Powered by

Τρόικα: Πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην Ελλάδα

Συνδεδεμένο με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας του είναι το ζήτημα των αλλαγών για τους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου για το οποίο πιέζει η τρόικα. Για τον λόγο αυτό εντάχθηκε στην κυβερνητική αποστολή για το Παρίσι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος έχει συναρμοδιότητα με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια για το θέμα.
 
 Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ εκφράζουν ανησυχία για την  αυξητική πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που ανέρχονται στα 68 δισ. ευρώ και πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
 
Σημειώνεται πως σήμερα όταν η πώληση του ακινήτου επιχειρείται να διενεργηθεί μέσω δημοσίου αναγκαστικού πλειστηριασμού, η τιμή πρώτης προσφοράς  ανέρχεται στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, που είναι υψηλότερη από την εμπορική.

Έτσι, ελάχιστοι αγοράζουν ακίνητα από πλειστηριασμούς καθώς η τιμή τους είναι υψηλότερη από αυτή που πραγματικά αξίζουν (ειδικά και όταν έχει να πληρώσει και μεγάλο ΕΝΦΙΑ).

Για να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό η τρόικα ζήτησε η τιμή πρώτης προσφοράς  να ανέρχεται στο 1/3 της αντικειμενικής, κάτι που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Για να ανασχέσει τις πιέσεις της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε οι πλειστηριασμοί ακινήτων να γίνονται με κατώτατη αποδεκτή τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας , κάτι που η κυβέρνηση θα «δέσει» και με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πλειοδοσία και τον αναπλειστηριασμό.

Η κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει άμεσα την ειδική νομοθετική πρωτοβουλία για να προστατεύει την πρώτη κατοικία οφειλετών με προφανή αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και συγκεκριμένα από τους πλειστηριασμούς.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως το θέμα των πλειστηριασμών είναι ευαίσθητο και πολιτικά και οικονομικά και ετοιμάζει αντιπροτάσεις οι οποίες επικεντρώνονται στην προστασία της πρώτης κατοικίας των οικονομικά αδύναμων και όσων αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους σε τράπεζες και Δημόσιο με πάγια θέση πως η κατοικία των φτωχών και των μεσαίων οικογενειών θα πρέπει προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς.

ΠΗΓΗ: in.gr

Δειτε Επισης

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο-Πού οφείλεται η εξασθένιση
Δέσμευση Κ. Μητσοτάκη-Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα θα είναι πάνω από 1.500 ευρώ το 2027
Έτσι θα υπολογίζεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα-Ποιοι δείκτες θα τον επηρεάζουν
ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029
Scope: Οι θετικές προοπτικές της Ελλάδας στηρίζονται από τη μείωση του χρέους
Από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ψωμί η Ελλάδα-Ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο
Πού βάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs-Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια
XA: Ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 13 και πλέον ετών φαίνεται να ολοκληρώνεται
S&P: Επιβεβαίωσε για την Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα BBB- με θετική προοπτική
Ξεπέρασαν τα 45 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας