Powered by

Α. Νεοφύτου: Εφικτή η κατάληξη στο νομοσχέδιο των εκποιήσεων

Την εκτίμηση ότι είναι εφικτό μέσα στις επόμενες ημέρες η Βουλή να καταλήξει στο νομοσχέδιο των εκποιήσεων, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου την Παρασκευή και αναφερόμενος στη συζήτηση στην κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών.

«Μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε η Κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μετά από τις εισηγήσεις όλων των κομμάτων ανεξαιρέτως, οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας για εξέταση, φαίνεται ότι μπορούμε τις επόμενες μέρες να καταλήξουμε και να δώσουμε το εργαλείο των εκποιήσεων στις τράπεζες προκειμένου να πειθαναγκάσουν ή και να διώξουν τους μεγάλους κακούς οφειλέτες, αλλά την ίδια ώρα να εξασφαλίσουμε και την προστασία της κατοικίας των δανειοληπτών εκείνων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση ανεξάρτητα από τη θέλησή τους», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Συμπλήρωσε πως για πρώτη φορά το σύνολο της Πολιτείας επεμβαίνει για να περιορίσει στο εξής αυθαίρετες πρακτικές που προκύπτουν από τη μεγάλη εξουσία των τραπεζών και ιδιαίτερα κάποιες καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις. «Εκείνα που άλλοτε, λόγω παντοδυναμίας, είχαν εξασφαλίσει οι τράπεζες, τώρα διορθώνονται. Είναι μια σημαντική εξέλιξη. Διότι δεν είναι δυνατό μια τράπεζα να μπορεί μονομερώς, με μιαν επιστολή, να σου αυξάνει το επιτόκιο κατά πέντε και έξι ποσοστιαίες μονάδες», ανέφερε.

Κάνοντας λόγο για ανάγκη να περάσει η νομοθεσία μέσα σε συνθήκες ισορροπίας, είπε ότι αν δεν υπάρξει ισορροπία, η νομοθεσία δεν θα βοηθήσει όπως πρέπει στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης του συστήματος και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, «σήμερα δεν έχουμε τράπεζες. Διότι τράπεζες υπάρχουν όταν όχι μόνο εισπράττουν τα δάνειά τους, αλλά ταυτόχρονα δανείζουν και κατευθύνουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Με τις συνθήκες που επικρατούν οι τράπεζες δεν επιτελούν το ρόλο τους».

Ανέφερε παράλληλα ότι η εικόνα που υπάρχει είναι συχνά διάφοροι τραπεζικοί γραφειοκράτες να αρκούνται να κάθονται πίσω από τα γραφεία τους και να περνούν χρεώσεις στα βιβλία τους, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι  αυτό που χρειάζεται ο τόπος.

Έκανε λόγο για ανάγκη να επικρατήσει σύνεση, αμοιβαίος σεβασμός και κοινοβουλευτική συνεργασία έτσι ώστε να υπάρξει ισορροπία στο νομοσχέδιο. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις των άλλων. Χρειάζεται σύνεση από όλους για να φτάσουμε σε συγκλίσεις. Έχω την αισιοδοξία ότι μπορούμε να το κάνουμε. Θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις», ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι στη συζήτηση για τις εκποιήσεις υπήρξε σε κάποιες στιγμές υπέρβαση του μέτρου η οποία έχει πάντα κοινωνικό κόστος, αφού όπως είπε «η κινδυνολογία, οπόθεν και αν αυτή προέρχεται, προκαλεί ζημιά στο σύστημα».

Επίσης, έκανε έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα να μην σταθούν σε επιμέρους διαφορές και σε διαφωνίες, αλλά στο γεγονός ότι για κάποια βασικά πράγματα υπάρχει κοινή θέση των πολιτικών κομμάτων και της Κυβέρνησης, ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα των εκποιήσεων.

«Το καλύτερο θα ήταν να είχαμε μπροστά μας ταυτόχρονα το νόμο για τις εκποιήσεις και το πολυνομοσχέδιο σχετικά με το σύστημα αφερεγγυότητας. Δυστυχώς, όμως, τεχνικά δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Από την ώρα όμως που υπάρχει καλή θέληση, θα διασφαλίσουμε ότι ο νόμος εκποιήσεων, που ήδη μεταχρονολογεί ρητά το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, θα τεθεί σε εφαρμογή ταυτόχρονα με το σύστημα αφερεγγυότητας το οποίο θα δίνει και τη δυνατότητα για πολιτικές προστασίας των δανειοληπτών που θα βρίσκονται σε δυσκολία», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι γίνεται μια προσπάθεια για κοινές τροπολογίες στο νομοσχέδιο με όσο το δυνατό μεγαλύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση, οι οποίες  τροπολογίες ωστόσο δεν θα αλλοιώσουν την κεντρική φιλοσοφία της νομοθεσίας, ενώ θα προστατεύονται παράλληλα οι ευάλωτες ομάδες και ιδιαίτερα η πρώτη κατοικία. Ο κ. Νεοφύτου πίστωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης με διάθεση για συναινετικές λύσεις, αναφέροντας ότι έχουν κάνει πολύ σοβαρές προτάσεις.

«Πέραν των πολύ σημαντικών πρωτοβουλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως τις παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες, εγώ σημειώνω ότι υπάρχει πολύ σημαντική συνεισφορά και των πολιτικών κομμάτων –όλων των κομμάτων- αλλά ακόμα και πολύ σημαντική συμβολή του Προέδρου της Βουλής και, ναι, ειδικότερα και ως εκ της θέσεώς του στην προεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον κ. Παπαδόπουλο, απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι επόμενο λόγω και της θέσης του στην προεδρία της Επιτροπής που χειρίζεται το ζήτημα. Ανέφερε παράλληλα ότι βρίσκεται εξίσου σε επαφή και με τον Πρόεδρο της Βουλής που παίζει στην όλη διαδικασία κεντρικό ρόλο, αλλά και με το ΑΚΕΛ με το οποίο μοιράζονται την ίδια έγνοια για τους δανειολήπτες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια
Συνεχίζει για νομικά πρόσωπα–εταιρείες η υποβολή αιτήσεων για αντισταθμιστικά Ακάμα
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κύπρο
Επισκέφθηκε το Παν. Κύπρου η πρόεδρος της ΕΤΕπ-Τόνισε την στρατηγική σημασία της χώρας μας στην περιοχή
Γιώργος Σαββίδης: Οι κυρώσεις που επιβάλλονται από την Ε.Ε. και πώς τυγχάνουν χειρισμού από την Κύπρο
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία
Έργα ύψους 128 εκ. ευρώ στον τομέα της υγείας-Ποια είναι και η εκτιμώμενη συνολική δαπάνη για το καθένα
Σήμα κινδύνου από Μάκη Κεραυνό-«Οι απεργίες πάντα δημιουργούν ανησυχίες για την οικονομία»