Ποιος ηλίθιος θα εκποιήσει πρώτη κατοικία;

Ποιος θα ενοχληθεί αν μια τράπεζα εκποιήσει ένα τεράστιο έργο σε έκταση 5εκ. τ.μ αξίας 200εκ; Μάλλον μόνο ο ιδιοκτήτης του ή οι μέτοχοι της εταιρείας άντε και μερικοί υπάλληλοι. Αντίθετα, η μάζα θα το απολαύσει (η γνωστή ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος).

Ποιος θα ενοχληθεί αν μία τράπεζα εκποιήσει ένα σπίτι 15 ετών, 120τ.μ. στο οποίο μένει μία τετραμελής οικογένεια; Όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως. «Όταν ο άνθρωπος δαγκώνει σκύλο είναι είδηση».

Ποια τράπεζα θα τολμήσει να βγάλει από το σπίτι της μία οικογένεια για χρέος 100χιλ. ευρώ; Ο αντίκτυπος από την συγκεκριμένη πράξη μπορεί να της στοιχίσει τα δεκαπλάσια. Φανταστείτε την εικόνα: Ο πατέρας να βρίζει, η μητέρα να παρακαλεί, τα παιδιά να κλαίνε, οι γείτονες να μαζεύονται προς υποστήριξη, τα Μέσα να το κάνουν πρώτο θέμα, τα κόμματα να φωνάζουν, οι συντεχνίες να οργανώνονται. Πόσο κόστος θα έχουν όλα αυτά για την τράπεζα; Πόσους μήνες πίσω θα πάει η αξιοπιστία της;

Ας αφήσουμε όμως τα θεωρητικά κι ας δούμε κάποιους αριθμούς. Η Τράπεζα Κύπρου μας δίδει κάποιους καλούς αριθμούς προς μελέτη και σύγκριση.

Όπως έγραψε ξανά το InBusinessNews, οι 30 μεγαλύτεροι όμιλοι εταιρειών που χρωστούν στην τράπεζα, έχουν καθαρή έκθεση 3.9δις ενώ η αγοραία αξία των εξασφαλίσεων τους είναι στα 4.4δις ευρώ. Τα δάνεια προς επιχειρήσεις στην τράπεζα ανέρχονται σε 15δις εκ των οποίων τα 8.9δις παρουσιάζουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών (όχι με βάση την οδηγία για υπολογισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Τα στεγαστικά δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου (5.2δις) που παρουσίαζαν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών (όχι με βάση την οδηγία για υπολογισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων) ήταν λιγότερα από 1.3δις.

Το ποσοστό κάλυψης από εμπράγματες εξασφαλίσεις είναι περίπου το ίδιο για όλες τις κατηγορίες δανείων. Στεγαστικά: 76.7%, Επιχειρηματικά δάνεια εκτός του τομέα των ακινήτων 66.6%, Ανάπτυξη γης 67.1%, Κατασκευές 75.8%.

Το ερώτημα είναι το εξής: Τι θα κυνηγήσουν τα «αρπακτικά» της Τράπεζας Κύπρου; Τις εξασφαλίσεις για οφειλές 8.9δις από μερικές εκατοντάδες νομικά πρόσωπα ή τις εξασφαλίσεις για οφειλές 1.3δις ευρώ από μερικές δεκάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα;

Για να πω την αλήθεια, δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά επειδή στο πρόσφατο παρελθόν οι τράπεζες έκαναν χοντρές μ… αλλά η κοινή λογική λέει πως οικιστικά δάνεια και κύριες κατοικίες στις οποίες διαμένουν οικογένειες δεν θα μπουν στο στόχαστρο των εκποιήσεων εκτός κι αν πρόκειται για αποδεδειγμένες περιπτώσεις μη συνεργάσιμων δανειοληπτών. Και πάλι όμως, θεωρώ πως καμία τράπεζα δεν θα ρισκάρει φήμη και όνομα για μερικές χιλιάδες ευρώ.

Ακόμα και σε περιπτώσεις ηλιθίων που μπορεί να υποθήκευσαν ακίνητα για να λάβουν καταναλωτικά δάνεια και πάλι θεωρώ πως οι τράπεζες δεν θα κινηθούν μέσω εκποιήσεων.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και αποδεχόμενος για λίγο τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ περί πακετοποίησης. Ποιος θα ενδιαφερθεί να αγοράσει 200 κατοικίες αξίας 300χιλ. έκαστη έστω και στο 50% της εκτιμημένης αξίας; Ποιος θα δώσει 30εκ. ευρώ για μεμονωμένες κατοικίες τη στιγμή που τα νούμερα που δημοσιεύει το Κτηματολόγιο είναι τραγικά και ενώ ήδη υπάρχουν μερικές χιλιάδες ακίνητα αδιάθετα στην αγορά; Μήπως θα προτιμήσει να πληρώσει 30εκ. ευρώ για αγορά ενός ή δύο ξενοδοχειακών μονάδων ή ακόμα και για ένα οικιστικό συγκρότημα που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης; Ίσως για ένα πολυόροφο κτίριο με γραφειακούς χώρους;

Οι ανησυχίες είναι αποδεκτές και λογικές αλλά μέχρι ενός σημείου. Στο τέλος της μέρας κανείς δεν θέλει να δει μία οικογένεια να χάνει το σπίτι της και με τα σημερινά δεδομένα πολύ περισσότερο οι τράπεζες.

 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;