Powered by

Απρόσμενη υστέρηση του πληθωρισμού στη Βρετανία

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων μείωση εμφάνισε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στη Μ. Βρετανία, χαλαρώνοντας τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας για μια πρόωρη αύξηση στα επιτόκια.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού υποχώρησε στο 1,6% τον Ιούλιο από το 1,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (Office for National Statistics). Η μείωση αυτή πυροδοτήθηκε από μια μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι πτώση στις τιμές ενδυμάτων και υποδημάτων, αντανακλώντας την αργότερο από το συνηθισμένο έναρξη των θερινών εκπτώσεων.

Η πτώση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, οι οποίοι ανέμεναν ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 1,8% τον Ιούλιο.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει το ετήσιο πληθωρισμό κάτω του στόχου της BoE στο 2%.

Στελέχη της BoE καθώς και ο διοικητής της, Mark Carney έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για αύξηση του κόστους δανεισμού, παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη όσο ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι μέτριες. Παράλληλα, οι τιμές που χρεώνονται από τους παραγωγούς μειώθηκαν κατά 0,1% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος των πρώτων υλών μειώθηκε κατά 7,3% σε ετήσια βάση.

Η BoE εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί στο πλαίσιο του στόχου για περίπου 2% τα επόμενα δύο με τρία χρόνια με την προϋπόθεση ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν σύμφωνα με τις προσδοκίες των αγορών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν στις 13 Αυγούστου.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η BoE θα ξεκινήσει την αύξηση του βασικού επιτοκίου από το ιστορικό χαμηλό του 0,5% στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο M. Carney δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι ρυθμιστές των επιτοκίων περιμένουν να δουν σημάδια ανόδου των μισθών των Βρετανών έπειτα από αρκετά χρόνια ασθενικής αύξησης πριν εξετάσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ένας κλάδος της οικονομίας όπου οι τιμές ενισχύονται γρήγορα είναι η στεγαστική αγορά, αν και σε αργό ρυθμό. Η μέση τιμή πώλησης κατοικιών ενισχύθηκε 10,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ONS, χαμηλότερα από την κατά 10,4% άνοδο τον προηγούμενο μήνα. Τα στελέχη της BoE ελπίζουν πως οι αυστηρότεροι κανόνες δανεισμού θα αποτρέψουν τους Βρετανούς από τα να λαμβάνουν στεγαστικά δάνεια που στη συνέχεια δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί