Εκποιήσεις και πραγματικές ευκαιρίες για απόκτηση κατοικίας

Με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο που ενέκρινε στις 30 Ιουλίου το Υπουργικό Συμβούλιο, ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία για την εκποίηση των ενυπόθηκων ακινήτων, που αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η διαδικασία εκποίησης διεξάγεται χωρίς την παρέμβαση κυβερνητικών υπηρεσιών.

Σε πρώτο στάδιο, η εκποίηση γίνεται με πλειστηριασμό και σε δεύτερο στάδιο, αν δεν γίνει η πώληση , τότε προχωρεί στη βάση προσφορών. Η προτεινόμενη νομοθεσία, σ’ ό,τι αφορά τις τιμές προνοεί τα εξής: Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης για τον πρώτο πλειστηριασμό και για τους μετά από αυτόν, πρώτους τρεις μήνες, υπολογίζεται στο 80% της αγοραίας αξίας  (όπως προνοείται από συγκεκριμένη διαδικασία εκτίμησης) του ενυπόθηκου ακινήτου, ενώ για τους επόμενους εννέα μήνες όχι μικρότερη του 50%.

Η ουσία για μας είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση των τελευταίων εβδομάδων, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στον τομέα των ακινήτων και ειδικά στην κινητικότητα που παρατηρείτε τελευταία. Επίσης έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για κατακόρυφες πτώσεις των τιμών στο 50%.  

Συγκεκριμένα, έχει παγοποιήσει τις πωλήσεις για τον απλούστατο λόγο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είτε τηρεί στάση αναμονής, είτε πιέζει για περαιτέρω μείωση των τιμών, με βάση τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι με την έναρξη των εκποιήσεων οι τιμές θα οδηγηθούν σε περαιτέρω μείωση.
Αυτή η εξέλιξη είναι εκτός πραγματικότητας, αφού οι αγοραστές δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι τιμές των ακινήτων με τις οποίες επιτυγχάνονται συμφωνίες σήμερα, είναι κατά πολύ πιο μειωμένες από τις προσφερόμενες τιμές αλλά και τις πραγματικές εκτιμήσεις.

Τονίζουμε ότι κάποιοι θα εκπλαγούν, όταν κάποια προβληματικά ακίνητα, προσφερθούν για εκποίηση, με βάση το νομοσχέδιο, στο 80% της αξίας τους και θα διαπιστώσουν ότι θα είναι ακριβότερα από ό,τι πωλούνται σήμερα. Για παράδειγμα, μια κατοικία τριών υπνοδωματίων  με πισίνα στην περιοχή Πρωταρά, έχει σημερινή αγοραία αξία 250,000 ευρώ. Το 80% της αξίας είναι 200,000 ευρώ. Ενώ είναι αυτό το δεδομένο, να τονίσουμε ότι αρκετές τέτοιες κατοικίες έχουν πωληθεί το τελευταίο διάστημα αρκετά πιο κάτω από τις 200,000 ευρώ.

Αυτό κυρίως οφείλετε στο γεγονός ότι σήμερα οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να παραχωρούν εκπτώσεις (διαγραφές δανείων) στο υπόλοιπο του δανείου. Είμαστε απόλυτα σίγουροι αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει και στο μέλλον αφού οι τράπεζες πλέον έχουν στα χέρια του το εργαλείο των εκποιήσεων και άρα μπορούν να ανακτήσουν τα χρέη των πελατών πιο εύκολα και γρήγορα.

Αδιαμφισβήτητα, οι εκποιήσεις θα ασκήσουν δραματικές πιέσεις προς τις τιμές προς τα κάτω. Όμως  κατά συνέπεια, με αυτά τα απτά παραδείγματα πιστεύουμε ότι οι σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα μειώσουν δραματικά τις τιμές των ακινήτων σε σχέση και με τις σημερινές ευκαιρίες που υπάρχουν, όπως νομίζουν μερικοί, αλλά αντίθετα θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και θα οδηγήσουν τα ακίνητα σε μια σταθεροποιητική πορεία.
Αυτό εκτός των άλλων έχει και μια θετική εξέλιξη.

Θα απομακρύνει από την αγορά κάποιους επιτήδειους που καραδοκούν και πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές.

Να σημειώσουμε ότι για τα προνομιούχα ακίνητα, η προσφορά θα παραμένει χαμηλή όμως πιστεύουμε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί. Ο λόγος είναι ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν την υπάρξει της ευκαιρίας μέσω του πλειστηριασμού. Στον πλειστηριασμό θα συμμετέχουν οι επαγγελματίες του κλάδου όπως οι επιχειρηματίες ανάπτυξης, οι επενδυτές που αποσκοπούν σε ψηλές αποδόσεις και τέλος οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές που θέλουν να αποκτήσουν το ακίνητο για ιδία χρήση.

Και σε τελευταία ανάλυση, είναι άλλο πράγμα να βρίσκουν ευκαιρία και άλλο να περιμένουν ότι οι τιμές θα γίνουν χώμα και μετά να αγοράσουν. Αυτό το λέμε, γιατί κάποιοι ονειρεύονται ότι οι τιμές θα φτάσουν στο μηδέν.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες με τα νέα δεδομένα, θα έχουν το δικαίωμα, να αγοράσουν οι ίδιες κάποιο ακίνητο και είμαστε σίγουροι ότι σε περίπτωση που πραγματικά θα υπάρξουν μεγάλες  ευκαιρίες, οι τράπεζες θα σπεύσουν να τις εκμεταλλευτούν. Και η τελική κατάληξη θα είναι τα συγκεκριμένα ακίνητα να διατεθούν, μέσω των τραπεζών, σε επενδυτικά ταμεία και όχι σε απλούς αγοραστές.

Πραγματικές ευκαιρίες υπάρχουν και σήμερα και όσοι αναμένουν ευκαιρίες λόγω των εκποιήσεων ενδεχομένως να βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις.

 

Δειτε Επισης

Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες
To Μέλλον των τηλεπικοινωνιών: Τάσεις και στρατηγικές