Ένας CEO στα ηνία της χώρας

Πρόσφατα βρέθηκα στο Seattle των ΗΠΑ για να καλύψω το Imagine Cup 2014, τον διαγωνισμό που διοργανώνει η Microsoft τα τελευταία 12 χρόνια.
Η εταιρεία αντιλαμβανόμενη ότι το μέλλον βρίσκεται στα χέρια των νέων προτρέπει μαθητές να εμπνευστούν και να καινοτομήσουν χωρίς όρια. Παιχνίδια, χρήσιμες καινοτομίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας και συμβάλλουν για ένα πιο ποιοτικό αύριο. Άτομα γύρω στα 22 με 24 τους χρόνια δημιουργούν το μέλλον. 
Η εταιρεία τους δίνει τα εργαλεία και τις βάσεις, τους δίνει μια ευκαιρία να βρεθούν ανάμεσα σε μεγαθήρια τεχνολογίας, να λάβουν συμβουλές και να εξοικειωθούν με τους κανόνες της αγοράς. Βασικότερο όλων όμως τους δίνει έμπνευση.

 

Είχα την ευκαιρία να βρεθώ στην καρδιά μιας από τις πιο αξιοσέβαστες εταιρείες όλων των εποχών. Μιας εταιρείας που πριν από περίπου 30 χρόνια έβαλε τα θεμέλια για τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα. Κάπου εκεί βρίσκεται και η απάντηση γιατί η Microsoft αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά. Οι δημιουργοί της ξεκίνησαν από ένα κοιτώνα πανεπιστημίου για να δημιουργήσουν έναν τεχνολογικό κολοσσό, βάζοντας τους υπολογιστές στα σπίτια του κόσμου.
Έναν κολοσσό μεγαλύτερο και από χώρα, με έσοδα $77.85 δις και καθαρά κέρδη $21.86 δις, με περιουσιακά στοιχεία $142 δις, με 128.000 άτομα προσωπικό!

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία θα απολύσει 28.000 άτομα, όμως το κλίμα ευφορίας που επικρατούσε ήταν διάχυτο. Με όσους συνομίλησα σε προσωπικό επίπεδο ήταν αισιόδοξοι για το μέλλον, τονίζοντας ότι από τότε που ανέλαβε ο νέος CEO Satya Madela υπάρχει ένας αέρας ανανέωσης στην εταιρεία.
Κάπου εκεί θυμήθηκα το ρόλο του ηγέτη και τη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης. Πως μπορεί ένας CEO να εμπνεύσει τους υπαλλήλους του, να τους μεταδώσει θετικές σκέψεις ακόμα και υπό συνθήκες που δεν θα χαρακτήριζε κανείς ως «ρόδινες»; Πως μπορεί ένας ηγέτης να εμπνεύσει όχι μόνο τους νέους αλλά και αυτούς που εργοδοτεί;
Κάπου εκεί αναλογίστηκα πόσα παραδείγματα θα μπορούσε να λάβει μια χώρα (και ειδικότερα η δική μας) από μια εταιρεία αυτού του βεληνεκούς. Και φυσικά δεν είναι η μόνη! Με τον ίδιο τρόπο εργάζονται και άλλοι κολοσσοί του κλάδου όπως η Apple,η Oracle, η SAP και πολλές άλλες.

Πόσο διαφορετικό θα ήταν το σύστημά μας, χωρίς γραφειοκρατία, αναβλητικότητες και ωχαδερφισμούς. Χωρίς εθελοτυφλικές τάσεις και ετσιθελισμούς. Θα το αντέχαμε άραγε;
Η Microsoft είναι χωρισμένη στο επιχειρηματικό κομμάτι και στο τεχνολογικό, ενώ κάτω από το κάθε ένα υπάρχουν επτά διαφορετικά τμήματα, που εργάζονται παντελώς ανεξάρτητα και ταυτόχρονα σε απόλυτη συνεργασία. Οι επικεφαλείς τοποθέτησαν τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, δημιουργώντας μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Ένα σύστημα αξιοκρατικό, χωρίς νοοτροπίες βολέματος και πελατειακές σχέσεις.  

Εμείς τι έμπνευση περιμένουμε από το σαθρό πολιτικό σύστημα που διαθέτουμε; Τι πρόοδο; Με πολιτικούς που μπολιάζουν την κοινωνία με ψέματα, ανευθυνότητες και ρουσφέτια πως θα μπορούσαν οι πολίτες να μην λειτουργούν εξίσου κουτοπόνηρα, απαξιώντας με την πρώτη ευκαιρία τους θεσμούς; Κάπως έτσι, μιλάς του άλλου για σεβασμό προς τις νομοθεσίες και νομίζει ότι αναφέρεσαι στο τρίτο κεφάλαιο της Πυρηνικής Φυσικής.  

Πόσο καλύτερα θα ήμασταν αν αντί για έναν από τους ανεύθυνους πολιτικούς μας είχαμε έναν CEO, εγχώριο ή ξένο δεν ενοχλεί, αρκεί να ήξερε να διοικεί, να ηγείται, να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το λαό και πηγή έμπνευσης. Να διαθέτει στόχους, όραμα κι στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη της χώρας. Να μην αρκείται σε πιασάρικες προεκλογικές ατάκες και υποσχέσεις, αλλά να διαθέτει κύρος και αξιοπιστία.

Πάθαμε ανοσία στο ψέμα! Γίναμε απλοί παρατηρητές χωρίς όρεξη για δουλεία και ριζικές αλλαγές. Όμως κακά τα ψέματα, έτσι δεν στήνεται μια πετυχημένη εταιρεία, πόσο μάλλον μια πετυχημένη οικονομία.
«Οι νέοι μας δεν κοιτάνε απλά το μέλλον, το δημιουργούν», ανέφερε ο Bill Gates στην ομιλία του...η Κύπρος δυστυχώς είναι στον αυτόματο πιλότο.

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;