Τα αρπακτικά και οι λαϊκιστές

Διάφορα επενδυτικά ταμεία (hedge funds) επισκέπτονται το νησί μας με στόχο να επενδύσουν. Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας κι αγοράζουν σημαντικά πακέτα μετοχών  τραπεζών. Ωστόσο, εμείς τους υποδεχόμαστε με χαρακτηρισμούς, όπως «αρπακτικά» και ότι «ήρθαν για να μας ξεζουμίσουν». Όσοι τα λένε αυτά λαϊκίζουν και δεν έχουν ιδέα για το πώς δουλεύει η σύγχρονη οικονομία. 

Καταρχήν, ας δούμε τι είναι τα hedge funds. Πρόκειται για κεφάλαια που προέρχονται είτε από μεγάλους επενδυτές, όπως ταμεία συνταξιοδοτικά, είτε από κράτη που διαθέτουν μεγάλο πλεόνασμα, όπως η Κίνα ή τα Αραβικά Εμιράτα. Ανέρχονται σε πολλά τρισ. δολάρια και κινούνται σε ολόκληρο τον κόσμο με ταχύτατους ρυθμούς. Κάποια ταμεία, για παράδειγμα, επιλέγουν να επενδύσουν με γεωγραφικά κριτήρια κι άλλοι επενδυτές με κριτήρια σε χώρες όπου έχουν οικονομικά προβλήματα.

Το ερώτημα προς τους επικριτές των hedge funds είναι γιατί είναι κακό κάποιο ταμείο να είναι κερδοσκοπικό. Ποιο είναι το πρόβλημα όταν κάποιος επιχειρηματίας επιδιώκει το κέρδος; Οι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές από την Τράπεζα Κύπρου θέλουν να βγάλουν σύντομα κέρδος. Σε αυτή την περίπτωση,  κέρδη δεν θα βγάλουν μόνο οι μέτοχοι, αλλά και η ίδια η τράπεζα, οι εργαζόμενοι και το κράτος. 

Τα hedge funds δέχονται επίσης επικρίσεις για την επιθετική πρακτική τους και τα γρήγορα αποτελέσματα. Εμείς οι Κύπριοι μάθαμε σιγά- σιγά και νομίζουμε ότι είναι κακό να έρχονται γρήγορα αποτελέσματα. 

Επιπρόσθετα, τα επενδυτικά ταμεία ενισχύουν την εταιρική διακυβέρνηση. Θέλουμε κομματικά διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια ή κάποιους που επειδή επιδιώκουν το κέρδος ασκούν πίεση προς τη σωστή κατεύθυνση και τον εξορθολογισμό των κακώς εχόντων;

Να είστε σίγουροι ότι δεν θα βρούμε ξένους παθητικούς επενδυτές. Τα ξένα ταμεία που θα έρθουν και θα επενδύσουν στο νησί μας θα είναι επιθετικά. Θέλουν και πρέπει να επιδιώκουν το κέρδος και θα θέλουν να αλλάξουν τις κακές νοοτροπίες. Πρέπει να το πράξουν για το καλό μας. Εάν βέβαια θέλουμε η Κύπρος να μπει στο παιχνίδι της διεθνούς οικονομίας.

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες