Powered by

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο

Επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο του 2014, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 1,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2014, σύμφωνα με Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, αυτή είναι η πρώτη κάθοδος που καταγράφει ο ΔΟΣ, μετά από τη συνεχή αυξητική πορεία που ακολούθησε τη μεγάλη πτώση του δείκτη τον Απρίλιο του 2013.

Η υποχώρηση του ΔΟΣ, σημειώνεται, οφείλεται σε επιδείνωση του κλίματος στις υπηρεσίες λόγω αρνητικότερων αξιολογήσεων για την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων το τελευταίο τρίμηνο και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τις προοπτικές ζήτησης τους επόμενους τρεις μήνες.

Το κλίμα στις κατασκευές, τη μεταποίηση καθώς και ανάμεσα στους καταναλωτές καταγράφηκε λιγότερο αρνητικό τον Αύγουστο, ενώ το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο παρέμεινε στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρεται, η βελτίωση του κλίματος στις κατασκευές οφείλεται στις λιγότερο αρνητικές εκτιμήσεις σχετικά με τις προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο. Η οριακή άνοδος του κλίματος στη μεταποίηση σχετίζεται κυρίως με θετικότερες απαντήσεις για την παραγωγή το επόμενο τρίμηνο.

Κύριες συνιστώσες της μικρής ανόδου του κλίματος μεταξύ των καταναλωτών είναι οι λιγότερο αρνητικές αξιολογήσεις για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο τους επόμενους 12 μήνες, αλλά και η λιγότερο αρνητική στάση των νοικοκυριών προς την αποταμίευση.

Δειτε Επισης

Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας