Powered by

Ομπάμα: Έπιασαν τόπο οι κυρώσεις

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ρωσική οικονομία είχε "βαλτώσει" ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Μόσχα τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όσο και η Ευρώπη.  Πρόσθεσε πως κρίνεται ότι δεν είναι ακόμα απαραίτητη η αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για την εξουδετέρωση της απειλής που προβάλουν οι αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ επανεξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία, εξαιτίας της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ο Ομπάμα τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός υπερτερεί σε αριθμό έναντι του ουκρανικού.

Μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει αντιμετωπίσει αυτονομιστές, ο αριθμός των οποίων δεν συγκρίνεται με τον ουκρανικό στρατό. "Αν φανταστούμε μια εισβολή από τη Ρωσία, τότε αυτό προφανώς αποτελεί μια διαφορετική κατηγορία ερωτήσεων. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο", είπε.

Τα σχόλια αυτά έκανε ο Ομπάμα λίγο μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 20.000 στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της ανθρωπιστικής αποστολής για να εισβάλει στη χώρα.

Αργότερα από τις δηλώσεις αυτές του Αμερικανού Προέδρου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μετά από συνομιλία που είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, αμφότεροι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα με τη Ρωσία.

"Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους αναφορικά με δηλώσεις της Ρωσίας, η οποία προτείνει ένα ρόλο για ρωσική "ειρηνευτική δύναμη" στην Ουκρανία, με τις εξελίξεις γύρω από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και με τη συνεχιζόμενη μεταφορά όπλων από την πλευρά της Ρωσίας στην Ουκρανία", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται επί καθημερινής βάσης για να καθορίσουν τι ακριβώς χρειάζεται η Ουκρανία προκειμένου να αμυνθεί κατά των αυτονομιστών οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Σε μιά άλλη εξέλιξη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ακγελα Μέρκελ συζήτησαν την Τετάρτη στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας για την κρίση στην Ουκρανία, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Οι δύο ηγέτες εξήραν επίσης την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Νέες κυρώσεις στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο...Aπαγορεύσεις σε ακόμη 20 πλοία
Επενδύσεις €76 δις από χώρες Ε.Ε. για υποδομές περιβαλλοντικής προστασίας το 2024-Τι αφορούσαν
Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη
Ποιες χώρες διαθέτουν τα περισσότερα αποθέματα χρυσού-Οι μεγαλύτερες αγορές και οι μεγαλύτεροι πωλητές
Υιοθετεί το ευρώ τον Ιανουάριο η Βουλγαρία-Γιατί ανησυχούν οι πολίτες
Αφήνει αμετέβλητα τα επιτόκια παρά τις πιέσεις Τραμπ για μειώσεις η Fed
Από τα McDonald’s στην Amazon: Τα μαθήματα που πήρε ο Τζεφ Μπέζος στην πρώτη του δουλειά