ΓεΣΥ: Ξεκινάει η μεταρρύθμιση
16:38 - 10 Σεπτεμβρίου 2014
Τα δύο βασικά νομοσχέδια της μεταρρύθμισης ολόκληρου του συστήματος υγείας της Κύπρου, τα οποία αφορούν στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.
Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής ανέλυσε τις βασικές αρχές των νομοσχεδίων, σημειώνοντας ότι για την ολοκλήρωσή τους ξεκινά από σήμερα ένας δημόσιος διάλογος με όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις και εμπλεκομένους φορείς και εταίρους. Ο διάλογος αυτός αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Οκτωβρίου, και μέχρι το τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή ώστε να ψηφιστούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, αφού αποτελούν και μνημονιακές υποχρεώσεις.
“Προχωρούμε αποφασιστικά στη μεταρρύθμιση ολόκληρου του συστήματος υγείας της χώρας μας. Αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ανάγκη γιατί το χρειάζεται ο τόπος και ο πολίτης”, είπε ο Υπουργός Υγείας και αναφέρθηκε στις βασικές αρχές που θα διέπουν τα δύο βασικά νομοσχέδια.
Για τα δημόσια νοσηλευτήρια οι βασικές αρχές είναι η ανάπτυξη Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου, τους οποίους θα αποτελούν τα ίδια τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, δηλαδή Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και το Νοσοκομείο Μητέρας και Παιδιού Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ. Οπως είπε ο κ. Πατσαλής, στα πιο πάνω Νοσοκομεία Επαρχιών θα υπάγονται τα αστικά και αγροτικά Υγειονομικά Κέντρα των αντίστοιχων επαρχιών, ενώ στους Οργανισμούς του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και Γενικού Νοσοκομείου Πάφου θα υπάγονται τα Νοσοκομεία Κυπερούντας και Πόλεως Χρυσοχούς αντίστοιχα.
Οπως ανέφερε ο Υπουργός, οι Οργανισμοί θα διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια με αντιπροσώπευση της Κυβέρνησης, τα οποία θα διορίζονται εντός τριών μηνών από την έναρξη της νέας διακυβέρνησης από το Υπουργικό για πενταετή θητεία, η οποία θα λήγει μέχρι και τρεις μήνες με το πέρας της διακυβέρνησης. Επίσης, του επιστημονικού έργου κάθε Οργανισμού θα επιλαμβάνεται Επιστημονικό Συμβούλιο που θα προεδρεύει ο εκάστοτε Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του κάθε νοσοκομείου, ενώ, παράλληλα, διεθνής επιστημονική Επιτροπή θα υποστηρίζει συμβουλευτικά το Διοικητικό Συμβούλιο και το Επιστημονικό Συμβούλιο.
Οσον αφορά στο υπάρχον προσωπικό που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, με την ίδρυση των Οργανισμών, εάν το επιθυμούν μπορούν να μεταφερθούν σε θέσεις με νέα σχέδια υπηρεσίας που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό, και στα οποία θα τοποθετηθούν όλοι οι άλλοι μη δημόσιοι υπάλληλοι. Οπως διευκρίνισε, η μονιμότητα και η αντιμισθία των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα μεταβληθούν δυσμενώς και η υπηρεσία των δημοσίων υπαλλήλων που θα μεταφερθούν στους Οργανισμούς αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται για όλους τους σκοπούς, περιλαμβανομένων και των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.
Ανέφερε, ακόμη, ότι κάθε οργανική θέση που κατέχει δημόσιος υπάλληλος που υπηρετεί σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο και η οποία θα κενούται, θα αντικαθίσταται με ανάλογη θέση με νέο συμβόλαιο, και πως σε βάθος χρόνου οι οργανισμοί δεν θα έχουν θέσεις που πληρούνται από δημοσίους υπαλλήλους.
“Οι Οργανισμοί θα έχουν την ευθύνη αυτόνομης εξασφάλισης και διαχείρισης των εσόδων και εξόδων τους και θα υποβάλλουν στο Υπουργικό Συμβούλιο ετήσιους προϋπολογισμούς προς έγκριση για το επόμενο έτος. Κατά τα πρώτα τρία έτη από την έναρξη της λειτουργίας των αυτόνομων Οργανισμών, τυχόν ελλείμματα στον προϋπολογισμό των Οργανισμών θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ κατά τον 3ο χρόνο τα οικονομικά των οργανισμών θα επαναξιολογηθούν, είπε.
Οσον αφορά το τροποποιητικό νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας είπε πως το ΓεΣΥ θα έχει υποχρεωτική κάλυψη για όλους τους μόνιμους κατοίκους της Κύπρου, θα έχει δίκαιη κατανομή του κόστους στη βάση της κοινωνικής αλληλεγγύης, θα παρέχει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στον γιατρό και στο νοσηλευτήριο του θα υιοθετείται ο θεσμός του προσωπικού ιατρού ως θυροφύλακας του συστήματος έτσι που να υπάρχει συγκράτηση των συνολικών δαπανών.
Ο κ. Πατσαλής αναφέρθηκε στη συνέχεια σε άλλες βασικές αρχές του τροποποιητικού νομοσχεδίου,μεταξύ των οποίων είναι η ανάληψη εκ μέρους του Υπουργείου της ευθύνης χάραξης της σχετικής στρατηγικής και πολιτικής, της παρακολούθησης, του ελέγχου, της εποπτείας και της ρύθμισης του ΓεΣΥ. Επίσης, όπως είπε, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) θα είναι ο κρατικός ασφαλιστικός οργανισμός υγείας που θα παρέχει κρατική ασφάλιση υγείας στα πλαίσια του ΓεΣΥ.
Επίσης, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, η αρμοδιότητα έκδοσης Κανονισμών για την εφαρμογή του νόμου, μεταφέρεται από τον ΟΑΥ στο Υπουργείο Υγείας και απαιτείται η έγκριση τους από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή. Ακόμη, στο Υπουργείο Υγείας δημιουργείται Διεύθυνση ΓεΣΥ που θα έχει τη διοικητική ευθύνη αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας στο ΓεΣΥ, ενώ θα υπάρξει μεταφορά του Ταμείου Ασφάλισης Υγείας από τον ΟΑΥ προς το Υπουργείο Υγείας. To Ταμείο θα τελεί υπό την εποπτεία και διαχείριση του Διευθυντή του ΓεΣΥ στο Υπουργείο Υγείας. Στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας θα συλλέγονται όλες οι εισφορές από τα συνεισφέροντα μέρη, είπε.
Ο ΟΑΥ θα διοικείται, όπως ανέφερε ο Υπουργός, από διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα είναι 15μελές και την πλειοψηφία έχει η Κυβέρνηση. Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ θα έχει επίσης συμβουλευτικό ρόλο αναφορικά με τον ετήσιο προϋπολογισμό και τους ετήσιους λογαριασμούς του Ταμείου Ασφάλισης Υγείας,
Σε σχέση με την αμοιβή και τα εισοδήματα των Προσωπικών Ιατρών και των ειδικών ιατρών, αυτές όπως είπε, καθορίζονται με Κανονισμούς αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις, τις οποίες θα συντονίζει το Υπουργείο Υγείας και στις οποίες θα συμμετέχει ο ΟΑΥ και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Η αποζημίωση των λοιπών παρόχων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, συνέχισε, καθορίζεται επίσης με Κανονισμούς, μετά από διαβουλεύσεις, τις οποίες συντονίζει το Υπουργείο Υγείας και στις οποίες συμμετέχει ο ΟΑΥ και οι αρμόδιοι επαγγελματικοί σύνδεσμοι, σύλλογοι ή φορείς.
“Θεωρούμε ότι σήμερα γίνεται ένα καθοριστικό βήμα για την ανάπτυξη αυτών των δύο νομοσχεδίων, τα οποία θα ολοκληρωθούν στη βάση των αρχών αυτών και στη βάση ενός δημόσιου διαλόγου που ξεκινά σήμερα με στόχο να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της αλλαγής ολόκληρου του συστήματος υγείας της χώρας”, κατέληξε.
ΚΥΠΕ