Μεγάλες καθυστερήσεις στο FIR Λευκωσίας
15:10 - 21 Αυγούστου 2014
Η Λευκωσία συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο «περιοριστικών» κέντρων ελέγχου πτήσεων για το 2013, καθώς μαζί με αυτά της Βαρσοβίας, της Βαρκελώνης και των Καναρίων Νήσων ευθύνονται για το 28% των καθυστερήσεων των πτήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ελέγχουν μόλις το 6,9% της αεροπορικής κίνησης, σύμφωνα με έκθεση του Eurocontrol.
Ο μέσος όρος των καθυστερήσεων ανήλθε το 2013 στα 2,16 λεπτά τη στιγμή που, σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς ειδικών, κάθε λεπτό στοιχίζει στις αεροπορικές εταιρείες 76 ευρώ και η ετήσια επιβάρυνσή τους ανέρχεται στα 65 εκ. Ευρώ.
Οι ημέρες κατά τις οποίες σημειώθηκαν καθυστερήσεις που υπερβαίνουν το ένα λεπτό είναι τριπλάσιες για τη Λευκωσία απ΄ ότι για τη Βαρσοβία, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση.
Σύμφωνα με έκθεση του Eurocontrol για τις επιδόσεις του 2013 (Performance Review Report), που δημοσιεύτηκε αρχές Ιουνίου, για 198 από τις 365 ημέρες του 2013 σημειώθηκαν στο κέντρο ελέγχου Λευκωσίας καθυστερήσεις πέραν του ενός λεπτού.
Μάλιστα το ποσοστό των πτήσεων στις οποίες σημειώθηκαν καθυστερήσεις πέραν των 15 λεπτών ανήλθε σε 6%.
Συγκριτικά, στη Βαρσοβία αντίστοιχες καθυστερήσεις καταγράφηκαν σε 62 ημέρες, στη Βαρκελώνη 40 και στις Κανάριες Νήσους 37.
Οι καθυστερήσεις για τη Βαρσοβία ανέρχονταν σε 0,54 λεπτά, για τη Βαρκελώνη σε 0,47 και για τις Κανάριες Νήσους 0,44.
Αισθητά χαμηλότερα είναι και τα ποσοστά των πτήσεων με καθυστερήσεις πέραν των 15 λεπτών στις άλλες χώρες. Στη Βαρσοβία ανέρχονται μόλις στο 1,5% των συνολικών πτήσεων, στη Βαρκελώνη 1,3% και στις Κανάριες Νήσους 1,2%.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Λευκωσία σχεδίαζε να αυξήσει τις δυνατότητες της για εξυπηρέτηση 59 αεροσκαφών την ώρα, κάτι που, όπως αναφέρεται, θα ικανοποιούσε σχεδόν απολύτως την εξυπηρέτηση της κίνησης.
Παρόλα αυτά, προστίθεται, η Λευκωσία δεν προχώρησε στην κίνηση αυτή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις για τους χρήστες του εναέριου χώρου, με μέσο όρο 2,16 λεπτά αντί για 0,62 λεπτά που ήταν η πρόβλεψη για το 2013.
Εξάλλου, έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας (ICAO) δείχνει ότι τα επίπεδα ασφάλειας στην Κύπρο ανέρχονται στο 67,1% όσον αφορά την αποτελεσματική εφαρμογή των συστημάτων εποπτείας από το κράτος.
Ο μέσος όρος των 185 κρατών στα οποία έγιναν έλεγχοι ασφαλείας ανέρχεται στο 62%, με την καλύτερη επίδοση να καταγράφεται στην Κορέα με 98,6% και τη χειρότερη στο Τζιμπουτί με 4,1%.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για αερομεταφορές και Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων Χρίστος Πέτρου ανέφερε ότι το επίπεδο ασφάλειας πτήσεων στην Κύπρο είναι ικανοποιητικό, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Είπε ότι η θεσμική δομή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας στην Κύπρο είναι πεπαλαιωμένη, κάτι που - όπως ανέφερε - δημιουργεί σειρά προβλημάτων τόσο σε θέματα υποδομής και οργάνωσης, όσο και στην έλλειψη ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Συμπλήρωσε ότι από τα 40 κράτη μέλη του Eurocontrol, μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα διαθέτουν ακόμη κρατικές υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.
Όσο πιο ευέλικτη και αποτελεσματική είναι μια υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αφομοιώσει και να εφαρμόσει τις διαρκώς αναθεωρούμενες οδηγίες ασφάλειας, είπε ο κ. Πέτρου, ενώ αναφέρθηκε και στην υπό εξέλιξη προσπάθεια για αναδιοργάνωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».
Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έκθεσης του Eurocontrol, ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι οι εταιρείες επιβαρύνονται με 65 εκ. ευρώ ετησίως λόγω των καθυστερήσεων που προκύπτουν από τις υπηρεσίες ελέγχου, καθώς κάθε λεπτό καθυστέρησης στοιχίζει σε αυτές 76 ευρώ.
Μάλιστα ανέφερε ότι οι εταιρείες εμφανίζονται πρόθυμες να πληρώσουν μεγαλύτερα τέλη διαδρομής προς την Κύπρο – τα οποία ανέρχονται σήμερα σε περίπου 46 εκ. ευρώ – για να έχουν καλύτερες υπηρεσίες και να εκλείψουν οι καθυστερήσεις.
Πρόσθεσε ότι οι καθυστερήσεις αυτές επηρεάζουν περισσότερο τις υπερπτήσεις αεροσκαφών, καθώς αποτελούν το 80% της κίνησης στο FIR Λευκωσίας, ενώ το υπόλοιπο 20% αφορά αφίξεις και αναχωρήσεις.
Τέλος, είπε ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχει βελτίωση στο θέμα των καθυστερήσεων στην Κύπρο για το 2014.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ