Powered by

Εισήγηση μείωσης του φόρου για την άμυνα

Το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας επέδωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τα βασικά πορίσματα της μελέτης που έχει εκπονήσει σε σχέση με την ανάπτυξη με τον τίτλο «Κύπρος: Αναπτυξιακή Φιλοσοφία και Προοπτικές».
 
Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο εισηγείται πλάνο ενεργειών που περιλαμβάνουν: 
 

- Δραστική μείωση ή και κατάργηση του φόρου (‘άμυνας’) που επιβάλλεται στους τόκους από καταθέσεις, τουλάχιστον για τρία χρόνια. Αυτό θα ενθαρρύνει την αποταμίευση και την επιστροφή της ρευστότητας που έχει συσσωρευτεί εκτός του τραπεζικού τομέα ‐ εφόσον βεβαίως ο τραπεζικός τομέας ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

- Αύξηση του ΦΠΑ εφόσον ο φόρος άμυνας αναστέλλεται ώστε το πιο πάνω μέτρο να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Εκτός από την άμεση μείωση στην κατανάλωση (ιδίως ξέροντας ότι το ΦΠΑ θα μειωθεί στο μέλλον), η αύξηση στο ΦΠΑ θα έχει παραπλήσιες ευεργετικές δημοσιονομικές επιδράσεις για αυτούς που διαφεύγουν το φόρο εισοδήματος. Οι επιπτώσεις στα οικονομικά αδύνατα στρώματα πρέπει να αμβλυνθούν μέσω του ΕΕΕ και άλλων μέτρων.

- Περισσότερα φορολογικά κίνητρα για την αποταμίευση για σκοπούς συσσώρευσης μελλοντικών συνταξιοδοτικών εισοδημάτων. Τα παρόντα σχέδια μέσω ασφαλιστικών εταιριών να ενδυναμωθούν και να επεκταθούν σε άλλους οργανισμούς και περιουσιακά στοιχεία. Το μοντέλο των Registered Retirement Savings Plans του Καναδά (και παρόμοια συστήματα σε άλλες χώρες) να μελετηθούν με σκοπό την σταδιακή εισαγωγή τους στην Κύπρο.

- Την ενθάρρυνση αναγκαίων και τεκμηριωμένων ιδιωτικών επενδύσεων μέσω φορολογικών κινήτρων (π.χ. του ρυθμού απόσβεσης).

-Την φορολογική ενθάρρυνση δωρεών προς ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας.

- Τη φορολογική ενθάρρυνση συνεργασιών μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων. Τα τελευταία δύο μέτρα θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση και εδραίωση της έρευνας και καινοτομίας και στη στροφή της οικονομίας προς τις κατευθύνσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που επιδιώκουμε.

-Τη δημιουργία μίας εξαιρετικά γρήγορης (εντός ενός μηνός) και αξιόπιστης διαδικασίας αξιολόγησης της οικονομικής ικανότητας αιτούμενων φοιτητών να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που τους δέχονται. Οι αποφάσεις να παίρνονται από ένα κόμβο αποφάσεων όπου διαχρονικά θα συσσωρεύεται γνώση ως προς την αξιοπιστία ιδρυμάτων του εξωτερικού που εμπλέκονται στην ακαδημαϊκή σύσταση και οικονομική εγγύηση των αιτητών.

-Την περαιτέρω ενθάρρυνση των εξαγωγών μέσω φορολογικών κινήτρων που δεν παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο και τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιο το μέλλον των τομέων οικονομίας

Δειτε Επισης

Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια
Συνεχίζει για νομικά πρόσωπα–εταιρείες η υποβολή αιτήσεων για αντισταθμιστικά Ακάμα
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κύπρο
Επισκέφθηκε το Παν. Κύπρου η πρόεδρος της ΕΤΕπ-Τόνισε την στρατηγική σημασία της χώρας μας στην περιοχή
Γιώργος Σαββίδης: Οι κυρώσεις που επιβάλλονται από την Ε.Ε. και πώς τυγχάνουν χειρισμού από την Κύπρο
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία
Έργα ύψους 128 εκ. ευρώ στον τομέα της υγείας-Ποια είναι και η εκτιμώμενη συνολική δαπάνη για το καθένα
Σήμα κινδύνου από Μάκη Κεραυνό-«Οι απεργίες πάντα δημιουργούν ανησυχίες για την οικονομία»