ΕΕΕ: Την Πέμπτη θα τεθεί προς ψήφιση
16:32 - 04 Ιουλίου 2014
Ολοκληρώθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας η συζήτηση του νομοσχεδίου και των κανονισμών για τη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Η τοποθέτηση των κομμάτων αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 7 Ιουλίου και το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την Πέμπτη 10 Ιουλίου. Ήδη τα κόμματα ετοιμάζουν τροποποιήσεις τις οποίες θα καταθέσουν ενώπιον της Ολομέλειας.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, κάποιες από τις τροποποιήσεις που εισηγούνται τα κόμματα συνεπάγονται αύξηση δαπανών, ενώ από πλευράς του το Υπουργείο κατέθεσε τροποποιήσεις για να διευκρινιστούν κάποια άρθρα του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με την Υπουργό το ΕΕΕ θα καταβληθεί για τουλάχιστον τέσσερις μήνες το 2014.
Στη συνεδρία η κ. Αιμιλιανίδου κατέθεσε τη μελέτη του αναλογιστή του Υπουργείου, με βάση την οποία θα προστεθούν στους δικαιούχους του ΕΕΕ, δέκα χιλιάδες άτομα που έχουν χαμηλά εισοδήματα και άλλες δέκα χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι. Το μεγαλύτερο ποσοστό της βοήθειας θα δοθεί στους μακροχρόνια άνεργους οι οποίοι θα λάβουν πέραν του 65% της επιπρόσθετης δαπάνης που θα χρειαστεί για την κάλυψη του κόστους του ΕΕΕ, όπως ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου. Είπε ακόμα ότι το επιχείρημα ότι μια μεγάλη μερίδα πολιτών που έχουν ανάγκη θα μείνει εκτός του ΕΕΕ, αποδεικνύεται, με βάση τη μελέτη, ότι δεν ισχύει.
Η Υπουργός ανέφερε ότι μια σημαντική διαφωνία που διεφάνη αφορούσε τη δημιουργία του μητρώου για τα άλλα επιδόματα και τις κοινωνικές παροχές και τόνισε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να δημιουργηθεί το μητρώο για τα άλλα επιδόματα, όπου θα καταγράφεται η περιουσιακή κατάσταση των ληπτών των επιδομάτων, κι είναι θέμα “αδιαπραγμάτευτο”. Σημείωσε επίσης ότι με βάση τη μελέτη με την εφαρμογή του ΕΕΕ, ο δείκτης φτώχειας θα μειωθεί κατά 35%.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και Βουλευτής ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής είπε ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες κατέθεσαν προτάσεις και εισηγήσεις σε μια προσπάθεια το νομοσχέδιο να καλύψει περισσότερες ομάδες του πληθυσμού που έχουν ανάγκη. “Από πλευράς της Κυβέρνησης δεν υπήρξε η αναγκαία εποικοδομητική αποδοχή ή συζήτηση αυτών των προτάσεων” ανέφερε, προσθέτοντας πως από τις προτάσεις του ΑΚΕΛ έγινε αποδεκτή μία μόνο που αφορά την αναθεώρηση των βασικών αναγκών ώστε να γίνεται κάθε χρόνο, όπως προνοείται στο νόμο για το δημόσιο βοήθημα.
Ωστόσο, όπως είπε, δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του Κόμματος για διαγραφή της πρόνοιας για την ακίνητη ιδιοκτησία των μακροχρόνια ανέργων, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός δεν θα είναι δικαιούχοι του ΕΕΕ, η πρόταση να μην συμπεριληφθούν στο ΕΕΕ οι ανάπηροι και να παραμείνουν στο υφιστάμενο σχέδιο μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορισμός για τα άτομα με αναπηρίες και η πρόταση για να κατατεθεί στη Βουλή ξεχωριστό νομοσχέδιο για την ετοιμασία μητρώου των ληπτών επιδομάτων. Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, θα καταθέσει τροποποιήσεις στην Ολομέλεια κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου.
Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε ότι το ΕΕΕ είναι μια αποτελεσματική πρόταση που αντιμετωπίζει με ακριβοδίκαιο τρόπο τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον κυπριακό λαό. Σημείωσε ότι η δημιουργία μητρώου είναι στοιχείο αδιαπραγμάτευτο και ακρογωνιαίος λίθος της όλης προσπάθειας. Είπε επίσης ότι θα υπάρξει σοβαρότατη μείωση του δείκτη φτώχειας κατά 35% και επιδότηση επιπρόσθετα 20 χιλιάδων οικογενειών, με χαμηλά εισοδήματα ή χωρίς εισοδήματα, μέσα από την εφαρμογή του ΕΕΕ. Οι μοναδικές ασφαλιστικές δικλείδες που ενδεχόμενα να χρειαστεί να υιοθετηθούν στο μέλλον θα είναι στα θέματα του εποπτικού ελέγχου, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα γίνεται δίκαιη παραχώρηση επιδομάτων, όπως ανέφερε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ