Βολεμένοι στην αυθαιρεσία του χαλλουμιού

Κάποιοι βολεύονται με την αυθαιρεσία της συνταγής προμηθεύοντας Κύπριους και ξένους καταναλωτές ότι να ‘ναι με την περίφημη ετικέτα: Αυθεντικό, παραδοσιακό, κυπριακό, πατροπαράδοτο χαλλούμι.

Την ίδια στιγμή κάποιοι βολεύονται με τις συνθήκες καρτέλ των τιμών του αγελαδινού γάλακτος το οποίο έχει μεγαλώσει σε τέτοιο βαθμό που λίγοι έως και ελάχιστοι μπορούν να ελέγξουν. Αντίθετα το ίδιο το καρτέλ έχει καταφέρει να ελέγξει μεγάλες επιχειρήσεις ακόμη και πολιτικούς κύκλους.

Κάποιοι συμμετέχουν, καθορίζουν ή απλώς βολεύονται και με τις δύο πιο πάνω,  στρεβλές καταστάσεις.

Και όλοι αυτοί που βολεύονται με την αυθαιρεσία που επικρατεί σήμερα με την ποσόστωση του χαλλουμιού τονίζουν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν πως το αιγοπρόβειο γάλα δεν πρέπει να υπερβαίνει το αγελαδινό στη συνταγή του χαλλουμιού. Άλλωστε αυτή είναι και η εύκολη μέθοδος: Όταν δεν θέλεις να χάσεις το καθεστώς αυθαιρεσίας πολεμάς την προοπτική ανατροπής του.

Κανείς δεν σκέφτηκε πως όπως σε όλες τις άλλες αγορές τα δεδομένα αλλάζουν. Και αλλάζουν με ανοικτό μυαλό, στρατηγική και επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και καινοτομία. Διερωτήθηκε κανείς πόσο μεγάλος θα είναι ο όγκος από τον κύκλο εργασιών όταν και εφόσον κατοχυρωθεί το χαλλούμι; Σκέφτηκαν οι πολέμιοι του φακέλου πως συμφέρει ακόμη και στους ιδίους ένα ευρωπαϊκό τυρί, κυπριακής προέλευσης; Μάλλον όχι.

Και επειδή από παιδιά ένα χαλλούμι μάθαμε να τρώμε ας αφήσουμε κατά μέρους τα επί… μέρους συμφέροντα και ας σκεφτούμε πως όλα όσα πρόκειται να χάσουμε είναι σαφώς λιγότερα από αυτά που θα κερδίσουμε με την κατοχύρωση του χαλλουμιού.

Όλα τα άλλα είναι παραμύθια, τα οποία οι εμπλεκόμενοι ή και διαπλεκόμενοι με διάφορες καταστάσεις θέλουν να πουλήσουν στον κόσμο, μαζί με το «αγνώστου ταυτότητας» χαλλούμι τους.

Η «φτωχή» Ελλάδα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα έχοντας διασφαλίσει την ταυτότητα της φέτας ως προϊόν ονομασίας προέλευσης χρόνια προηγουμένως, εξάγοντας μόνο από τα σύνορά της το λευκό, αλμυρό τυρί που παρασκευάζεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα.

Πάντως, αγελάδες στην Κύπρο δεν υπήρχαν πριν 100-150 χρόνια, ενώ οι ακραίες θεωρίες για το χαλλούμι το τοποθετούν στα ομηρικά χρόνια. Πιο έγκυρες ιστορικές αναφορές που υιοθετούνται και από τη Δημοκρατία κάνουν λόγο για συνταγή χαλλουμιού στην Κύπρο κατά τα μεσαιωνικά χρόνια.

 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες