Powered by

Οι δυτικές κυρώσεις κτυπούν τον ρωσικό κολοσσό Rosneft

H μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας αναζητά 1,5 τρισ. ρούβλια (42 δισ. δολ) σε βοήθεια από την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις, αναφέρει η εφημερίδα Vedomosti σε σημερινό της δημοσίευμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ελεγχόμενης από το κράτος Rosneft, Igor Sechin, ζήτησε από το Κρεμλίνο να εξουσιοδοτήσει μια πληρωμή από το Εθνικό Ταμείο Ευημερίας (National Wellbeing Fund) – το οποίο χρησιμοποιείται για την κάλυψη ελλειμμάτων στο συνταξιοδοτικό σύστημα – για να αγοράσει ομόλογα της Rosneft, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το δημοσίευμα επικαλείται μία επιστολή του πρωθυπουργού Dmitry Medvedev προς κυβερνητικούς αξιωματούχους από τους οποίους ζητείται να αναλύσουν την ιδέα. Η εφημερίδα παραθέτει δήλωση αξιωματούχου που δεν κατονομάζει ο οποίος είπε ότι το σχέδιο είναι απίθανο να βρει υποστήριξη.

Δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση ή την εταιρεία.

Η Rosneft, που έχει καθαρό χρέος ύψους σχεδόν 44 δισ. δολ., έχει βρεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη της Μόσχας στους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει στους πολίτες της να χορηγούν δάνεια στη Rostneft διάρκειας μεγαλύτερης των 90 ημερών. Μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

Ο κ. Sechin, επί καιρό ζητά κυβερνητική βοήθεια για τον ενεργειακό τομέα – τη ραχοκοκαλιά της ρωσικής οικονομίας. Τον Μάιο – πριν ακόμη την επιβολή του μεγαλύτερου μέρους των κυρώσεων – είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για επικείμενες προκλήσεις στον κλάδο και έκανε λόγο για κρατική βοήθεια προκειμένου να μειωθεί η οικονομική και τεχνολογική εξάρτηση των πετρελαϊκών εταιρειών από ξένα κεφάλαια και εξοπλισμό.

Δεν είναι σαφές κατά πόσο το National Wellbeing Fund θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του κ. Sechin, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κεφαλαίων του ύψους 86 δισ. δολ. έχει ήδη δεσμευθεί για άλλα έργα.

ΠΗΓΗ: capital.gr

 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί