PwC: H Ευρώπη αναπτύσσεται από την περιφέρεια

Ανάκαμψη παρουσιάζουν οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με το ισπανικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,6% από τρίμηνο σε τρίμηνο, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων πέντε τουλάχιστον χρόνων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της PwC, όπως αυτές καταγράφηκαν στο «Global Economy Watch» του Σεπτεμβρίου.

Τη στιγμή που η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία δεν κατάφεραν να αναπτυχθούν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης είχαν την ευκαιρία να επιτύχουν ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι.  

Η επίδραση αυτής της ανάπτυξης διαφαίνεται ήδη μέσα από το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανίας, το οποίο ακολουθεί πτωτική πορεία από το τέλος του 2013. Η ισχυρή αυτή απόδοση αναμένεται ότι θα συνεχιστεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 από την πλειοψηφία των περιφερειακών οικονομιών, ως αποτέλεσμα και της εύρωστης τουριστικής περιόδου που διανύθηκε.  

Στο μεταξύ, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και η οικονομία της Ιταλίας εισήλθε για τρίτη φορά από το 2008 σε ύφεση, ενώ η οικονομία της Γαλλίας σημείωσε μηδενική ανάπτυξη για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Όπως επισημαίνει ο ανώτερος οικονομολόγος της PwC, Richard Boxshall, «αναμένουμε ότι η Γερμανία θα επανέλθει στους γνώριμους ρυθμούς ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς η τελευταία μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο σε προσωρινούς παράγοντες, όπως είναι η πολύ θετική απόδοση που κατέγραψε κατά το πρώτο τρίμηνο και η επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Κατά τα άλλα, οι βάσεις της γερμανικής οικονομίας παραμένουν σχετικά δυνατές. Είμαστε ωστόσο λιγότερο αισιόδοξοι για τις υπόλοιπες χώρες του πυρήνα».

Βάσει της ανάλυσης αυτής, οι οικονομολόγοι της PwC έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω το κύριο σενάριο πρόβλεψής τους για την Ευρωζώνη, διαμορφώνοντάς το από 1,1% στο 0,8% για το 2014, ούτως ώστε να αντανακλά τις αδυναμίες των τριών χωρών του πυρήνα.

Θετική προοπτική για την αμερικανική οικονομία

Η προοπτική που διαμορφώνεται για την οικονομία των ΗΠΑ είναι σχετικά θετική, με αυξήσεις να αναμένονται στα επιτόκια αργότερα μέσα στο επόμενο έτος. Έπειτα από ένα απογοητευτικό πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5% (ή κατά 2,1% σε σύγκριση με πέρυσι), οι αναλυτές εγείρουν διάφορες ανησυχίες. Ωστόσο, η συρρίκνωση αυτή υπήρξε κυρίως αποτέλεσμα προσωρινών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της μεταβολής των αποθεμάτων.

Η αναθεωρημένη πρόβλεψη για το δεύτερο τρίμηνο αντανακλούσε μια πολύ πιο θετική εικόνα, με ποσοστό ανάπτυξης 1,0% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (δηλαδή ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης 4,2%), το οποίο διαμορφώθηκε κυρίως λόγω της δαπάνης που σχετίζεται με την ατομική κατανάλωση και της αύξησης των αποθεμάτων (βλ. σχήμα 2).

Σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ, ο Richard Boxshall σχολιάζει: «Η ανάκαμψη αυτή συμβαδίζει σε γενικές γραμμές με τις προηγούμενες προσδοκίες μας, επομένως εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι ο μέσος όρος ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2,1% το 2014, ποσοστό το οποίο ενδεχομένως να αυξηθεί στο 3% το 2015. Εκτός και αν προκύψουν σημαντικές δυσμενείς εξελίξεις, αναμένουμε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα σταματήσει να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία και θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Απ’ εκεί και πέρα, αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται κατά το δεύτερο μισό του 2015, σύμφωνα και με τις σχετικές προβλέψεις μας για την ανάπτυξη».

 

Δειτε Επισης

To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο
Κλειστό μέχρι 25 Σεπτεμβρίου λόγω αναβάθμισης το Tax For All
Πρόσκληση προς εμπειρογνώμονες για τον εθνικό διαγωνισμό δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Invest Cyprus: Ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ινδία-Στρατηγική επιχειρηματική συνεργασία
Συνεχείς οι δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού
City of Dreams Mediterranean: Εγκαινιάστηκε η ακαδημία τένις «Μάρκος Παγδατής»-Ένα ακόμα ορόσημο για το θέρετρο
Πώς οι κρίσιμες υποδομές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ ως σύμμαχό τους
Η PwC Κύπρου τίμησε τους εκπαιδευομένους της που ξεχώρισαν στις εξετάσεις ACA
Τον Οκτώβριο η 3η ετήσια εκδήλωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο
Πώς μια παλιά αποθήκη χαρουπιών μετατράπηκε σε κόμβο πολιτισμού στην καλλιτεχνική σκηνή της Λεμεσού