Powered by

Δεν ψηφίζουν τις εκποιήσεις χωρίς τροποποιήσεις

Παρά την επίσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών στα πολιτικά κόμματα με σκοπό να τους εξηγήσουν το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, εισέπραξαν τέσσερα όχι. Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι των κομμάτων, ζητούν τροποποιήσεις και αλλαγές.

ΑΚΕΛ

«Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις είναι επικίνδυνο. Θα ωφελήσει σε πολύ μικρό βαθμό τις τράπεζες, αφού θα εισπράττουν μόνο το 20-30% του λαβείν τους μέσω των μαζικών εκποιήσεων, με διαδικασίες εξπρές και παράνομες. Τώρα είναι λοιπόν η ώρα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, αφουγκραζόμενη τη λαϊκή κατακραυγή και έχοντας μπροστά της ορατό το ενδεχόμενο καταψήφισης του αντιλαϊκού αυτού νομοσχεδίου, να διεκδικήσει επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα. Και ασφαλώς, αντί να κινείται μονοδρομικά και με ταχύτητα προς τις μαζικές εκποιήσεις, να ασκήσει την υπαρκτή επιρροή της στο τραπεζικό σύστημα για να υιοθετηθούν λιγότερο σκληρές και εκβιαστικές πρακτικές σε βάρος των πολιτών. Με δικαιότερες αναδιαρθρώσεις, με εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας και με περιορισμό των υπερχρεώσεων και του ανατοκισμού, που αγγίζουν τα όρια της τοκογλυφίας».

ΕΔΕΚ

«Το νομοσχέδιο δεν μπορεί να ψηφιστεί και αυτό είναι ξεκάθαρο προς την Κυβέρνηση, εφόσον ακόμη και τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση ζητούν να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές. Υπάρχουν στρεβλώσεις στην υπάρχουσα διαδικασία και αντιλαμβανόμαστε ότι επίκεινται και τα τεστ αντοχής των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, κατά τα οποία ευχόμαστε οι κυπριακές αρχές να διαπραγματευθούν σωστά τις παραδοχές. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να επιβάλλεται ένα νομοσχέδιο για το οποίο ουσιαστικά δεν έγινε καμία μελέτη πως θα επηρεάσει την οικονομία και την κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο οι βασικές αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στο νομοσχέδιο πρέπει να κινούνται γύρω από τους εξής άξονες:

1. Να υπάρξει λεπτομερής κατηγοροποίηση των δανείων που αφορούν ιδιοκατοίκηση και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες υπό προϋποθέσεις, με την ενδεχόμενη ενσωμάτωση προνοιών του πλαισίου της αφερεγγυότητας στο νομοσχέδιο.

2. Να περιληφθούν αντικίνητρα για τις τράπεζες ώστε να αποτρέπονται να εκποιούν ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές όπως, πριν τη δεύτερη δημοπρασία να υπάρχει διαγραφή χρέους και νέα προσπάθεια αναδιάρθρωσης.

3. Να απαγορευθούν οι ομαδικές πωλήσεις ή εκχωρήσεις δανείων με καθορισμό ξεχωριστής διαδικασίας για κάθε ακίνητο.

4. Να ασκηθούν, προσωρινά, από το Διατραπεζικό διαμεσολαβητή οι διαδικασίες του Συμβούλου Αφερεγγυότητας, ώστε να διασφαλίζεται ότι έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες πριν τη διαδικασία εκποίησης.

5. Να θεσπιστεί εποπτικό όργανο των δημοπρασιών με λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας και του Κτηματολογίου και σωστή αξιολόγηση των ατόμων που συμμετέχουν στη δημοπρασία.

6. Να δημιουργηθεί μητρώο πωλήσεων ακινήτων και δείκτης αξίας ακινήτων ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις τιμές των ακινήτων ανά περιοχή».

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

«Είναι ολοφάνερο ότι με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, όπως το έχει καταθέσει η Κυβέρνηση, δεν προωθείται ο στόχος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό που επιδιώκεται είναι να τρομοκρατηθούν οι μικροφειλέτες και να γίνουν εύκολο θύμα στους τραπεζίτες και τους ξένους «επενδυτές».

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

"Με το νομοσχέδιο που προχωρεί να καταθέσει στη Βουλή για εκποιήσεις περιουσιών, διαπιστώνουμε ότι επιχειρεί να τιμωρήσει αυτούς οι οποίοι δεν ευθύνονται για το πρόβλημα των τραπεζών και την οικονομική κρίση. Θα πρέπει στο νομοσχέδιο να χωριστούν σε κατηγορίες οι οφειλέτες. Δεν μπορεί η κυβέρνηση, μετά που λήστεψε τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες, μετά που η κυβέρνηση με την πολιτική της οδήγησε τους πολίτες στην ανεργία και στις περικοπές μισθών και επιδομάτων, τώρα επικαλείται το γεγονός ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, για να βάλει χέρι στα σπίτια και στις περιουσίες τους”.

Η Συμμαχία θα δώσει την Παρασκευή στη δημοσιότητα τροποποιήσεις και η κυριότερη αφορά  την αυτόματη αναστολή όλης της διαδικασίας εκποιήσεων στην περίπτωση προσφυγής στο δικαστήριο από τους πολίτες μέχρι τη λήψη της τελεσίδικης απόφασης του δικαστηρίου.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Εντατικός προγραμματισμός για νέα μαζική κοινωνική κινητοποίηση κατά των μαζικών εκποιήσεων, γίνεται από πλευράς των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων που συναποτελούν την πλατφόρμα ‘‘Η κοινωνία Αντιδρά και Διεκδικεί’’. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και Κίνησης Κατά των Εκποιήσεων, “η νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας που αποφασίσθηκε από σύσκεψη όλων (15) των οργανώσεων την περασμένη Δευτέρα έχει σκοπό την προστασία και αποτροπή μαζικών εκποιήσεων της πρώτης κατοικίας ή και επαγγελματικής στέγης ή καλλιεργήσιμης γης των αγροτών μας”.

Όπως αναφέρεται, έχει ετοιμασθεί σχετική Διακήρυξη με το σκεπτικό και στόχους της κινητοποίησης με βασικότερο “την αποτροπή ψήφισης του κυβερνητικού νομοσχεδίου των μαζικών εκποιήσεων από τη Βουλή”.

Η Διακήρυξη θα σταλεί και σε συνδικαλιστικές και άλλες κοινωνικές οργανώσεις που δεν συμμετείχαν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, τον περασμένο Δεκέμβριο και Φεβρουάριο, με πρόσκληση να συμμετέχουν προγραμματιζόμενη κινητοποίηση.

Όπως ανακοινώθηκε, την Τρίτη 19 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη από όλες τις οργανώσεις που θα συνταχθούν στη μαζική κινητοποίηση.

Δειτε Επισης

Στην αντεπίθεση η AKTOR... Πάει στα δικαστήρια και ζητά αποζημιώσεις πέραν των 35 εκατομμυρίων ευρώ
Στο τραπέζι πρόταση νόμου για συντάξεις χηρείας σε άνδρες ανεξαρτήτως χρόνου θανάτου της συζύγου
Με κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τρίτη
Πρόσφορο έδαφος για συνεργασία σε τουρισμό, εμπόριο και ενέργεια με Κατάρ-Είδε τον Πρέσβη ο Κεραυνός
Συζήτησαν των Κώδικα Δεοντολογία της ΕΠΑ-«Καλύπτει τα βασικά ζητήματα της σύγκρουσης συμφέροντος»
Ανασυγκρότηση, επανασχεδιασμός και επανεκκίνηση του έργου...Χάραξαν πορεία για τον δρόμο Πάφου-Πόλεως
Έργα €7,7 εκατ. στο Τμ. Πολιτικής Αεροπορίας-Μετακίνηση στην Κοκκινοτριμιθιά, νέα ραντάρ και Εταιρεία Αεροναυτιλίας
Πανίκος Νικολάου: Τα δανειστικά επιτόκια, το νομοσχέδιο για έλεγχο ξένων επενδύσεων και ο φόρος για απροσδόκητα κέρδη
To νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον και οι φήμες περί εξαγοράς μικρής τράπεζας από την Τρ. Κύπρου-Πώς σχολιάζει ο CEO
Θετικό πρόσημο στην επάνοδο της Τρ. Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών-«Οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ καλές»