Powered by

Αργεντινή: Mετά την χρεοκοπία

Στο διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης σκέφτεται να καταφύγει η Αργεντινή, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη.  Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, Jorge Capitanich, απέρριψε τον όρο «χρεοκοπία» και αποκάλεσε «ανίκανο» τον Αμερικανό μεσολαβητή Ντανιέλ Πόλακ. 

Το ενδιαφέρον στρέφεται, τώρα, στη Διεθνή Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA).  Εάν κηρύξει «πιστωτικό γεγονός» τη η μη καταβολή της δόσης των $539 εκατομμυρίων, που έπρεπε να πληρωθεί στις 30 Ιουλίου, τότε θα δρομολογήσει πληρωμή ασφαλίστρων για τους κατόχους όλων ομολόγων.Η Ένωση θα αποφασίσει μέχρι τη Δευτέρα.

«Η Αργεντινή πλήρωσε, έχει χρήματα, θα συνεχίσει να πληρώνει τις επόμενες δόσεις, γιατί το θέλει και γιατί μπορεί. Πώς μπορεί να μιλάει κανείς για αναστολή πληρωμών, που αποφάσισε ένας δικαστής; Η ευθύνη για όλα αυτά ανήκει στο δικαστή Γκριέζα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Άξελ Κίσιλοφ.

Η πρόεδρός Κριστίνα Κίρσνερ κατήγγειλε κατάφωρη αδικία σε βάρος της χώρας της. «Η ζωή συνεχίζεται. Ξημέρωσε 31 Ιουλίου και ο κόσμος δεν καταστράφηκε, το ίδιο και η Αργεντινή», τόνισε σαρκάζοντας τα «αρπαχτικά των αγορών», υπό τις επευφημίες των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Στην πραγματική οικονομία, ακόμα και μία «προσωρινή χρεοκοπία» θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει τον ήδη καλπάζοντα πληθωρισμό. Η Αργεντινή βρίσκεται, ήδη, σε ύφεση. Σε ότι αφορά, πάντως, τις διεθνείς χρηματαγορές, η χώρα ήταν έτσι και αλλιώς αποκλεισμένη.Η κυβέρνηση έχει καταθέσει σε λογαριασμούς τα χρήματα για την πληρωμή των ομολόγων που μετείχαν στην αναδιάρθρωση.

Η κατάσταση θα περιπλακεί επικίνδυνα μόνο εάν όλοι οι ομολογιούχοι απαιτήσουν «επιτάχυνση» της αποπληρωμής τους, κάτι που προς το παρόν δε φαίνεται πιθανό. Μετά τις 31 Δεκεμβρίου, η αργεντίνικη κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με τα hedge fund, χωρίς να δεσμεύεται για το σύνολο των ομολογιούχων.

ΠΗΓΗ: Εuronews

Δειτε Επισης

Απώλειες για το bitcoin εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων από Fed
Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους
Νάγκελ: Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να βγει από το τέλμα η γερμανική οικονομία
Βρετανία: Κρατικοποιεί τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για €746 εκ.
Οριστικοποίησαν υψηλούς δασμούς στα κινεζικά EVs και σε μπαταρίες οι ΗΠΑ-Αυξήσεις δισεκατομμυρίων
Η εκτίμηση του CEO της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Τουρκίας για μείωση των επιτοκίων στην χώρα
Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας: Αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 100 μονάδες βάσης στο 19%
Κομισιόν: «Όχι» στις συμβιβαστικές προτάσεις κινεζικών εταιρειών EV για το σχέδιο δασμών