Λένε ναι στην Κύπρο οι νέες εταιρείες

Την εμπιστοσύνη τους στην Κύπρο συνεχίζουν να δείχνουν οι ξένοι επενδυτές. Ενδεικτικό είναι το ενδιαφέρον από την Κύπρο και το εξωτερικό για εγγραφή νέων εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

Οι αιτήσεις που υποβάλλονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για λήψη άδειας ως Κυπριακή Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) είναι ενδεικτικές του ενδιαφέροντος που η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός εξακολουθεί να ελκύει.

Ο αριθμός των ΚΕΠΕΥ έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια, από περίπου 50 αδειοδοτημένες ΚΕΠΕΥ το 2005, σήμερα έχουν φτάσει τις 167 ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εξέτασης από την ΕΚΚ 33 αιτήσεων για εγγραφή νέων ΚΕΠΕΥ.

Εταιρείες Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών

Παράλληλα η Κεφαλαιαγορά έχει αναλάβει από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν τέθηκε σε λειτουργία ο νέος Νόμος που διέπει τη λειτουργία των εταιρειών που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες, την αδειοδότηση και εποπτεία των εταιρειών αυτών εκτός των εταιρειών που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας.

Ως αποτέλεσμα η εξέταση των αιτήσεων για αδειοδότηση Εταιρειών Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών που υποβάλλονται στην Επιτροπή συνεχίζεται απρόσκοπτα. Μέχρι σήμερα έχουν αξιολογηθεί οι αιτήσεις και έχουν αδειοδοτηθεί 79 Εταιρείες ενώ εκκρεμούν άλλες 114 αιτήσεις για εξέταση.

Υπό την ευθύνη της

Σήμερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι υπεύθυνη για την αποτελεσματική εποπτεία περισσότερων από 400 εποπτευόμενων οργανισμών, οι οποίοι περιλαμβάνουν 167 ΚΕΠΕΥ, 79 Επιχειρήσεις Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών (ΕΠΔΥ), 3 κυπριακούς και 36 ξένους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), μια ρυθμιζόμενη αγορά που είναι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και ένα Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, στον πιο πάνω αριθμό περιλαμβάνονται οι 103 δημόσιες εταιρείες με τίτλους εισηγμένους στο χρηματιστήριο καθώς η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για όσον αφορά την συμμόρφωσή τους με τις πρόνοιες της νομοθεσίας για τη διαφάνεια, τα Ενημερωτικά Δελτία και τις προτάσεις εξαγοράς. Παράλληλα η Κεφαλαιαγορά καλείται να εξετάσει 150 περίπου αιτήσεις για νέες αδειοδοτήσεις. Επίσης, με την ψήφιση της νέας νομοθεσίας που διέπει τους οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων, στην εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς έχουν προστεθεί τα 100 περίπου διεθνή εναλλακτικά επενδυτικά σχέδια που βρίσκονταν μέχρι πρότινος υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας.  

Ενίσχυση της εποπτείας

Για να ενισχύσει την εποπτεία της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει υλοποιήσει διάφορα μέτρα. Μεταξύ άλλων, έχει αυξήσει τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων ελέγχων.
Παράλληλα, η Επιτροπή προχωρά με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου εποπτείας που θα βασίζεται στη αξιολόγηση των κινδύνων των εποπτευομένων οργανισμών (Risk Based Supervision Framework), το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι το 2015, και θα βοηθά την Κεφαλαιαγορά να εντοπίζει και να εστιάζει την εποπτεία στους οργανισμούς που ενέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους.

Δειτε Επισης

Ιωάννα Φιάκκου: Αδιαπραγμάτευτη η ανάπτυξη της ΕΑΣ-Στόχος η εμπιστοσύνη παικτών, αγοράς και κοινωνίας
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: «Σύγχρονες τάσεις στην τραπεζική: Προκλήσεις και κίνδυνοι»
Mastercard: Έρχεται ξανά το «Level up with Mastercard» στις Foody παραγγελίες με πλούσια δώρα
Σωτήρης Σκιαδάς: Ο σκοπός της PadelPro...Να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του padel στην Κύπρο (video)
Η ImarComms λανσάρει το νέο short course «AI in Digital Marketing»
Bird Aviation: Επενδύει σε νέες εγκαταστάσεις στη Λάρνακα-Το νέο έργο που υλοποιεί
Deal στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας-Συγχωνεύονται Red Wolf και Ogilvy Κύπρου
Inspire 2024: Το Cocktail Stage κερνάει Business on the Rocks
Η Ακαδημία Γυναικών Επιχειρηματιών Κύπρου ξεκινά τη δεύτερη χρονιά της με 50 νέες συμμετέχουσες
Η Universal Life τίμησε τους κορυφαίους ασφαλιστικούς συμβούλους της