Powered by

Αργεντινή: Mετά την χρεοκοπία

Στο διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης σκέφτεται να καταφύγει η Αργεντινή, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη.  Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, Jorge Capitanich, απέρριψε τον όρο «χρεοκοπία» και αποκάλεσε «ανίκανο» τον Αμερικανό μεσολαβητή Ντανιέλ Πόλακ. 

Το ενδιαφέρον στρέφεται, τώρα, στη Διεθνή Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA).  Εάν κηρύξει «πιστωτικό γεγονός» τη η μη καταβολή της δόσης των $539 εκατομμυρίων, που έπρεπε να πληρωθεί στις 30 Ιουλίου, τότε θα δρομολογήσει πληρωμή ασφαλίστρων για τους κατόχους όλων ομολόγων.Η Ένωση θα αποφασίσει μέχρι τη Δευτέρα.

«Η Αργεντινή πλήρωσε, έχει χρήματα, θα συνεχίσει να πληρώνει τις επόμενες δόσεις, γιατί το θέλει και γιατί μπορεί. Πώς μπορεί να μιλάει κανείς για αναστολή πληρωμών, που αποφάσισε ένας δικαστής; Η ευθύνη για όλα αυτά ανήκει στο δικαστή Γκριέζα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Άξελ Κίσιλοφ.

Η πρόεδρός Κριστίνα Κίρσνερ κατήγγειλε κατάφωρη αδικία σε βάρος της χώρας της. «Η ζωή συνεχίζεται. Ξημέρωσε 31 Ιουλίου και ο κόσμος δεν καταστράφηκε, το ίδιο και η Αργεντινή», τόνισε σαρκάζοντας τα «αρπαχτικά των αγορών», υπό τις επευφημίες των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Στην πραγματική οικονομία, ακόμα και μία «προσωρινή χρεοκοπία» θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει τον ήδη καλπάζοντα πληθωρισμό. Η Αργεντινή βρίσκεται, ήδη, σε ύφεση. Σε ότι αφορά, πάντως, τις διεθνείς χρηματαγορές, η χώρα ήταν έτσι και αλλιώς αποκλεισμένη.Η κυβέρνηση έχει καταθέσει σε λογαριασμούς τα χρήματα για την πληρωμή των ομολόγων που μετείχαν στην αναδιάρθρωση.

Η κατάσταση θα περιπλακεί επικίνδυνα μόνο εάν όλοι οι ομολογιούχοι απαιτήσουν «επιτάχυνση» της αποπληρωμής τους, κάτι που προς το παρόν δε φαίνεται πιθανό. Μετά τις 31 Δεκεμβρίου, η αργεντίνικη κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με τα hedge fund, χωρίς να δεσμεύεται για το σύνολο των ομολογιούχων.

ΠΗΓΗ: Εuronews

Δειτε Επισης

Νέο μέτωπο στο παγκόσμιο εμπόριο...Ο Τραμπ επιβάλλει δασμό 50% στον εισαγόμενο χαλκό
Τουρκία: Αύξηση φόρων σε καταθέσεις και κεφάλαια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σημαντική πτώση 3,6% στις τιμές παραγωγού της Κίνας τον Ιούνιο
KPMG: Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009
Και επίσημα στο ευρώ από 1/1/26 η Βουλγαρία-Πού «κλείδωσε» η ισοτιμία
Τραμπ: Τέλος στις παρατάσεις-Απειλές για δασμούς 200% σε φαρμακευτικές και 50% στον χαλκό
Κρούει τον κώδωνα στην Ε.Ε. για τους εμπορικούς της εταίρους μελέτη της ΕΚΤ...Πάρε-δώσε με αυταρχικές κυβερνήσεις
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζητούμενο η καλύτερη ισορροπία και η περισσότερη σταθερότητα στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα
ΟΗΕ: Εντείνει την αβεβαιότητα η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παρατείνει την προθεσμία για τους δασμούς
Οι ανακοινώσεις Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς...Το ύψος, σε ποιες χώρες επέβαλε και πότε θα τεθούν σε ισχύ