Σημαντικό βήμα για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Υπογράφηκαν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδος, Γιάννη Μανιάτη, δύο Υπουργικές Αποφάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση των Ελληνικών Υδρογονανθράκων.

Η πρώτη στην προκήρυξη του Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων των Δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στις 20 θαλάσσιες περιοχές (blocks) στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, και η υποβολή προσφορών θα ξεκινήσει από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα διαρκέσει έξι μήνες.

Η δεύτερη αφορά το Διεθνή Διαγωνισμό υποβολής προσφορών για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, «Άρτα – Πρέβεζα»,  «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», για τις οποίες είχε κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εταιρεία ENEL στα μέσα Απριλίου.

Κατόπιν αυτών όλοι οι ενδιαφερόμενους επενδυτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να υποβάλουν προσφορές για τις περιοχές αυτές. Η απόφαση αποστέλλεται επίσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών είναι 90 ημέρες από τη δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Με δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης δεσμεύτηκε ότι οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν μέσα στο 2014. «Διανύσαμε πολύ δρόμο. Δημιουργήσαμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις και το αναγκαίο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για επιτυχείς, αποτελεσματικές και ασφαλείς εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια από σοβαρές εταιρείες της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς. Με διαφάνεια, ταχύτητα και σεβασμό στο περιβάλλον αξιοποιούμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και διαμορφώνουμε το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο», είπε ο Έλληνας Υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα
DBRS: Αναβάθμισε το outlook και έστειλε ένα ακόμα θετικό σήμα για την ελληνική οικονομία