναι ότι η απουσία μεγάλων έργων θα επιμηκύνει την αδράνεια στον κατασκευαστικό κλάδο, με επακόλουθα στην ανεργία, και την ίδια τη βιωσιμότητα μελετητικών γραφείων και κατασκευαστικών εταιρειών. Παράλληλα η Πολιτεία θα μπορούσε να προχωρήσει, με σχετικά μικρό κόστος, στην προκήρυξη αριθμού διαγωνισμών για μια σειρά από μελέτες, οι οποίες είναι απαραίτητες και εκκρεμούν, ώστε να διατηρηθεί στη ζωή ο σχετικός με την οικοδομική βιομηχανία παραγωγικός ιστός, έστω και εάν αυτό θα επιτευχθεί με την υποαπασχόληση του.

Επίσης, θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει το προ μηνών υποβληθέν στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης Σχέδιο «Εξοικονομώ Αναβαθμίζω», το οποίο θα αντλήσει κονδύλια ύψους 53 εκ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, για την επιδότηση εντός της επόμενης εξαετίας προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης και εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ σε οικίες, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δειτε Επισης

Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
Οι δράσεις της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και οι σχεδιασμοί για το εγγύς μέλλον
To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο
Κλειστό μέχρι 25 Σεπτεμβρίου λόγω αναβάθμισης το Tax For All
Πρόσκληση προς εμπειρογνώμονες για τον εθνικό διαγωνισμό δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Invest Cyprus: Ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ινδία-Στρατηγική επιχειρηματική συνεργασία
Συνεχείς οι δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού