Powered by

ΓεΣΥ: Εμπειρογνώμονες από τον ΠΟΥ αναλαβάνουν τα ηνία

Σε κάθε τμήμα του υπουργείου Υγείας θα βρεθούν εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για να βοηθήσουν στην υλοποίηση του ΓεΣΥ, όπως προνοείται σε σχετική συμφωνία συνεργασίας για τη σύσταση Ομάδας Υποστήριξης Υλοποίησης που υπέγραψε το Υπουργείο Υγείας με τον ΠΟΥ. Συγκεκριμένα, εμπειρογνώμονες θα παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη και τεχνική βοήθεια για να επιλύσουν προβλήματα που προκύπτουν κατά τα βήματα υλοποίησης του ΓεΣΥ.

Το κόστος συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και από εθνικούς πόρους.  Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Πολίτης, το κόστος φτάνει τα δύο εκατομμύρια ευρώ. 

Πρόνοιες

Η Συμφωνία Συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με τον ΠΟΥ προνοεί:

- την παροχή υποστήριξης από τον διεθνή Οργανισμό μέσω καθοδήγησης, τεχνικής βοήθειας, συμβουλών, εκπαίδευσης, επίλυσης προβλημάτων και γενικότερα, δραστηριοτήτων επιτάχυνσης της υλοποίησης των επιμέρους δράσεων της μεταρρύθμισης. 

-την τοποθέτηση εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο, καθώς και την άντληση εμπειρογνωμοσύνης από το διεθνές περιβάλλον, κατά περίπτωση και αναλόγως των αναγκών.

-την αξιοποίηση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, εμπειρογνωμοσύνης και σε εθνικό επίπεδο.


Χρονοδιαγράμματα

Με βάση το Σχέδιο Υλοποίησης των Μεταρρυθμίσεων που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Υγείας και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει ετοιμαστεί Επιχειρησιακό Σχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται τα Πακέτα Εργασίας και οι Δράσεις, και προνοεί την υλοποίηση των στόχων σε δύο Φάσεις:

• Φάση Α «Έναρξη» (Αύγουστος 2014 – Ιανουάριος 2015): Υποστήριξη σε δράσεις όπου θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα εντός του επόμενου εξαμήνου. 

• Φάση Β  «Σταθεροποίηση και Επέκταση» (Ιανουάριος 2015 – Δεκέμβριος 2016): δράσεις σε συνιστώσες της μεταρρύθμισης για τη διετία 2015-2016.  

Προς όφελος πολιτών

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, μέσα από τη Συμφωνία αυτή, το Υπουργείο Υγείας «σφραγίζει την εξασφάλιση εμπειρογνωμοσύνης και καθοδήγησης από τον ΠΟΥ για την εφαρμογή ενός βέλτιστου Γενικού Σχεδίου Υγείας στη χώρα μας προς όφελος των πολιτών». Σημειώνεται ότι «αυτή η πρωταρχική και μόνιμη επιδίωξή του Υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή ενός καθολικού, οικονομικά βιώσιμου, δίκαιου και αλληλέγγυου συστήματος υγείας, αντικατοπτρίζεται μέσα από το υψηλό επίπεδο κύρους, εμπειρίας και αξιοπιστίας που κατέχει διεθνώς ο ΠΟΥ στον τομέα των εθνικών συστημάτων υγείας». 

"Σημαντική συμφωνία"

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «ουσιώδες στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι ο ΠΟΥ έχει τη δυνατότητα να αντλεί και να αξιοποιεί ευρείας εμβέλειας εμπειρογνώμονες από το διεθνές περιβάλλον με εμπειρίες και εξειδίκευση». Προσθέτει ότι τα χαρακτηριστικά αυτά εκτιμούνται ως βαρύνουσας σημασίας από το Υπουργείο Υγείας και θεωρείται πως θα λειτουργήσουν προς όφελος των πυλώνων υλοποίησης που έχουν τεθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο υλοποίησης των  μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας της Κύπρου, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τα ουσιώδη συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Παραμερίζεται ο ΟΑΥ;

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Υγείας, ο Φίλιππος Πατσαλής, έβαλε ως στόχο να είναι αυτός ο υπουργός που θα εφαρμόσει το ΓεΣΥ. Μελέτησε προσεκτικά τα όσα είχαν γίνει μέχρι στιγμής, ενώ θέλησε να επανασχεδιάσει τα βήματα προς την υλοποίηση του ΓεΣΥ. Αυτό έγινε φανερό από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις του, περί μελέτης ενός ανοικτού σχεδίου Υγείας με τη συμμετοχή πολλών ασφαλιστικών φορέων, αλλά και δημοσιεύματα που έφερναν τον κ. Πατσαλή αλλά και την κυβέρνηση δυσαρεστημένη με τον ρόλο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Μάλιστα, ο κ. Πατσαλής είχε υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι την ευθύνη εφαρμογής του ΓεΣΥ φέρει το αρμόδιο υπουργείο και όχι ο ΟΑΥ. Επομένως, οι εμπειρογνώμονες που θα τοποθετηθούν στα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Υγείας, θα βοηθούν, παρέχοντας συμβουλές στους τεχνοκράτες, καθιστώντας τον ΟΑΥ ουσιαστικά αμέτοχο στη διαδικασία. Αναμένεται πάντως η αντίδραση του ΟΑΥ και ο υπουργός Υγείας καλείται να διαχειριστεί το ζήτημα, αλλά και να φροντίσει ώστε να δουλέψουν όλοι αρμονικά προς το κοινό όφελος. 

Δειτε Επισης

Καταναλωτές: Αυξημένο το επίπεδο των τιμών-Καμία ελπίδα για μείωση το 2025
Στα €54,8 δισ. ανήλθαν οι καταθέσεις και στα €24,9 δισ. τα δάνεια
Στο 1,8% ο πληθωρισμός για το 2024-Μικρή άνοδος τον Δεκέμβριο
Ανδρέας Χατζηαδάμου: Πολύ καλή η κίνηση στις υπεραγορές την εορταστική περίοδο, βοήθησαν οι προσφορές
Νέο αναρριχητικό πεδίο στα Φοινικάρια Λεμεσού-Δημιουργία εμπειριών στην ύπαιθρο
Ηλεκτρονική καταγραφή όρων εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ-Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών
Τσαρλς Έλληνας: Καλές οι ενδείξεις για το τεμάχιο 5 της ΑΟΖ-«Να μην αναμένουμε άμεσες εξελίξεις»
Σχέδια ανάπτυξης και αναβάθμισης του Ε-Hotel στην Λάρνακα... Τα έργα που προγραμματίζονται
Μιχάλης Αντωνίου: Τα ανοικτά εργασιακά ζητήματα του 2025 και πώς θα τα προσεγγίσει η ΟΕΒ
Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου: Αισιοδοξία για ακίνητα, ανησυχία για αύξηση τιμών-Τα νέα μεγάλα έργα της Cybarco