Δημητρίου: O θεσμός του διαμεσολαβητή στην Κύπρο
09:39 - 13 Αυγούστου 2014

Η διαμεσολάβηση είναι μια συμφωνημένη μορφή επίλυσης των διαφορών που γίνεται εκτός δικαστηρίου, είπε στο ΙnBusinessNews o δικηγόρος Ανδρέας Δημητρίου.
«Ο διαμεσολαβητής υποβοηθά τα μέρη στο να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ η όλη διαδικασία είναι μη δεσμευτική και άκρως εμπιστευτική», ανέφερε ο κ. Δημητρίου και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαρτυρία στο δικαστήριο ότι έχει λεχθεί σε μια διαμεσολάβηση.
Ο θεσμός πρόσφατα ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Κύπρο, ενώ οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα διάρκειας 40 ωρών για να πληρούν τα κριτήρια που θέτει η νομοθεσία και να μπορέσουν να γραφτούν σε ειδικό κατάλογο που υπάρχει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Επί του παρόντος, δεν προνοείται εξέταση για να γραφτείς στον κατάλογο» είπε ο κ. Δημητρίου.
Επίσης, οι διαμεσολαβητές δεν είναι απαραίτητο να είναι δικηγόροι, ανέφερε ο κ. Δημητρίου. «Επί το πλείστον είναι ψυχολόγοι που συνήθως κάνουν διαμεσολάβηση σε οικογενειακά θέματα, δικηγόροι, και κάποιοι μπορεί να είναι μηχανικοί για εργοληπτικά έργα» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά το θεσμό του διαμεσολαβητή που άρχισε να εφαρμόζεται και στις τράπεζες, ο κ. Δημητρίου σχολίασε: «Είναι ένας υποβοηθητικός θεσμός, δεν γνωρίζω κατά πόσο θα έχει το όφελος που αναμένει ο νομοθέτης».