Εκποιήσεις: Θέλει να πείσει τα κόμματα ο Χ. Γεωργιάδης
12:28 - 31 Ιουλίου 2014
Αρχίζουν την ερχόμενη βδομάδα οι επαφές του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με τα πολιτικά κόμματα για συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει.
Παράλληλα, σε διάσκεψη τύπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξήγγειλε σειρά μέτρων για στήριξη των ευάλωτων ομάδων.
AΚΕΛ- ΕΔΕΚ εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο, ενώ και ο ΔΗΣΥ καταθέτει τις δικές του προτάσεις προς βελτίωση του νομοσχεδίου.
Τρεις εισηγήσεις από ΔΗΣΥ
Τρεις εισηγήσεις που περιγράφουν την πολιτική κατεύθυνση του ΔΗΣΥ στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις κατέθεσε ο ΔΗΣΥ δια του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Πρόδρομου Προδρόμου. Σε δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η διαδικασία της εκποίησης είναι το έσχατο μέσο και πως προτού εφαρμοστεί θα πρέπει να εξαντληθούν οι δυνατότητες της ήπιας μεταχείρισης, είτε αυτή είναι η αναδιάρθρωση, είτε είναι άλλα μέτρα που σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να πάρουν οι τράπεζες.
1. Πριν από την οποιαδήποτε διαδικασία εκποίησης θα πρέπει να είναι διαπιστωμένο και βεβαιωμένο ότι έχει εφαρμοστεί ο κώδικας, δηλαδή οι οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας για την μεταχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Αν χρειαστεί θα δώσουμε και νομοθετική ισχύ σε αυτόν τον κώδικα, τον οποίο θα πρέπει αυτές τις μέρες η Κεντρική Τράπεζα να αναθεωρήσει αν χρειάζεται και να τον τελειοποιήσει», πρόσθεσε.
2. Το δεύτερο που θα θέσει ο ΔΗΣΥ είναι, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, ότι ακόμα και σε περίπτωση εκποιήσεων η Τράπεζα θα ανακτήσει το οφειλόμενο ποσό σύμφωνα με τη συμβατική σχέση, που είναι το δάνειο. “Δηλαδή, αν εκποιείται μια περιουσία δεν τίθεται πλέον θέμα ούτε παράλληλων προσωπικών εγγυήσεων, ούτε πρόσθετων απαιτήσεων, ούτε υπολοίπων. Οι δανειακές συμβάσεις με ενυπόθηκε περιουσία γίνονται θεωρώντας ότι η ενυπόθηκη περιουσία καλύπτει το δάνειο”, είπε.
3. «Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει θεωρώντας κάποιες αξίες των ακινήτων ως την αξία στην οποία επιβάλλει φορολογία να διασφαλίσει ότι οι ίδιες αξίες αυτές θα ισχύουν και μέσα στο τραπεζικό σύστημα και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες διαδικασίες όπως είναι οι εκποιήσεις”, είπε.
Ερωτηθείς αν τις θέσεις αυτές ο ΔΗΣΥ θα τις θέσει υπό μορφή τροπολογιών, ο κ. Προδρόμου είπε πως αυτές τις τρεις κατευθύνσεις μαζί με ορισμένα άλλα τεχνικά ζητήματα ο ΔΗΣΥ ξεκίνησε να τα συζητά σε τεχνοκρατικό επίπεδο και προτίθεται να τα συζητήσει και με την Κεντρική Τράπεζα για να υπάρξει κατάληξη. “Οι τρεις αυτές ιδέες περιγράφουν την πολίτικη μας κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση ισορροπίας”, είπε και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και τροπολογίες στη νομοθεσία, αφού πρώτα υπάρξει διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και την Κυβέρνηση.
Επαναφέρει την πρόταση νόμου για προστασία κύριας κατοικίας το ΑΚΕΛ
Σε δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο «αφού διαφωνούμε τόσο με την ουσία όσο και με την φιλοσοφία του». Παράλληλα θα επαναφέρει για ψήφιση στη Βουλή την Πρόταση Νόμου ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ που αφορά στην προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, καθώς και άλλες προτάσεις που προνοούν ελαφρύνσεις για τους οφειλέτες.
ΕΔΕΚ: Εγείρονται ερωτήματα
Απορρίπτει κατηγορηματικά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ, το νομοσχέδιο. Παράλληλα, εγείρει κάποια ερωτήματα, υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να υποστηρίξει το μαζικό ξεπούλημα περιουσιών σε εξευτελιστικές τιμές και το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις εφόσον δεν υπάρξει ασφαλιστικό νομοθετικό δίχτυ για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή».
ΕΥΡΩΚΟ: Ζητά περισσότερο χρόνο
Το ΕΥΡΩΚΟ αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί αλλά να απαιτήσει περισσότερο χρόνο από την Τρόικα ώστε:
1. Να προχωρήσει σε μάκρο και μίκρο οικονομικές μελέτες των επιπτώσεων που θα επιφέρουν οι εκποιήσεις ακίνητης ιδιοκτησίας στην κοινωνία, την οικονομία και τις τράπεζες.
2. Να ολοκληρώσει και καταθέσει ταυτόχρονα το νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα ώστε να καταστεί εφικτή η προστασία των μικρών δανειοληπτών που δεν είναι βιώσιμοι, δεν έχουν εισόδημα και είναι χωρίς περιουσία.
3. Να ενισχύσει τον θεσμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και να κατοχυρώσει την ανεξαρτησία του. Να επεκταθούν οι αρμοδιότητες του ώστε να μπορεί να διατυπώνει απόφαση σχετικά με το κατά πόσο σε κάθε περίπτωση αναδιάρθρωσης εφαρμόζεται ο «κώδικας δεοντολογίας» όπως αυτός συμπεριλαμβάνεται στην οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις.
4. Να καταρτίσει και να προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τις καταχρηστικές ρήτρες ώστε να ενσωματωθούν στο κυπριακό δίκαιο Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμοί που αφορούν στην προστασία του καταναλωτή σε σχέση με τις συναλλαγές του με χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.
5. Να ενισχυθεί η υφιστάμενη νομοθεσία ώστε να περιλαμβάνει το γενικό περίγραμμα του τρόπου καθορισμού της βιωσιμότητας οφειλετών και να μη επαφίεται αποκλειστικά στην κρίση των τραπεζικών υπαλλήλων ο καθορισμός του κατά πόσο ένας οφειλέτης είναι βιώσιμος ή μη.
6. Να γίνει λεπτομερής ανάλυση και ταξινόμηση των ΜΕΔ κατά ομάδες.
Διαβάστε επίσης: Διαφωνεί και η τρόικα με ν/σ για εκποιήσεις