2014: Στο 4,0% η συρρίκνωση του ΑΕΠ
08:02 - 09 Ιουλίου 2014
Στο 4% θα περιοριστεί η συρρίκνωση της οικονομίας το τρέχον έτος, εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών σε έκθεσή του για τις μακροοικονομικές εξελίξεις το Μάιο του 2014, τονίζοντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι και για το 2014 θα ξεπεραστούν. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 4,0% σε σύγκριση με την πρόβλεψη των δανειστών για ελαφρώς μεγαλύτερη συρρίκνωση σε ποσοστό 4,2%, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το πέρας της τέταρτης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής.
Για το 2015, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάκαμψη με ρυθμό ανάπτυξης 0,5% έναντι 0,4% της Τρόικα, ενώ το 2016 εκτιμάται ότι η οικονομία θα παρουσιάσει ρυθμό ανάκαμψης 1,5% σε σύγκριση με πρόβλεψη της Τρόικα για 1,6%. Σύμφωνα με την έκθεση, μετά τη σημαντική συρρίκνωση του 2013 και το 2014, το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε σωρρευτικά κατά 9,6%.
Η καθυστέρηση στην ομαλοποίηση του τραπεζικού τομέα, με αρνητικές επιπτώσεις στο δανεισμό και στα επιτόκια, καθώς και ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο εξωτερικό περιβάλλον, όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ο επαναπατρισμός των ρωσικών υπεράκτιων εταιρειών στη Ρωσία (deoffshorization) συνιστούν τις σημαντικότερες προκλήσεις στην προοπτική της οικονομίας.
Σε μια αισιόδοξη νότα, το ΥΠΟΙΚ θεωρεί πως με βάση τις εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά, οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2014 θα ξεπεραστούν. «Οι εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά καταδεικνύουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2014 μπορούν να ξεπεραστούν». Σημειώνει όμως ότι υπάρχουν προκλήσεις στον ορίζοντα κυρίως λόγω του αδύναμου ρυθμού ανάπτυξης, καθώς και στη δυσκολία της επίτευξης των στόχων του μνημονίου μετά το πέρας του προγράμματος.
Για τον αρνητικό πληθωρισμό, το ΥΠΟΙΚ θεωρεί πως η παρούσα τάση των τιμών επηρεάζεται από την αγορά εργασίας, τις εξελίξεις στους μισθούς, τις επιδράσεις από την τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και της φορολογίας. Θεωρείται ότι η προσαρμογή των τιμών είναι φυσιολογική με δεδομένη την ύφεση στην οικονομία. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και δεν παρατηρούμε αποπληθωρισμό», αναφέρεται. Με βάση τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο περιορίστηκε στο 0%, σε σχέση με -0,1% το Μάιο, ενώ οι δανειστές εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πληθωρισμό 0,2%.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ