Powered by

Προϋπολογισμός και εφάπαξ στο Υπουργικό

Την πρώτη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 θα έχει την Τρίτη προ ημερησίας διατάξεως το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα αναλύσει στο Υπουργικό τον προϋπολογισμό για το 2015, μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο για τα έτη 2015, 2016 και 2017.

Με βάση το πέμπτο αναθεωρημένο μνημόνιο, βάσει των επικαιροποιημένων εκτιμήσεων του μνημονίου, οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να πετύχουν το 2015 πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (εξαιρουμένου του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους) της τάξης των €258 εκατομμυρίων ή 1,6% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό έλλειμμα 5,2%. Στον στόχο αυτό δεν περιλαμβάνονται τα αναμενόμενα μερίσματα ύψους €100 εκ. ετησίως από την Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τους στόχους του μνημονίου, το 2016 οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να επιτύχουν πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ύψους €201 εκ. ή 1,2% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα 2,2%, κατεβάζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% της Ευρωζώνης.

Με βάση το μνημόνιο, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 οι κυπριακές αρχές θα παρουσιάσουν στην Τρόικα ένα προκαταρκτικό κατάλογο μέτρων προκειμένου να πετύχουν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,5% το 2017, το οποίο να αυξάνεται στο 4% το 2018. Τα μέτρα που θα απαιτηθούν θα πρέπει να περιληφθούν τον προϋπολογισμό του 2017.

Συζήτηση για εφάπαξ

Παράλληλα, όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ, θα γίνει και μια συζήτηση γύρω από τους προβληματισμούς για το θέμα του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και ότι εάν τον εξουσιοδοτήσει το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις με τις συντεχνίες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου στις κοινότητες της ανατολικής Λεμεσού-«Ο υπουργός ενδιαφέρεται πάρα πολύ...»
Χτίζει γέφυρες με Στρασβούργο και Βρυξέλλες το ΕΒΕΛ...Τα είπαν με τους ευρωβουλευτές οι επιχειρηματίες της Λεμεσού
Με απώλειες έκλεισε το ΧΑΚ στην τελευταία συνεδρία του Μαΐου
Τα συμπεράσματα της διάσκεψης Προέδρων των Επιτροπών Γεωργίας των κοινοβουλίων μεσογειακών κρατών
Απάντησε με λιβελλογράφημα, επιβεβαιώθηκε ως λασπολόγος ο Φαίδωνας...Τρίζει όντως αντί η άμαξα ο αμαξηλάτης
Ισχυρό πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τετράμηνο-Άγγιξε τα €646,8 εκατ.
Οριακή αύξηση τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο
Ο Δήμος Αθηένου συμμετέχει σε πρόγραμμα Ε.Ε. για ενδυνάμωση γυναικών υπαίθρου
Οι φιλοδοξίες του Φαίδωνα, η διαπόμπευση των forex και το επίπεδο πολιτικής ηθικής στον πάτο...Ένας grande λασπολόγος
Με απώλειες έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ