Powered by

Στην Ουγγαρία οι τράπεζες αποζημιώνουν τους πελάτες τους

Οι τράπεζες της Ουγγαρίας θα πρέπει να καταβάλουν αποζημιώσεις, ύψους περίπου €3,2 δισεκατομμυρίων, σε δανειολήπτες που έχουν πληγεί από προηγούμενες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων επί των δανείων τους, σύμφωνα με την προτεινόμενη νέα νομοθεσία που κατατέθηκε την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο.

 "Ο τραπεζικός τομέας της Ουγγαρίας θα πρέπει να επιστρέψει ένα 1.000 δισεκατομμύρια φιορίνια (€3,20 δισεκατομμύρια) σε οικογένειες", δήλωσε ο Antal Rogan, Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.

Το νέο νομοσχέδιο - που αναμένεται να γίνει νόμος σε δύο εβδομάδες – προνοεί την απαγόρευση στις εμπορικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, στα τέλη ή στα έξοδα κάθε υφιστάμενου δανείου μέχρι τις 30 Απριλίου του 2016, είπε ο κ. Rogan.

Επιπλέον, τα ποσοστά αποπληρωμής των δανείων θα πρέπει να υπολογιστούν εκ νέου, κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο οι δανειολήπτες των περίπου 400 τραπεζών της Ουγγαρίας θα πληρώσουν από 25% μέχρι 30% λιγότερα, σύμφωνα με τον βουλευτή.

Μερικές από τις αποζημιώσεις που θα δοθούν από τις τράπεζες σχετίζονται με δάνεια που έγιναν σε ξένο νόμισμα, κυρίως σε ελβετικά φράγκα, που δόθηκαν από τις τράπεζες σε Ούγγρους πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008, σπρώχνωντας τα επιτόκια αποπληρωμής στα ύψη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Βουτιά στην ιαπωνικές εξαγωγές-Κατακόρυφη πτώση στις αποστολές προς ΗΠΑ
ΗΠΑ: Μειωμένη ζήτηση και δασμοί επιβραδύνουν τη βιομηχανική παραγωγή
Η δύσκολη εξίσωση της Fed και το μεγάλο δίλημμα Πάουελ για τα επιτόκια στις ΗΠΑ
Φον ντερ Λάιεν: Περίπλοκες οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ-Στόχος η επίτευξης συμφωνίας έως τις 9 Ιουλίου
Νέες κυρώσεις στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο...Aπαγορεύσεις σε ακόμη 20 πλοία
Επενδύσεις €76 δις από χώρες Ε.Ε. για υποδομές περιβαλλοντικής προστασίας το 2024-Τι αφορούσαν
Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη