«Κομματικές σκοπιμότητες οι διαφωνίες για τις εκποιήσεις»
12:03 - 26 Αυγούστου 2014
Το δίκτυ προστασίας μέσω των νομοθετημάτων για την αφερεγγυότητα δίνει αρκετές διεξόδους στους δανειολήπτες και στους κατόχους πρώτης κατοικίας για να προστατευτούν και έναντι των αυθαιρεσιών των τραπεζών για το χειρισμό των αναδιαρθρώσεων».
Πρόσθεσε ότι «έχουμε ζήσει και ζούμε καθημερινά τη συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις. Όμως, υπάρχουν και τα μέσα και οι τρόποι για να προστατευτούν οι δανειολήπτες. Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνουν μαζικές εκποιήσεις ούτε ότι πρόκειται να γίνουν, δεν μπορούν να γίνουν για πολλούς λόγους μαζικές εκποιήσεις. Πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση του θέματος αυτού για κομματικά οφέλη, κάτι που είναι απαράδεκτο. Πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι, να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα και να το λύσουμε. Υπάρχουν όλα τα μέσα για να λυθεί και κάνω έκκληση στα κόμματα να ψηφίσουν και το νομοσχέδιο σε Νόμο, διότι δεν έχουν πρόβλημα οι δανειολήπτες αν ψηφιστεί όπως είναι. Υπάρχουν και λίγες τροποποιήσεις για να κάνουν όσοι θέλουν, και αν μπορούν να το κάνουν, πράγμα που δεν θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές. Η προστασία των δανειοληπτών υπάρχει και κανείς δεν μπορεί να τους την πάρει ούτε η Τρόικα ούτε κανείς».
Ο κ. Μελάς κάλεσε τους δανειολήπτες να μη φοβούνται και πρόσθεσε ότι «ούτε στα επόμενα δύο με τρία χρόνια δεν πρόκειται να γίνει εκποίηση κατοικίας ή μαζικές εκποιήσεις και θα το δείτε στην πράξη. Εξάλλου, η Βουλή ως παντοδύναμη μπορεί, αν δει ότι κάπου γίνονται ατασθαλίες ή κατάχρηση, με τροποποιητικό Νόμο να διορθώσει τα πράγματα. Άρα δεν βλέπω το λόγο να γίνεται τόσο μεγάλη φασαρία η οποία μόνο ζημιά μας προκαλεί στην αξιοπιστία μας ως κράτος και παγώνει την αγορά. Η συζήτηση και μόνο έχει παγώσει την αγορά η οποία εδώ και τρεις μήνες έχει δώσει ενθαρρυντικά μηνύματα. Όλη αυτή η φασαρία που γίνεται χωρίς ουσιαστικό λόγο εκτός από κομματικά παιγνίδια που μας λυπούν πραγματικά, προκαλεί ζημιά».
Ερωτηθείς για την πρόνοια που αφορά καταγγελία των δανειοληπτών στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Μελάς είπε ότι «δεν χρειαζόταν να γίνει αυτό, είναι εκ του περισσού διότι ήδη η μη συμμόρφωση με τον Κώδικα είναι ποινικό αδίκημα που επιφέρει ποινή φυλάκισης πέντε ετών και είναι και πειθαρχικό αδίκημα. Ήδη εδώ και 6-7 μήνες υπάρχουν ιδιωτικές ποινικές με άδεια συγκατάθεση του Εισαγγελέα για παραβίαση του Κώδικα από τις τράπεζες. Μπήκε όμως για να αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια οι δανειολήπτες».
Κληθείς να πει αν θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι οι δανειολήπτες αν δεν περάσει το νομοσχέδιο, ο κ. Μελάς είπε ότι «βεβαίως». Πρόσθεσε ότι «οι δανειολήπτες πρέπει να ηρεμήσουν, κανείς δεν πρόκειται να τους πάρει το σπίτι τους και οι διαδικασίες που προνοούνται για εξασφάλιση τους είναι αρκετές και μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν και χωρίς κόστος. Ο Σύνδεσμος θα είναι δίπλα τους και μπροστά τους αν κάποιος τολμήσει να τους ενοχλήσει».
Σε ερώτηση αν οι αντιδράσεις κάποιων κομμάτων εντάσσονται στο πλαίσιο κομματικών σκοπιμοτήτων είπε ότι «λυπούμαι να το πω αλλά έτσι είναι, ναι».
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδούρης είπε ότι «είχαμε μια αρκετά εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο, είχαμε ερωτήματα που απαντήθηκαν σήμερα. Εν μέρει τα δικαιώματα των δανειοληπτών και των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας κατοχυρώνονται ως ένα σημείο. Πιστεύω ότι με καλοπροαίρετες κινήσεις από όλα τα κόμματα όλοι μπορούν να βάλουν νερό στο κρασί τους ώστε να έρθουμε σε κοινή συνισταμένη που θα επιτρέψει τον εκσυγχρονισμό του κράτους και θα προστατεύσει όλους τους σωστούς δανειολήπτες και ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας. Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και κακοί δανειολήπτες και πρέπει να καταλάβουν ότι όντως πρέπει να πληρώσουν».
Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί με την αναφορά του σε εν μέρει κατοχύρωση είπε ότι «υπάρχει προσφυγή στο δικαστήριο η οποία μπορεί να δημιουργήσει αρκετές διαδικασίες, έτσι ώστε να επιτραπεί σε κάποια φάση να παίρνονται αποφάσεις στη Βουλή χωρίς την έγκριση της Τρόικα και χρησιμοποιώντας αυτές τις διαδικασίες να μας βρουν καλύτεροι καιροί και τους δανειολήπτες και τις τράπεζες».
Πρόσθεσε ότι «έχουμε εισηγηθεί στον Πρόεδρο την κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών. Όταν κάποιος βρέθηκε αναίτια πρέπει να προστατευτεί. Τι εννοούμε αναίτια; Υπάρχουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που μας δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν απογειωθεί από το 2009 και μετά. Άρα έχοντας τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας μπορούμε να δούμε ποιοι ήταν αξιόχρεοι μέχρι το 2009 και ποιοι έχουν επηρεαστεί κατά κόρον μετά το 2009 όπου για αυτούς πρέπει να υπάρξει άμεση προστασία διότι έχουν βρεθεί αναίτια σε αυτή τη θέση. Για οποιουσδήποτε άλλους κακούς δανειολήπτες που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τα δάνεια τους χωρίς οποιοδήποτε επηρεασμό τότε αυτοί πρέπει να αναγκαστούν να πληρώσουν. Για αυτό πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή».
Ερωτηθείς για το ύψος του ποσού που αφορά τα δάνεια από τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες σε σχέση με την πρώτη κατοικία, είπε ότι «για την πρώτη κατοικία έχουμε πάρει στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα που μιλούν για 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτά αφορούν τα στεγαστικά στο σύνολο, όχι για την πρώτη κατοικία». Πρόσθεσε ότι «τα δικά μας στοιχεία μιλούν για 2 δις. για την πρώτη κατοικία».