Βολεμένοι στην αυθαιρεσία του χαλλουμιού

Κάποιοι βολεύονται με την αυθαιρεσία της συνταγής προμηθεύοντας Κύπριους και ξένους καταναλωτές ότι να ‘ναι με την περίφημη ετικέτα: Αυθεντικό, παραδοσιακό, κυπριακό, πατροπαράδοτο χαλλούμι.

Την ίδια στιγμή κάποιοι βολεύονται με τις συνθήκες καρτέλ των τιμών του αγελαδινού γάλακτος το οποίο έχει μεγαλώσει σε τέτοιο βαθμό που λίγοι έως και ελάχιστοι μπορούν να ελέγξουν. Αντίθετα το ίδιο το καρτέλ έχει καταφέρει να ελέγξει μεγάλες επιχειρήσεις ακόμη και πολιτικούς κύκλους.

Κάποιοι συμμετέχουν, καθορίζουν ή απλώς βολεύονται και με τις δύο πιο πάνω,  στρεβλές καταστάσεις.

Και όλοι αυτοί που βολεύονται με την αυθαιρεσία που επικρατεί σήμερα με την ποσόστωση του χαλλουμιού τονίζουν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν πως το αιγοπρόβειο γάλα δεν πρέπει να υπερβαίνει το αγελαδινό στη συνταγή του χαλλουμιού. Άλλωστε αυτή είναι και η εύκολη μέθοδος: Όταν δεν θέλεις να χάσεις το καθεστώς αυθαιρεσίας πολεμάς την προοπτική ανατροπής του.

Κανείς δεν σκέφτηκε πως όπως σε όλες τις άλλες αγορές τα δεδομένα αλλάζουν. Και αλλάζουν με ανοικτό μυαλό, στρατηγική και επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και καινοτομία. Διερωτήθηκε κανείς πόσο μεγάλος θα είναι ο όγκος από τον κύκλο εργασιών όταν και εφόσον κατοχυρωθεί το χαλλούμι; Σκέφτηκαν οι πολέμιοι του φακέλου πως συμφέρει ακόμη και στους ιδίους ένα ευρωπαϊκό τυρί, κυπριακής προέλευσης; Μάλλον όχι.

Και επειδή από παιδιά ένα χαλλούμι μάθαμε να τρώμε ας αφήσουμε κατά μέρους τα επί… μέρους συμφέροντα και ας σκεφτούμε πως όλα όσα πρόκειται να χάσουμε είναι σαφώς λιγότερα από αυτά που θα κερδίσουμε με την κατοχύρωση του χαλλουμιού.

Όλα τα άλλα είναι παραμύθια, τα οποία οι εμπλεκόμενοι ή και διαπλεκόμενοι με διάφορες καταστάσεις θέλουν να πουλήσουν στον κόσμο, μαζί με το «αγνώστου ταυτότητας» χαλλούμι τους.

Η «φτωχή» Ελλάδα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα έχοντας διασφαλίσει την ταυτότητα της φέτας ως προϊόν ονομασίας προέλευσης χρόνια προηγουμένως, εξάγοντας μόνο από τα σύνορά της το λευκό, αλμυρό τυρί που παρασκευάζεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα.

Πάντως, αγελάδες στην Κύπρο δεν υπήρχαν πριν 100-150 χρόνια, ενώ οι ακραίες θεωρίες για το χαλλούμι το τοποθετούν στα ομηρικά χρόνια. Πιο έγκυρες ιστορικές αναφορές που υιοθετούνται και από τη Δημοκρατία κάνουν λόγο για συνταγή χαλλουμιού στην Κύπρο κατά τα μεσαιωνικά χρόνια.

 

Δειτε Επισης

Το χαλλούμι σε αριθμούς-Πώς εξελίχθηκε στον λευκό χρυσό της Κύπρου
Από την γραφειοκρατία στην ψηφιακή Κύπρο: Ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας
Ενοικιοστάσιο: Προβλήματα και στρεβλώσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου
Εργασία και εμμηνόπαυση: Ώρα για πράξεις και όχι ετικέτες
Η σημασία της ασφάλειας των τροφίμων από το αγρόκτημα στο πιάτο: Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τις τροφιμογενείς λοιμώξεις
Πιστεύεις ότι ξέρεις να διαχειρίζεσαι σωστά τα οικονομικά σου; Τα δεδομένα ερευνών του ΤΕΠΑΚ δείχνουν το αντίθετο
Η παγκόσμια οικονομία υπό πολιορκία-Μια κριτική ανάλυση των προβλέψεων του ΔΝΤ και της παγίδας των δασμών
Πώς το ψηφιακό ευρώ θα επηρεάσει τον παραδοσιακό ρόλο των ενδιάμεσων φορέων
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου: Προκλήσεις και αναγκαίες λύσεις για τις ΑΠΕ
Ψηφιακό χρήμα-Η στρατηγική ευκαιρία της Κύπρου να ηγηθεί