Πισσαρίδης: Ή εκποιήσεις ή άλλα μέτρα από τράπεζες
17:09 - 26 Αυγούστου 2014
Η μη ψήφιση του νομοσχεδίου των εκποιήσεων μπορεί να πάρει την Κύπρο πίσω στην κατάσταση που επικρατούσε το Μάρτιο του 2013 όταν η Βουλή είχε απορρίψει ένα άλλο νομοσχέδιο, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης, ύστερα από συνεδρία του σώματος στο Προεδρικό Μέγαρο.
Το Συμβούλιο συζήτησε το θέμα των εκποιήσεων και έκανε παρουσίαση μελέτης για την ανάπτυξη, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Πισσαρίδης σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει εκσυγχρονισμός στη διαδικασία των εκποιήσεων και ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι ικανοποιητικό σε πρώτο στάδιο. Στη συνέχεια, πρόσθεσε και με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί μπορεί να χρειαστούν μερικές αλλαγές. Πρόσθεσε ότι η σημερινή κατάσταση όπου απαιτούνται πάνω από 7 χρόνια για να γίνει κάποια εκποίηση δεν είναι ικανοποιητική ούτε για τις τράπεζες ούτε για την οικονομία.
Εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα από τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου. Όπως είπε, οι τράπεζες θα πρέπει να πάρουν άλλα μέτρα για να εξασφαλίσουν κεφάλαια και οι ανάγκες τους για κεφάλαια και οι κεφαλαιακές τους ανάγκες θα αυξηθούν αυτόματα εξαιτίας των επερχόμενων στρες αντοχής.
Ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι αφού το δημόσιο δεν έχει λεφτά να ανακεφαλαιοποίησει τις τράπεζες σε περίπτωση που αυξηθούν οι ανάγκες τους αν γίνει καταψήφιση και η Τρόικα φυσικά δεν θα δώσει δάνειο, δεν μένουν πολλοί πόροι από τους οποίους θα μπορούν να πάρουν λεφτά για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία.
«Εκεί που σήμερα βλέπουμε μια μικρή ανάκαμψη έστω της οικονομίας, τουλάχιστον σε μερικούς κλάδους, βλέπουμε μια κατάσταση να καλυτερεύει εκτός τραπεζικού συστήματος, θα πάμε αμέσως προς τα πίσω και εμένα ιδιαίτερα και τους συναδέλφους στο Συμβούλιο μας ανησυχεί μήπως επιστρέψουμε στην κατάσταση που είχαμε το Μάρτιο του 2013, με την προηγούμενη απόρριψη νομοσχεδίου από τη Βουλή, όπου βρεθήκαμε σε σημείο που δεν ξέραμε τί να κάνουμε», ανέφερε.
Ερωτηθείς αν σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος νέου κουρέματος, ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να το κρίνει ο καθένας μόνος του και ότι δεν γνωρίζει τί μπορεί να γίνεται στα εσωτερικά του Γιούρκογρουπ, της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι βλέποντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σήμερα, το τραπεζικό σύστημα και ενόψει των επερχόμενων τεστ αντοχής από την ΕΚΤ, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς από που μπορούν να βρεθούν πηγές για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Εξήγησε παράλληλα ότι οι τράπεζες ανέφεραν για σκοπούς των τεστ αντοχής στην ΕΚΤ, ότι χρειάζονται περίπου 3-4 χρόνια για εκποίηση και σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και εξακολουθήσουν να χρειάζονται 7-10 χρόνια όπως ισχύει σήμερα, τότε θα αυξηθούν αυτόματα οι κεφαλαιακές τους ανάγκες. Κάτι τέτοιο είπε θα κάνει πολύ δύσκολη την επιβίωσή τους, ενώ ανέφερε ότι οι αποφάσεις για το πού θα βρεθούν τα κεφάλαια θα ληφθούν από το εξωτερικό και μια πηγή μπορεί να είναι ο φορολογούμενος.
Όπως είπε, η μεγάλη επιτυχία που είχε μέχρι στιγμής η Κύπρος και η δυνατότητά της να βγει στις αγορές και να προσελκύσει επενδύσεις οφείλεται στην πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, κάτι που έθεσε την οικονομία προς ανάκαμψη. Η μη ψήφιση του νομοσχεδίου, είπε, θα πάρει την κυπριακή οικονομία προς τα πίσω και αυτό θα πάρει πίσω και τις ξένες επενδύσεις, ενώ θα σταματήσει το οποιοδήποτε ενδιαφέρον για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα από ξένους επενδυτές.
Ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες στο νομοσχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρών οφειλετών και εξέφρασε την απορία του που βουλευτές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν. Είπε μάλιστα ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις είναι πιο επιεικές για το δανειολήπτη από το νόμο που υπάρχει σήμερα, αφού αναφέρει ότι η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε εκποίηση αφού για 4 μήνες καταβάλει προσπάθειες να εξασφαλίσει τις δόσεις που δεν έχουν πληρωθεί, ενώ σήμερα μπορεί να προχωρήσει σε εκποίηση ύστερα από ένα μήνα καθυστερήσεων. Σήμερα είπε δεν υπάρχουν καν εγγυήσεις για πρώτη κατοικία ή για οτιδήποτε άλλο.