20% αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων το 2014
14:18 - 28 Αυγούστου 2014

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων κατέγραψε σημαντικές μειώσεις παγκύπρια, σε όλες τις κατηγορίες, με τη σημαντικότερη πτώση να παρουσιάζεται στη Λευκωσία.
Παγκύπρια, οι τιμές για κατοικίες, τόσο για σπίτια, όσο και για διαμερίσματα, παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση της τάξης του 1,1% και 1,0% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να καταγράφεται στην Πάφο (2.1% για τα σπίτια και 2.8% για τα διαμερίσματα).
Οι τιμές των καταστημάτων, σε παγκύπρια βάση, μειώθηκαν κατά μέσο όρο 3,0%, των γραφείων κατά 2,2% και των αποθηκών κατά 2,6%. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεύτερο τρίμηνο του 2013, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 7,8%, των σπιτιών κατά 3,9%, των καταστημάτων κατά 10,4%, των γραφείων 8,3% και των αποθηκών κατά 8,3%.
Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία πτώση 1,3% στα διαμερίσματα, 0,3% στα σπίτια, στα καταστήματα 4,3%, στις αποθήκες 4,5% και στα γραφεία 1,0%. Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του δεύτερου τριμήνου του 2013, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 7,6% για τα διαμερίσματα, 7,9% για σπίτια, 16,6% για καταστήματα, 8,2% για γραφεία και 11,6% για αποθήκες.
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Πετρίδη, MRICS, «το θετικό που παρατηρείται φέτος είναι η αυξημένη εμπορευσιμότητα σε σχέση με το 2013. Φαίνεται ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πιάσει “πάτο” κατά την περσινή χρονιά και το 2014 θα έχουμε περί το 15%-20% αυξημένες πωλήσεις ακινήτων”.
Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, ο κ. Πετρίδης αναφέρει ότι “αναμένεται να συνεχισθεί η πτωτική πορεία και φέτος εν αναμονή των εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, κυρίως όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά και τα υψηλά επιτόκια. Επίσης, τα ακίνητα επηρεάζονται από τις δυσβάστακτες φορολογίες ιδιοκτησίας και το θέμα των εκποιήσεων, των ενυπόθηκων ακινήτων ενεργώντας έτσι ως τροχοπέδη για την σταθεροποίηση της αγοράς».
Η έκδοση του Δείκτη Τιμών Ακινήτων του RICS πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ) και το Σύνδεσμο Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου (ΣΕΕΑΚ).
Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες και βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασιλείου.