EARLY LEARNING CENTRE: Έλα να παίξουμε…

Μπορεί η περιέργεια να σκότωσε την παιχνιδιάρα γάτα, γεγονός που την κατέστησε αυτομάτως από τα χαρακτηριστικά προς αποφυγήν, όμως αυτά συνέβαιναν σε άλλες εποχές. Σήμερα, στην καλύτερη της, βέβαια, εκδοχή, κάνει απίστευτο παιχνίδι με τη φαντασία, προκαλεί τη γνώση και δίνει το έναυσμα για το ζητούμενο, που στον κόσμο των Early Learning Centre (ELC) είναι η μάθηση μετά του τερπνού, της ψυχαγωγίας, κυριολεκτικά από κούνια. 
 
Τα ELC βρίσκονται στην Κύπρο από το 1995 σε μορφή franchise επιχείρησης. Εισήχθησαν από τον Skevos Antoniou, ιδρυτή και non-executive director της εταιρείας Compton House Investments Ltd και… ένα μποτιλιάρισμα αυτού και της συζύγου του Meriel, στον αυτοκινητόδρομο M25 του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν η αφορμή! 

Βρέθηκαν δίπλα σ’ ένα φορτηγό της ELC. Η Meriel σχολίασε πόσο ωφέλιμο θα ήταν, αν όλα τα παιχνίδια είχαν την ποιότητα και τις ιδιότητες του συγκεκριμένου brand. Το έναυσμα είχε μόλις δοθεί. Γρήγορα άρχισαν να «κυνηγούν» το franchise. Στην πορεία διαπίστωσαν πως οι μνηστήρες ήταν πολλοί και το παιχνίδι δύσκολο. «Δύο χρόνια κράτησαν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο κ. Antoniou. Μπήκανε, όμως, στο shortlist και τελικά επελέγησαν για να αναλάβουν το franchise στην Κύπρο. Έτσι δημιουργήθηκε η Compton House Investments, της οποίας ο ιδρυτής ήταν, ως chartered accountant,  ήδη γνώστης της αγοράς με ειδίκευση στο corporate turnaround (εξυγίανση εταιρειών), έχοντας δουλέψει σε Deloitte and Touche και KPMG Ηνωμένου Βασιλείου. Στην Κύπρο διετέλεσε head of business recovery services στην PriceWaterhouseCoopers.

Διεθνές παιχνίδι  

Το brand λειτουργεί σε 44 χώρες με πάνω από 500 καταστήματα λιανικής πώλησης. Μετά την Κύπρο, το Compton Group προχώρησε το 2004 και στο άνοιγμα του πρώτου ELC στην Ελλάδα. «Μέσα σε τρία χρόνια Κύπρος και Ελλάδα λειτούργησαν οκτώ καταστήματα με κύκλο εργασιών που ξεπερνούσε τα €10 εκατομμύρια και εργοδοτούσαν 120 άτομα. Οι πωλήσεις, δε, κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων ξεπερνούσαν και ξεπερνούν κάθε προηγούμενο», επεσήμανε.

Όπως εξήγησε, το 2007 η επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαγοράστηκε από την εταιρεία Mothercare Plc ως μέρος της στρατηγικής επέκτασής της διεθνώς. Και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα η Mothercare Plc λειτουργούσε ως franchise από την εταιρεία Kloukinas - Lappas SA, η οποία είχε επεκταθεί στα Βαλκάνια και ήθελε απεγνωσμένα να εντάξει τα ELC στο πορτφόλιό της. Αγόρασε, λοιπόν, τις ελληνικές επιχειρήσεις του Compton Group προς €6 εκ, ενώ μέρος της συμφωνίας περιλάμβανε την επέκταση των δικαιωμάτων της κυπριακής επιχείρησης στην Ιταλία, αναλαμβάνοντας το ιταλικό franchise. Έτσι, μέχρι το 2010 το Compton Group είχε ιδρύσει και εταιρεία στην Ιταλία».  

Παίζω και μαθαίνω 

Στα ELC συναντά κανείς παιχνίδια και βιβλία για παιδιά μέχρι οκτώ ετών, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια: «Πρέπει να είναι ασφαλή και value for money, ώστε να αναπτύσσουν ικανότητες, όχι περίεργα ή παράξενα και οπωσδήποτε σχεδιασμένα ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος εκμάθησης». Η εκμάθηση των παιδιών αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, τόνισε ο κ. Antoniou: «Μέχρι την ηλικία των δύο έχουν φτάσει ήδη στα μισά και ως τα έξι έχουν κιόλας απορροφήσει τις μισές από τις απαιτούμενες γνώσεις. Τα πρώτα χρόνια εκμάθησης είναι κρίσιμα». Διευκρίνισε ότι τα παιχνίδια αποτελούν τη βάση για την κοινωνική αλληλεπίδραση των παιδιών, βασικό γνώμονα για εκμάθηση της ανάγνωσης και γραφής, της χρήσης της γλώσσας, της μουσικής, αλλά και σωστού φυσικού συντονισμού χεριών και ματιών, ενώ σε συνδυασμό με τις τέχνες, δίνουν πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη της δημιουργικότητας και ενίσχυση άλλων προσόντων του παιδιού. «Είναι γι’ αυτό το λόγο που τα ELC ελκύουν τόσο πολύ την κυπριακή αγορά κι όλες εκείνες τις χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αρχές της οικογένειας και της εκπαίδευσης», υπογράμμισε.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι πάνω από το 50% των παιχνιδιών που πωλούνται στα καταστήματα ELC στοιχίζουν λιγότερο από €15, κάτι που ενθαρρύνει γονείς, παππούδες και γιαγιάδες να τα επισκέπτονται συχνά, εκτιμώντας την ωφελιμότητά τους: «Τα παιχνίδια μας εξάπτουν την περιέργεια, προσκαλούν τα παιδιά να δημιουργήσουν αποκτώντας πολλές δεξιότητες και τα καλούν να διανύσουν μια ενδιαφέρουσα διαδρομή μάθησης. Στα Early Learning Centre τα παιχνίδια κάνουν την εκμάθηση διασκεδαστική».

Αξίζει να επισημανθεί ότι στα καταστήματα της ELC στην Κύπρο πωλούνται και παιχνίδια της κυπριακής εταιρείας Engino, τα οποία είναι εκπαιδευτικά και κατασκευάζονται με ψηλές προδιαγραφές. Διατίθενται, επίσης, κι άλλα επώνυμα εμπορικά σήματα, όπως, Fischer Price, Little Tikes και Leapfrog. Για όλα τα προϊόντα τηρούνται οι πρόνοιες της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την ποιότητα, όπως η σήμανση στα ελληνικά.  

Παίζοντας στο μέλλον 

Παρόλο που η επιχείρηση είναι μια από τις καλά εδραιωμένες στον τομέα της, ασφαλώς και δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τις αλλαγές που βιώνει η κυπριακή οικονομία. «Επηρεάστηκε μεν, αλλά λιγότερο, ίσως, από τις περισσότερες επιχειρήσεις», σχολίασε ο ιδιοκτήτης της.  Ο κ. Antoniou και η ομάδα του, με επικεφαλής τη διευθύνουσα σύμβουλο της επιχείρησης στην Κύπρο, Maura Hadjiacovou, παραμένουν αισιόδοξοι για το μέλλον της Κύπρου. «Η κυπριακή οικονομία είναι μικρή και ως εκ τούτου ασταθής», σημείωσαν και τόνισαν: «Μπορεί η οικονομική κρίση να μας έπληξε, αλλά η ανάκαμψη είναι δυνατό να επιτευχθεί με τάχιστους ρυθμούς: Με τη σωστή κυβερνητική πολιτική, με όραμα και συνέπεια, υποστήριξη με διαρθρωτικές αλλαγές και εκ νέου κεφαλαιοποίηση. Οι Κύπριοι ανέκαθεν ήταν εργατικοί και δημιουργικοί επιχειρηματίες. Είναι αυτές οι ιδιότητες - λαμβάνοντας υπόψη και τις κατάλληλες ευκαιρίες - που θα επιφέρουν αλλαγές προς το καλύτερο για την Κύπρο. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, διαχειρίσιμη φορολογική πολιτική και δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου, που δεν θα παρεμποδίζεται από πολιτική αβεβαιότητα».          

Πάντως, στην Compton Group η καλή - παρά την ύφεση πορεία - στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη που έχει από τους διεθνείς της εταίρους, όπως επισημαίνεται από τον ιδιοκτήτη, αλλά και στην κατάρτιση και τη δέσμευση από πλευράς των μελών της ομάδας της. Στα μελλοντικά της σχέδια περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη των on-line πωλήσεων, μέσω μιας αναλόγως ενισχυμένης ιστοσελίδας.

Ένα ρόφημα μετά το παιγνίδι…

Το Compton Group διαχειρίζεται, επίσης, το franchise brand Whittard of Chelsea. Πρόκειται για λιανική πώληση τσαγιών, καφέδων, ζεστής σοκολάτας και κεραμικών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το brand διατηρεί ένα κατάστημα στο κέντρο της Λευκωσίας, περίπτερο στο Mall of Cyprus και στο Αεροδρόμιο Πάφου, όπου ταξιδιώτες, κυρίως από Ρωσία και Άπω Ανατολή, εκτιμούν το εύρος και την ποιότητά του. Οι Κύπριοι, επίσης, επιλέγουν ολοένα και περισσότερο τα προϊόντα του είτε για το σπίτι και το γραφείο είτε για να τα προσφέρουν σε φίλους

Δειτε Επισης

Θρίαμβος της Hyundai στο ράλι «Ακρόπολις» 2024-Και στις τρεις θέσεις του βάθρου των νικητών
Νέα παγωτά PAPAFiLiPOU Protein: Μαζί σου και στην προπόνηση
Η Maserati στο Goodwood Festival of Speed 2024 με δύο ειδικές εκδόσεις
Το Honda Prelude Concept επιστρέφει και στην Ευρώπη-Η Honda γιόρτασε 25 χρόνια υβριδικής τεχνολογίας
DIMCO: Η ιστορία της εταιρείας που «φωτίζει» την Κύπρο από το 1966
Volkswagen: Επένδυση πέντε δισ. στην αμερικανική Rivian-Θα ιδρύσουν μια κοινά ελεγχόμενη επιχείρηση
allin inERGY drink: Το εναλλακτικό ενεργειακό ποτό χωρίς ταυρίνη-Στην κυπριακή αγορά από την Diplomat Distributors
Refan: Ανοίγει κατάστημα στο Mall of Cyprus
Το ηλεκτρικό SUV e:Ny1 της Honda στη 18η Save Energy
Διπλή νίκη-θρίαμβος για το Kia EV9 στα παγκόσμια βραβεία αυτοκινήτου 2024