Powered by

Οι θέσεις των εμπλεκομένων στις εκποιήσεις

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις στη Βουλή συμμετείχαν και πλήθος Συνδέσμων, όπου έδωσαν στους βουλευτές υπομνήματα με τις θέσεις τους. Η πλειοψηφία- αν όχι όλοι- ζήτησαν τροποποιήσεις, αλλά και να εισακουστούν οι κραυγές αγωνίας τους. Συμφώνησαν ότι η νομοθεσία χρειάζεται εκσυγχρονισμό, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή και όχι βεβιασμένα ώστε να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες.
 
Ο Σύνδεσμος Τραπεζών, τοποθετούμενος διά του εκπροσώπου του, ανέφερε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία εκποίησης είναι χρονοβόρος και αναποτελεσματική, και προκαλεί στρεβλώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρόσθεσε ότι δεν είναι αυτοσκοπός οι εκποιήσεις και ανέφερε ότι οι μαζικές εκποιήσεις δεν είναι ωφέλιμες στην οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και την κοινωνία. Ζητούμε ένα ισχυρό μοχλό πίεσης προς του δανειολήπτες που, ενώ μπορούν να πληρώσουν, δεν πληρώνουν, συνέχισε, αναφέροντας πως εάν κάποιος ακούει ότι θα υπάρξει κούρεμα δανείων, δεν πάει στην τράπεζα για να αναδιαρθρώσει δάνειο. Εάν ο νόμος ψηφιστεί, αυτοί που αρνούνται να πληρώσουν θα αρχίσουν να πληρώνουν, θα επανέλθει η εμπιστοσύνη, οι τράπεζες θα εισπράττουν και θα αυξηθεί η δυνατότητα για δανειοδότηση, συνέχισε, αναφέροντας ότι έτσι θα μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα και θα υπάρξει συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κατόχων Ακινήτων ανέφερε ότι δίνεται η εντύπωση πως το γεγονός ότι δεν γίνονται εκποιήσεις είναι προς όφελος των δανειοληπτών και πρόσθεσε ότι τα δεδομένα δεν είναι έτσι, καθώς, ενώ οι τιμές των ακινήτων μετά το 2008 έχουν πτωτική πορεία, τα δάνεια αυξάνονται. Είπε, επίσης, ότι για να γίνουν εκποιήσεις πρέπει κάποιος να θέλει να αγοράσει. “Θέλουμε να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνονται μαζικές εκποιήσεις σε συγκεκριμένες ημερομηνίες”, συνέχισε και είπε πως, εάν θα αγοράσουν ξένοι τα εκποιούμενα ακίνητα, θα είναι φρέσκα λεφτά στην οικονομία. Πρόσθεσε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθούν κυκλώματα που θα εκμεταλλευθούν την κατάσταση.

Ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εκτιμητών είπε ότι κατατέθηκε έγγραφο με 14 σημεία για το νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι μας ενδιαφέρει η προστασία της κύριας κατοικίας. Όπως είπε, πρέπει να ψάξουν τα εκχωρημένα δάνεια, και διατύπωσε τη θέση ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει στοιχείο για τον τρόπο που επηρεάζονται οι εγγυητές.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου ανέφερε ότι πριν την κρίση δεν θα υπήρχε πρόβλημα για να τίθεται θέμα εκποιήσεων και παρατήρησε ότι μετά την κρίση τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Προσθέτοντας ότι με το κούρεμα των καταθέσεων καταστράφηκε η μεσαία τάξη εντελώς, είπε πως οι τράπεζες έδιναν δάνεια σε φερέγγυους, των οποίων μειώθηκαν οι μισθοί και οι δυνατότητες αποπληρωμής. “Γνωρίζουμε ποιοι πήραν τα εκατομμύρια και τους χαρίστηκαν τα δάνεια”, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να προστατευθεί η κύρια κατοικία. Κατά τον κ. Χατζηπέτρου, η Ιρλανδία διαχειρίστηκε την κρίση επιτυχώς και πρέπει να πάρουμε παραδείγματα.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΟΚ είπε πως αναμενόταν ότι θα είχε διεξαχθεί δημόσιος διάλογος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει διάκριση μεγαλο-οφειλετών και οφειλετών που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία πολιτική για προστασία της κύριας κατοικίας,

Ο εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ είπε πως αποτελεί νόμο ότι όποιος πεθαίνει τον τρώει κάποιος άλλος, και ανέφερε ότι αυτό πάει να συμβεί και τώρα. Διατύπωσε τη θέση ότι οι συνθήκες με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ήταν άλλες και με το νέο πλαίσιο που προωθείται οι συνθήκες είναι τραγικές. Διερωτήθηκε τί θα γίνει το υπόλοιπο δανείου σε περίπτωση εκποίησης και στις περιπτώσεις αγορών από επιχειρήσεις ανάπτυξης γης στις οποίες οι τελικοί αγοραστές πληρώνουν, αλλά οι τράπεζες αμελούν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI) είπε ότι  είναι καιρός με όλη τη σοβαρότητα να εξετασθεί το νομοσχέδιο και να βεβαιωθούμε ότι περιλαμβάνονται ασφαλιστικές δικλείδες που θα απαμβλύνουν τους μικρο-οφειλέτες και θα προστατεύσουν την κυρία κατοικία. Διατύπωσε τη θέση ότι ο τρόπος καθορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι λανθασμένος και πρόσθεσε ότι το ψηλό κόστος δανεισμού καθιστά την αποπληρωμή πιο δύσκολη. Επέστησε, επίσης, την προσοχή στους κίνδυνος που περιέχονται σε εμπλοκή των voucher funds, αναφέροντας ότι μπαίνουν σε μια αγορά, αγοράζουν και πουλούν σύντομα, και κάνουν κέρδος και φεύγουν.  Πρόσθεσε ότι “θα κτυπήσουν τους μεγάλους οφειλέτες”.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης είπε ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε μαζικές εκποιήσεις και θα επωφεληθούν τα ακίνητα μεγάλα ξένα συμφέροντα. “Ή όλοι θα ξεπεράσουμε την κρίση ή όλοι θα μείνουμε εγκλωβισμένοι σε αυτήν”, συνέχισε, αναφέροντας ότι η οικοδομική βιομηχανία έφερε €1 δισεκ. στην οικονομία της Κύπρου. Πρόσθεσε πως η εκποίηση πρέπει να αποτελεί το έσχατο μέσο και διατύπωσε τη θέση ότι οι πτώσεις των τιμών θα οδηγήσουν σε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ανέφερε ακόμα ότι πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα νομοσχέδια και χρήζει μελέτης από ομάδα εμπειρογνωμόνων που να γνωρίζουν τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας.

Ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ ανέφερε ότι το θέμα των εκποιήσεων δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποσπασματικά και χωρίς να προηγηθεί ο απαιτούμενος διάλογος. Είπε ότι το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε στις 23 Απριλίου και υπήρχε περιθώριο για διαβούλευση. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι επιβάλλεται ευρύτερη συζήτηση παράλληλα με το νομικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να διαχωριστούν οι δανειολήπτες που θέλουν και δεν μπορούν, από αυτούς που δεν θέλουν και μπορούν.  Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η εκποίηση πρέπει να συνοδεύεται με διαγραφή του χρέους.

Η εκπρόσωπος της ΠΕΟ είπε ότι δεν διεξήχθη κοινωνικός διάλογος με τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Πρόσθεσε ότι δεν είναι ευθύνη της κοινωνίας και των εργαζομένων το γεγονός ότι  βρισκόμαστε στο παρά πέντε και έκανε λόγο για ταλαιπωρημένη έννοια του εκσυγχρονισμού. Πρόσθεσε ότι άνθρωποι που έμειναν άνεργοι και προσπαθούν να επιβιώσουν δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως οφειλέτες που μπορούν και αποφεύγουν. Είπε ακόμα ότι οι απλοί άνθρωποι δεν ευθύνονται για τη φούσκα των ακινήτων, αλλά πρόσθεσε θα βρεθούν στην ίδια μοίρα με αυτούς που δεν πληρώνουν. Εξέφρασε την άποψη ότι απαιτείται προστασία της οικογενειακής κατοικίας και προστασία των μακροχρόνια άνεργων.

Ο εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ είπε ότι το Επιμελητήριο τάσσεται υπέρ του εκσυγχρονισμού και της εισαγωγής ευρύτερων ρυθμίσεων, με ψήφιση του πλαισίου για την αφερεγγυότητα μέχρι το τέλος του έτους. Πρόσθεσε πως το ΚΕΒΕ διαφωνεί με τη διαγραφή του υπολοίπου του δανείου.

Ο εκπρόσωπος της ΟΕΒ είπε ότι μπορούμε να θυμώνουμε ο ένας με τον άλλο, αλλά δεν μπορούμε να υπάρξουμε ο ένας χωρίς τον άλλο. Αν δεν περάσουμε τα στρες τεστ πάλι εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε το τίμημα, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι πρέπει να εξετασθεί ξανά ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εάν οι τράπεζες εκποιήσουν μαζικά, θα μειώσουν εκ νέου το χαρτοφυλάκιο τους, συνέχισε και, παρατηρώντας ότι η κυπριακή οικονομία κινείται σε μια εύθραυστη ισορροπία, σημείωσε ότι δεν είναι κακό να τιμάς τις συμφωνίες σου (μνημόνιο).

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών παρατήρησε διά του εκπροσώπου του πως φαίνεται ότι ο εκσυγχρονισμός του νόμου είναι απαραίτητος. Πρόσθεσε ότι νοσεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς τις τράπεζες. Διατύπωσε τη θέση ότι δεν πρέπει να προχωρά ο πλειστηριασμός εκτός και εάν αποδειχθεί ότι έγινε επαρκής προσπάθεια αναδιάρθρωσης, και ότι ο Κώδικας της ΚΤ πρέπει να γίνει νόμος. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι πρέπει να τερματιστεί η εξαίρεση των τραπεζών από τον περί τοκογλυφίας νόμο. Καταλήγοντας, είπε ότι σε άλλα κράτη οι τράπεζες έχουν κόστος όταν προβαίνουν σε υπερδανεισμό.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος πιστεύει ότι πρέπει να εκσυγχρονισθεί το νομικό πλαίσιο. Παρατηρώντας ότι ήταν γνωστό από τον Φεβρουάριο του 2014 ότι έπρεπε να προχωρήσουν οι εκποιήσεις, είπε ότι απαιτείται ταυτόχρονη προστασία των ευάλωτων ομάδων. Πρόσθεσε ότι προς τούτο υπάρχει μόνο η υπόσχεση για το πλαίσιο για τη ρύθμιση της αφερεγγυότητας. Συνεχίζοντας, είπε ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τις πολιτικές δυνάμεις και είπε ότι με τους ρυθμούς που αυξάνονται οι τόκοι υπερημερίας και τις καθυστερήσεις στις αναδιαρθρώσεις θα ψάχνετε βιώσιμο οφειλέτη και δεν θα βρίσκετε.

Η εκπρόσωπος του Κινήματος Κατά των Εκποιήσεων ανέφερε ότι οι επηρεαζόμενοι από το νέο νόμο θα είναι χιλιάδες. Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει αυτοί που ζουν με μεροκάματα πείνας να αφεθούν έρμαιο στις ορέξεις των επιχειρηματιών που θα αγοράσουν σε τιμές ευκαιρίας τις περιουσίες τους. Ο κόσμος θέλει δουλειά για να μπορεί να πληρώνει τα δάνεια του, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βέτο στις τροπολογίες των εκποιήσεων από Τρόικα

Δειτε Επισης

Αναστέλλουν τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η δημοσιονομική υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα
Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Επί τάπητος οι προϋπολογισμοί Υπουργείου Εσωτερικών, Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Μετανάστευσης
«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»