Powered by

Μπλεγμένη στο κουβάρι της Banco Espirito η Credit Suisse

Η ελβετική Credit Suisse συνέβαλε στην πώληση επενδυτικών τίτλων, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίοι έπαιξαν ρόλο στην κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Πορτογαλίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Dow Jones Newswires.

Πιο συγκεκριμένα, η ελβετική τράπεζα ήταν υπεύθυνη για την «συναρμολόγηση» χρεογράφων που είχαν εκδοθεί από offshore επενδυτικά οχήματα, χρεόγραφα που στη συνέχεια πωλήθηκαν σε πελάτες λιανικής της Banco Espírito Santo.

Πολλοί πελάτες της τελευταίας δεν είχαν αντιληφθεί ότι αυτά τα επενδυτικά οχήματα ήταν «φορτωμένα» με χρέος από διάφορες εταιρείες της Espírito Santo και, προφανώς, λειτουργούσαν ως μηχανισμός χρηματοδότησης της «οικογενειακής αυτοκρατορίας» που ήλεγχε την πορτογαλική τράπεζα, αναφέρει το δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, επικαλούμενο επίσημα έγγραφα, αλλά και ανώνυμες πηγές. Διευκρινίζοντας, ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ήταν ο άμεσος ρόλος, αν υπήρχε, της Credit Suisse, στην πώληση αυτών των χρεογράφων σε πελάτες της πορτογαλικής τράπεζας.

Τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που ξεδιπλώνεται, ενώ σύμφωνα με το Dow Jones Newwires τόσο η πλευρά της Credit Suisse όσο και η πλευρά της Espírito Santo έχουν αρνηθεί να κάνουν επίσημα σχόλια για τις τελευταίες εξελίξεις.

Οι πορτογαλικές αρχές έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 4 offshore επενδυτικά οχήματα των οποίων οι τίτλοι, κυρίως προνομιούχε μετοχές, πωλήθηκαν με τη βοήθεια της Credit Suisse σε πελάτες της Banco Espírito Santo. Οι αρχές της χώρας, που είχαν δεχθεί παράπονα πελατών οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τι ακριβώς αγόραζαν, υποχρέωσαν την τράπεζα να επαναγοράσει αυτούς τους τίτλους, κάτι που της προκάλεσε τεράστιες ζημίες.

Τα εν λόγω offshore επενδυτικά οχήματα χρησιμοποίησαν ένα μέρος τουλάχιστον των εσόδων από την πώληση αυτών των χρεογράφων προκειμένου να αγορσουν επιπλέον χρέος της Espírito Santo.

Τρία από τα επενδυτικά οχήματα, τα Top Renda, EuroAforro Investments και Poupanca Plus Investments, έχουν ως έδρα το Jersey, νησί-φορολογικός παράδεισος στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της Γαλλίας. Η Credit Suisse λειτουργούσε ως "arranger και dealer" για αυτά τα 3 σχήματα, ρόλος που σημαίνει ότι ήταν ανάδοχος στην έκδοση των χρεογράφων, αλλά χειριζόταν και διοικητικές και οικονομικές τους ανάγκες. Ένα τέταρτο επενδυτικό όχημα, το EG Premium, έχει έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Ανώνυμες πηγές αναφέρουν ότι και τα τέσσερα επενδυτικά οχήματα ελέγχονται, εν μέρει ή εν όλω, από την ελβετική Eurofin Holding SA, στης οποία το μετοχικό κεφάλαιο συμμετείχε μέχρι το 2009 η Espírito Santo. Οι πορτογαλικές αρχές υποψιάζονται ότι η Eurofin έπαιξε κεντρικό ρόλο στην χρηματοδότηση και επακόλουθη κατάρρευση της Espírito Santo.

Από την πλευρά της η Eurofin, με ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα, αρνήθηκε ότι πούλησε ή προώθησε οποιοδήποτε επενδυτικό προϊόν σε πελάτες της Espírito Santo και υποστηρίζει ότι ποτέ δεν σχεδίασε επενδυτικό προϊόν για πελάτες της λιανικής. Αρνείται, επίσης, τον κεντρικό ρόλο που της αποδίδεται για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Espírito Santo.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο σε ποιον ανήκουν αυτά τα τέσσερα επενδυτικά οχήματα, τα οποία επένδυαν κατά κύριο λόγο σε χρέος που εξέδιδαν εταιρείες της Espírito Santo.

Το Poupanca, για παράδειγμα, εμφανίζει χαρτοφυλάκιο 426 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,3 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ τα υπόλοιπα 425 εκατ. ευρώ ήταν επενδύσεις σε μακροπρόθεσμα ομόλογα εταιρειών της Espírito Santo. Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζουν και οι ισολογισμοί των Top Renda, EuroAforro και EG Premium.

Οι ετήσιες εκθέσεις των τριών επενδυτικών οχημάτων με έδρα το Jersey, τα οποία λειτουργούν για περισσότερο από μία δεκαετία, αναφέρουν ότι η «μόνη λειτουργία» τους είναι η έκδοση προνομιούχων μετοχών. Και πράγματι, συχνά προχωρούσαν σε εκδόσεις σειρών προνομιούχων μετοχών, και στη συνέχεια κάθε σειρά προωθείτο σε μικρές ομάδες πελατών της Banco Espírito Santo, μέσα από τα υποκαταστήματα της τελευταίας. Το γεγονός ότι προωθούνταν σε μικρό αριθμό πελατών επέτρεπε στην τράπεζα να αποφεύγει την υποχρέωση κατάρτισης ενημερωτικού υλικού με λεπτομερή περιγραφή αυτών των προϊόντων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πορτογαλικές αρχές, δεν ήταν τυχαία ούτε η ονομασία αυτών των επενδυτικών οχημάτων, προκειμένου να «ακούγονται» ελκυστικά. Οι όροι "Aforro" και "Poupanca" στα πορτογαλικά σημαίνουν «αποταμίευση». Οι διευθυντές των υποκαταστημάτων της πορτογαλικής τράπεζας έλεγαν σε πελάτες της λιανικής ότι τα προϊόντα αυτά ήταν ασφαλή όσο οι καταθέσεις, αλλά με υψηλότερες αποδόσεις.

Η πώληση προνομιούχων μετοχών επέτρεπε στα επενδυτικά αυτά οχήματα να συνεχίζουν την αγορά χρέους της Espírito Santo. Τον Φεβρουάριο, το EuroAforro πούλησε προνομιούχες μετοχές αξίας 182 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιώντας τα έσοδα, αλλά και μετρητά που διέθετε και ρευστότητα από την πώληση άλλων, αδιευκρίνιστων παγίων, προκειμένου να αγοράσει χρέος 476 εκατ. ευρώ της Banco Espírito Santo καθώς και προνομιούχες μετοχές αξίας 82 εκατ. ευρώ του EG Premium.

Η Credit Suisse είχε συνάψει συμφωνίες ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 με το EuroAforro και Top Renda, προκειμένου να διαχειρίζεται τις εκδόσεις προνομιούχων μετοχών μέχρι το ποσό των 2,5 δις. δολαρίων για κάθε ένα από τα επενδυτικά οχήματα. Τα προγράμματα αυτά ήταν ενεργά μέχρι και το προηγούμενο έτος. Η Credit Suisse ήταν επίσης υπεύθυνη για την πώληση των προνομιούχων μετοχών του Poupanca.

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, η Credit Suisse είχε αναλάβει να καλύπτει λειτουργικά έξοδα των τριών επενδυτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων δικαστικών δαπανών, αμοιβές ελεγκτών και διοικητικά έξοδα – οι δαπάνες αυτές ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια ετησίως.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί