Powered by

Τα μπάτζετ των ομάδων της πρώτης κατηγορίας

Πόσα λεφτά ξοδεύουν οι ομάδες για να πετύχουν τους αγωνιστικούς τους στόχους εν μέσω δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και πώς οι κυπριακοί σύλλογοι επενδύουν έχοντας την προοπτική της Ευρώπης με τα αντίστοιχα οικονομικά δεδομένα.

Η τελευταία δεκαετία και κυρίως τα χρόνια από το 2008 κι έπειτα, όταν για πρώτη φορά κυπριακή ομάδα μπήκε σε ομίλους του Champions League, οι ομάδες της χώρας έχουν εισέλθει στην εποχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το μάρκετινγκ έχει συνδεθεί, πλέον, με σημαντικούς τομείς ενασχόλησης των σωματείων, όπως τα εισιτήρια διαρκείας, οι πωλήσεις ειδών για φιλάθλους και βεβαίως η μεγαλύτερη δυνατή προσέλκυση οπαδών στα γήπεδα. Την ίδια ώρα οι τηλεοπτικές πλατφόρμες παλεύουν για εξασφάλιση υπογραφών, ενώ μεγάλοι χορηγοί, επίσης από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, εμφανίζονται στις στολές των ομάδων. Το ποδόσφαιρο στην Κύπρο συνθέτει έναν ολόκληρο επιχειρηματικό κόσμο με επενδύσεις, επιχειρηματίες, στελέχη επικοινωνίας, ειδικούς επί οικονομικών θεμάτων, καταναλωτές, αλλά και πολλά χρέη. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην υπόλοιπη οικονομία.

ΑΠΟΕΛ
Ο ΑΠΟΕΛ έχει τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό εξόδων στην Κύπρο, ο οποίος για την αγωνιστική περίοδο φτάνει στα 10 εκ ευρώ, όσος ήταν και ο περσινός, παρά το ότι επιχείρησαν να μειώσουν κάπως το μπάτζετ. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα χειρίστηκε διαχρονικά με φειδώ τα χρήματα που ξόδευε - με εξαίρεση τις περιόδους του Champions League - πλέον βρίσκεται σε κομβικό σημείο σε σχέση με τα ταμεία της, αφού η επιτυχία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή της πορεία.

Με απλούς υπολογισμούς, τα έσοδα μιας ομάδας στην Κύπρο, της κλάσης του ΑΠΟΕΛ, ανέρχονται σε 6 εκ ευρώ ετησίως, συνυπολογίζοντας τηλεοπτικά συμβόλαια, εισιτήρια διαρκείας, αλλά και απλά εισιτήρια αγώνων εντός μιας σεζόν, χορηγίες εμφάνισης και πριμ ευρωπαϊκών συμμετοχών εκτός ομίλων.  Το έλλειμμα καλύπτεται μέσω συμμετοχής σε ομίλους, ακόμη και του «φτωχού» Europa League, ενώ το πρόσημο μπορεί να γίνει θετικό με πρόκριση στο Champions League. Τα τελευταία πέντε χρόνια ο ΑΠΟΕΛ έβαλε στα ταμεία του κάπου 50 εκ ευρώ, ωστόσο, αυτά χάθηκαν καλύπτοντας ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, τιμωρίες λόγω απρεπούς συμπεριφοράς οπαδών, αλλά και από το κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες.

ΑΕΛ
Με 4 εκ ευρώ υπολογίζει να βγάλει την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο η ΑΕΛ, η οποία έχοντας αυξήσει τα τελευταία χρόνια τα έξοδά της στοχεύει σε εντός και εκτός συνόρων διάκριση. Τις τελευταίες τρεις σεζόν κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, διεκδίκησε άλλα δύο και συμμετείχε μία φορά στους ομίλους του Europa League. Τα έσοδα της ομάδας, όπως και όλων των μεγάλων του κυπριακού ποδοσφαίρου, έρχονται από τα εισιτήρια, την ευρωπαϊκή πορεία, τις χορηγίες και τα τηλεοπτικά. Με αδρούς υπολογισμούς, η ΑΕΛ καταφέρνει να ισοφαρίζει τα έξοδα με τα έσοδά της, ενώ στο ενδεχόμενο ισχνών ελλειμμάτων η κατάσταση αξιολογείται ως διαχειρίσιμη.

ΑΠΟΛΛΩΝ
Από υγιή βάση κτίζει ο Απόλλωνας την αγωνιστική περίοδο της επόμενης χρονιάς, αφού με προϋπολογισμό της τάξης των 3.5 εκ ευρώ βρίσκεται σε κατάσταση που μπορεί να εξασφαλίσει το εν λόγω ποσό από τις πηγές εσόδων του, δίχως να καταγράψει έλλειμμα στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Την ίδια ώρα το χρέος της ομάδας ανέρχεται στο μισό εκατομμύριο, ως αποτέλεσμα των εντατικών προσπαθειών περιορισμού του, που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Η περσινή συμμετοχή - για πρώτη φορά - στους ομίλους του Europa League απέφερε στην ομάδα κάπου 2 εκ ευρώ.

ΟΜΟΝΟΙΑ
Η Ομόνοια έχει περιορίσει αισθητά τον προϋπολογισμό της, σε μια προσπάθεια αφενός να επιφέρει διόρθωση στις στρεβλώσεις περασμένων ετών και αφετέρου να αποπληρώσει σταδιακά τις παλαιές οικονομικές αμαρτίες. Η ομάδα έχει το πλεονέκτημα της μεγάλης μάζας κόσμου που την ακολουθεί πιστά είτε στο γήπεδο είτε στις εκστρατείες οικονομικής ενίσχυσης που πραγματοποιεί με διάφορες εκδηλώσεις και ενέργειες. Τα χρέη του σωματείου ξεπερνούν τα 12 εκ ευρώ και στην ομάδα φιλοδοξούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τράπεζες, κράτος και πρώην παίκτες με κινήσεις και πολιτικές εξυγίανσης που εφαρμόζουν. Σημειώνεται πως ο φετινός προϋπολογισμός της τάξης των 5 εκ ευρώ, για το ποδοσφαιρικό τμήμα, είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε, τουλάχιστον, ετών.

ΑΝΟΡΘΩΣΗ
Τα οικονομικά προβλήματα της Ανόρθωσης έχουν διογκωθεί σε βαθμό που ακόμη και οι εμπλεκόμενοι με το σωματείο - εσχάτως δημιουργήθηκε και εταιρεία - να μη γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική εικόνα. Υπολογίζεται ότι ο σύλλογος έχει οφειλές πέραν των 13 εκ ευρώ και περιορίζοντας τον προϋπολογισμό του στα 4.5 εκ ευρώ, προγραμματίζει να καταβάλει επιπλέον 2 εκ ευρώ σε οφειλές προς το κράτος, παλιούς παίκτες και χρέη.                                                               
Τα 6.5 εκ ευρώ, που η Ανόρθωση θα δαπανήσει φέτος, απορρέουν αφενός από τα ετήσια έσοδα - εισιτήρια, χορηγίες και τηλεοπτικά - και αφετέρου από την έκδοση κεφαλαίου που έγινε με τη δημιουργία ποδοσφαιρικής εταιρείας. Το πρόβλημα θα φανεί πιο έντονα τα επόμενα χρόνια, όταν η ομάδα θα κληθεί να σχεδιάσει πλεονασματικό προϋπολογισμό δίχως τα χρήματα από έκδοση κεφαλαίου, εκτός εάν στην πορεία θεωρήσει πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με νέες μετοχές.

ΑΕΚ ΚΑΙ ΕΡΜΗΣ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ
Δίχως να έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από το πρόσφατο παρελθόν τους, οι δύο ομάδες της Λάρνακας επιδιώκουν να κερδίσουν θέσεις στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος. Με προϋπολογισμούς της τάξης των 2.5 εκ ευρώ η κάθε ομάδα μπορεί να διαχειριστεί τις πηγές εσόδων της δίχως να χρειάζεται οικονομικές ενισχύσεις από εύρωστους οπαδούς. Στην περίπτωση της ΑΕΚ οι οφειλές περασμένων ετών περιορίζονται κάτω του ενός εκ ευρώ, ενώ ο πρόεδρος, Άντρος Καραπατάκης, εγγυάται πως πλέον κανένας παίκτης δεν θα μείνει απλήρωτος πέραν του χρόνου που προβλέπεται στο συμβόλαιό του.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Εθνικός και Νέα Σαλαμίνα είναι οι άλλες δύο ομάδες με προϋπολογισμό που υπερβαίνει το 1 εκ ευρώ, σχεδιάζοντας μπάτζετ εξόδων της τάξης του 1.5 και 1.3 εκ ευρώ, αντίστοιχα. Οι δύο ομάδες, έχοντας και οφειλές από το παρελθόν, διακυβεύουν την επιτυχία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν, αναλόγως της πορείας που θα κάνουν, αλλά και του χρονικού σημείου κατά το οποίο θα αντιμετωπίσουν μεγάλες ομάδες που φέρνουν πολύ κόσμο στα γήπεδά τους.

ΔΟΞΑ, ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ ΚΑΙ ΟΘΕΛΛΟΣ
Τρεις ομάδες καταρτίζουν προϋπολογισμό, για την επόμενη περίοδο, που περιορίζεται κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Δόξα Κατωκοπιάς, με μπάτζετ 800 χιλιάδων, Αγία Νάπα, με 750 χιλιάδες και Οθέλλος με 650 αποτελούν τους «φτωχούς», πλην όμως φιλόδοξους παίκτες του κυπριακού πρωταθλήματος. Οι δύο τελευταίες ομάδες παίζουν φέτος στην πρώτη κατηγορία, αφού εξασφάλισαν άνοδο από τη δεύτερη, ενώ η Δόξα - που έχει καθιερωθεί στα σαλόνια των μεγάλων -κάνει προσπάθεια να μειώσει τον προϋπολογισμό της, σε σχέση με άλλες χρονιές, σχεδόν στο ήμισυ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ για την κυπριακή αγορά ποδοσφαίρου με τα μπάτζετ, τους μεγάλους χορηγούς, τις αθλητικές εταιρείες αλλά και πολλές λεπτομέρεις για τα έξοδα των κυπριακών συλλόγων στο IN Business Αυγούστου, που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

 

Δειτε Επισης

Καταναλωτές: Αυξημένο το επίπεδο των τιμών-Καμία ελπίδα για μείωση το 2025
Στα €54,8 δισ. ανήλθαν οι καταθέσεις και στα €24,9 δισ. τα δάνεια
Στο 1,8% ο πληθωρισμός για το 2024-Μικρή άνοδος τον Δεκέμβριο
Ανδρέας Χατζηαδάμου: Πολύ καλή η κίνηση στις υπεραγορές την εορταστική περίοδο, βοήθησαν οι προσφορές
Νέο αναρριχητικό πεδίο στα Φοινικάρια Λεμεσού-Δημιουργία εμπειριών στην ύπαιθρο
Ηλεκτρονική καταγραφή όρων εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ-Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών
Τσαρλς Έλληνας: Καλές οι ενδείξεις για το τεμάχιο 5 της ΑΟΖ-«Να μην αναμένουμε άμεσες εξελίξεις»
Σχέδια ανάπτυξης και αναβάθμισης του Ε-Hotel στην Λάρνακα... Τα έργα που προγραμματίζονται
Μιχάλης Αντωνίου: Τα ανοικτά εργασιακά ζητήματα του 2025 και πώς θα τα προσεγγίσει η ΟΕΒ
Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου: Αισιοδοξία για ακίνητα, ανησυχία για αύξηση τιμών-Τα νέα μεγάλα έργα της Cybarco