Powered by

Ομπάμα: Έπιασαν τόπο οι κυρώσεις

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ρωσική οικονομία είχε "βαλτώσει" ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Μόσχα τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όσο και η Ευρώπη.  Πρόσθεσε πως κρίνεται ότι δεν είναι ακόμα απαραίτητη η αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για την εξουδετέρωση της απειλής που προβάλουν οι αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ επανεξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία, εξαιτίας της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ο Ομπάμα τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός υπερτερεί σε αριθμό έναντι του ουκρανικού.

Μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει αντιμετωπίσει αυτονομιστές, ο αριθμός των οποίων δεν συγκρίνεται με τον ουκρανικό στρατό. "Αν φανταστούμε μια εισβολή από τη Ρωσία, τότε αυτό προφανώς αποτελεί μια διαφορετική κατηγορία ερωτήσεων. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο", είπε.

Τα σχόλια αυτά έκανε ο Ομπάμα λίγο μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 20.000 στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της ανθρωπιστικής αποστολής για να εισβάλει στη χώρα.

Αργότερα από τις δηλώσεις αυτές του Αμερικανού Προέδρου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μετά από συνομιλία που είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, αμφότεροι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα με τη Ρωσία.

"Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους αναφορικά με δηλώσεις της Ρωσίας, η οποία προτείνει ένα ρόλο για ρωσική "ειρηνευτική δύναμη" στην Ουκρανία, με τις εξελίξεις γύρω από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και με τη συνεχιζόμενη μεταφορά όπλων από την πλευρά της Ρωσίας στην Ουκρανία", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται επί καθημερινής βάσης για να καθορίσουν τι ακριβώς χρειάζεται η Ουκρανία προκειμένου να αμυνθεί κατά των αυτονομιστών οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Σε μιά άλλη εξέλιξη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ακγελα Μέρκελ συζήτησαν την Τετάρτη στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας για την κρίση στην Ουκρανία, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Οι δύο ηγέτες εξήραν επίσης την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα
Οι πέντε προτάσεις των Ευρωπαίων εφοπλιστών για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας
Η Boeing παγώνει τις προσλήψεις-Ενδέχεται να θέσει σε διαθεσιμότητα εργαζομένους
Απώλειες για το bitcoin εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων από Fed
Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους