Χάσικος: Πολεοδομική σε δύο μήνες αλλά…
05:12 - 15 Σεπτεμβρίου 2014

Το μέσο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την έκδοση πολεοδομικής άδειας, αναφορικά με αναπτύξεις, για τις οποίες έχουν υποβληθεί όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, είναι δύο μήνες, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ο οποίος όμως σημειώνει πως είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις αιτήσεων, οι οποίες είναι πλήρως συμπληρωμένες και πληρούν τις πρόνοιες της πολεοδομικής νομοθεσίας καθώς και των Σχεδίων Ανάπτυξης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη, ο κ. Χάσικος αναφέρει πως μεγάλος αριθμός από τις αιτήσεις που υποβάλλονται, δεν πληρούν βασικές πολεοδομικές παραμέτρους, όπως π.χ.: ικανοποιητική προσπέλαση, κατάλληλη υδατοπρομήθεια, επαρκείς χώρους στάθμευσης καθώς και ουσιώδεις περιβαλλοντικές παραμέτρους.
«Οι κυριότερες καθυστερήσεις που παρατηρούνται, εντοπίζονται κυρίως: (i) στο στάδιο των διαβουλεύσεων που διενεργεί η Πολεοδομική Αρχή, με τα διάφορα αρμόδια Τμήματα/Οργανισμούς/Αρχές, (ii) στη μη έγκαιρη/και άμεση ανταπόκριση αιτητών/Μελετητών, για υποβολή τυχόν απαιτούμενων συμπληρωματικών στοιχείων καθώς και (iii) στην υποστελέχωση των Πολεοδομικών Αρχών».
Επισημαίνει επίσης ότι με βάση τη νέα διαδικασία, που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται δοκιμαστικά από το Νοέμβριο 2013, δίνεται η δυνατότητα στους αιτητές/Μελετητές να προβαίνουν στην εξασφάλιση των απαιτούμενων διαβουλεύσεων με τα διάφορα αρμόδια εμπλεκόμενα Τμήματα/Υπηρεσίες/Οργανισμούς, πριν το στάδιο υποβολής της πολεοδομικής αίτησης. «Παρόλα αυτά, η ανωτέρω διαδικασία, δε φαίνεται να τυγχάνει μεγάλης ανταπόκρισης», καταλήγει.