Powered by

Κίνα: Ανεβαίνουν οι επιδόσεις

Εξαιρετική ανθεκτικότητα επιδεικνύει η κινεζική οικονομία, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις που ταλανίζουν τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Οι εμπορικές της συναλλαγές αυξήθηκαν, τον Ιούλιο, κατά 6,9%, με τις εξαγωγές να εκτινάσσονται κατά 14,5%. Σε συνδυασμό με την πτώση των εισαγωγών, κατά 1,6%, το εμπορικό της πλεόνασμα ξεπέρασε τα  $47 δισεκατομμύρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που προέβλεπαν οι αναλυτές ($27 δις).

«Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, που οδηγείται από τις ανεπτυγμένες χώρες, η εξωτερική αγορά και ζήτηση έχουν βελτιωθεί. Θα ενισχύσουν την αυξητική δυναμική του διμερούς εμπορίου της Κίνας με τους εμπορικούς της εταίρους, το δεύτερο μισό του έτους» εκτιμά ο επικεφαλής στατιστικών της διεύθυνσης τελωνείων, Zheng Yuesheng.

Πάντως, η πτώση των εισαγωγών προκαλεί προβληματισμό. Για να διατηρήσει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τη δυναμική της χρειάζεται και εσωτερική ζήτηση. Αυτή όμως έχει πληγεί από την κάμψη στην αγορά ακινήτων, αλλά και από την εκστρατεία κατά της διαφθοράς. Τελευταίο παράδειγμα το σκάνδαλο στις εισαγωγές μετάλλων, στο λιμάνι του Τσιντάο (Qingdao). Όπως αποκαλύφθηκε, η εταιρεία Decheng Mining χρησιμοποιούσε πλαστά τιμολόγια εισαγωγών μετάλλων, για να αποσπάσει δάνεια συνολικού ύψους $435 εκατομμυρίων. Στην Κίνα, οι έμποροι χρησιμοποιούν μέταλλα, από σιδηρομεταλλεύματα μέχρι καουτσούκ, ως εγγυήσεις για την χορήγηση τραπεζικών δανείων.

ΠΗΓΗ: Εuronews

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί