Δεν θα μετατραπεί σε βιομηχανικό το λιμάνι Λάρνακας

Το λιμάνι της Λάρνακας δεν θα μετατραπεί σε ενεργειακό ή βιομηχανικό λιμάνι, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο εκπόνησε το στρατηγικό σχεδιασμό για τις χρήσεις των υφιστάμενων λιμανιών Λεμεσού, Λάρνακας και Βασιλικού).

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Ιουλίου αποφάσισε, μετά από σχετική εισήγηση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, τα ακόλουθα:

- Την εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού για τις χρήσεις των υφιστάμενων Λιμανιών (Λεμεσού, Λάρνακας και Βασιλικού) και για τις μελλοντικές  ανάγκες σε λιμενικές υποδομές. Η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη υπό το φως των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί λόγω της εξεύρεσης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων.

- Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης, όπως το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, προωθήσει την απαλλοτρίωση του Μέρρα Ζακακίου με σκοπό την  αύξηση των διαθέσιμων χώρων στο Λιμάνι Λεμεσού, για σκοπούς ικανοποίησης των αναγκών που προκύπτουν αναφορικά με τις εταιρείες που προτίθενται να αναπτύξουν υποδομές στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να υποβληθεί εντός των επόμενων εβδομάδων πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με βάση τις πιο πάνω αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου το Λιμάνι της Λάρνακας δεν θα μετατραπεί σε ενεργειακό ή βιομηχανικό Λιμάνι.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου, με τη λήξη των αδειών παραχώρησης της χρήσης των χώρων Λιμανιού Λάρνακας, με μέγιστη περίοδο χρήσης τους 26 μήνες, θα παραχωρήσει στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων, εναλλακτικούς χώρους στο Λιμάνι Λεμεσού.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, εξουσιοδότησε τέλος τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, όπως το ενημερώσει σχετικά με τα πορίσματα της μελέτης που διεξάγει η Αρχή Λιμένων Κύπρου, αναφορικά με το θέμα της δημιουργίας νέου Λιμανιού και τους τρόπους ικανοποίησης των αναγκών σε λιμενικές υποδομές για τις ανάγκες που δημιουργούνται στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων.

 

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου και ο δρόμος για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης
Έλληνας για ηλεκτρική διασύνδεση: «Δεν μπορεί από μόνη της η Κύπρος, και η Ελλάδα, να τα βάλει με την Τουρκία...»
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Έτσι θα διαμορφωθεί ο χώρος που δεσπόζει το ιστορικό εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό (photos)
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
Πώς ενδυναμώνει τη θέση της Ελληνικής στον ασφαλιστικό τομέα η απόκτηση της CNP-Αύξηση μεριδίων αγοράς και εσόδων