Ελλάδα: Καταστροφή παραγωγών ροδάκινου λόγω Ρωσίας
08:25 - 14 Αυγούστου 2014
Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας: η σοδειά μίας χρονιάς καταλήγει είτε στα σκουπίδια, είτε στα εργοστάσια χυμών, με οικονομική ζημιά που αγγίζει το 90%.
9.000 τόνοι φρούτων, που προορίζονταν για την αγορά της Ρωσίας, παραμένουν στα ψυγεία των παραγωγών της Βόρειας Ελλάδας, μετά το εμπάργκο που ανακοίνωσε το Κρεμλίνο απαντώντας στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας, σημειώνει:
"Ειδικά στο ροδάκινο το 60% των εξαγωγών μας απευθυνόταν στη ρωσική αγορά. Ακολουθεί το ακτινίδιο, κατά 50% της παραγωγής του πήγαινε επίσης στη ρωσική αγορά. Έρχεται η φράουλα: κατά 90% πήγαινε στη ρωσική αγορά. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η ρωσική αγορά ήταν η κύρια αγορά μας, στην οποία επενδύσαμε και χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Όλες οι υποδομές που δημιουργήσαμε ήταν προσανατολισμένες σε αυτή την αγορά".
Η Ρωσία αποτελούσε όαση για τους Έλληνες παραγωγούς, κυρίως για τους συνεταιρισμούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας: έδινε καλές τιμές και προοπτικές ανάπτυξης. Επενδύσεις εκατομμυρίων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, σε υποδομές και διαφήμιση, για να διεισδύσουν τα ελληνικά προϊόντα στη ρωσική αγορά.
Η δημοσιογράφος του euronews, Συμέλα Τουχτίδου, βρέθηκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας:
«3.000 τόνοι ροδάκινα είναι εγκλωβισμένοι, αυτή τη στιγμή, στα ψυγεία του αγροτικού συνεταιρισμού Νάουσας. Ακόμα και αν οι παραγωγοί αποζημιωθούν για αυτές τις ποσότητες, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την οικονομική ζημιά των επόμενων μηνών. Οι Έλληνες αγρότες υποστηρίζουν ότι αποτελούν τα αθώα θύματα του οικονομικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας.»
Περίπου 70 φορτηγά ήταν καθ‘οδόν προς Ρωσία, όταν ανακοινώθηκε το εμπάργκο. Οι οδηγοί που επιστρέφουν ή δεν πρόλαβαν να φορτώσουν έχουν εγκλωβιστεί, και αυτοί, στην Ελλάδα. Εδώ και μία εβδομάδα, κοιμούνται στα πάρκινγκ των συνεταιρισμών.
Ο 30χρονος Βλαντίμιρ ήταν έτοιμος να φορτώσει, όταν ανακοινώθηκε το εμπάργκο:
«Μου είπαν ότι σταμάτησε η φόρτωση προϊόντων, μπήκα στο πάρκινγκ, περιμένω εδώ και μία εβδομάδα, δεν ξέρει ούτε εγώ τι θα γίνει.»
Το 2012, οι εξαγωγές φρούτων στη Ρωσία έφεραν πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία των Ελλήνων παραγωγών.
Μετά την κατακόρυφη μείωση της ζήτησης στην Ουκρανία, αν κλείσει και η αγορά της Ρωσίας οι επιλογές είναι ελάχιστες.
Ο Απόστολος Κενανίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, έχει μιλήσει με αρκετούς από τους οδηγούς που «έμειναν» καθ‘οδόν και τώρα προσπαθούν να βρουν πελάτες:
“Προσπάθησαν κάποιοι εξαγωγείς, για να μην πάθουν μεγάλη ζημιά να πουλήσουν σε παραπλήσιες αγορές, όπως Ουκρανία, Λευκορωσία, Πολωνία Τσεχία κλπ. και προσπαθούν να πουλήσουν, έστω ακόμα και στη μισή τιμή.”
Οι Έλληνες παραγωγοί βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους συναδέλφους τους σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία. Η Αθήνα τους παραπέμπει στις Βρυξέλλες. Τώρα, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία περιμένουν αποζημιώσεις.
Την Πέμπτη, θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων, που θα εισηγηθεί στους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε. τα μέτρα για τις αποζημιώσεις των Ευρωπαίων παραγωγών.
ΠΗΓΗ: euronews.com