Σε δύο χρόνια η αξιοποίηση του βιοαερίου

Σε 2 περίπου χρόνια αναμένεται να αρχίσει η αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου στο χώρο διάθεσης απορριμμάτων στο Βατί, ένα σημαντικό έργο με περιβαλλοντικά και εμπορικά οφέλη για τη Λεμεσό. Την Τετάρτη υπογράφηκαν στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού τα συμβόλαια με την ανάδοχο εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία των απαιτούμενων εγκαταστάσεων.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, η σύμβαση η οποία υπογράφεται περιλαμβάνει δημιουργία υποδομής για άντληση και αξιοποίηση του βιοαερίου το οποίο θα χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία μηχανών εσωτερικής καύσης που με τη σειρά τους θα αποτελούν μέρος ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους, το οποίο θα παράγει και θα επιστρέφει ενέργεια στο δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Η καταρχήν υπολογιζόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι ισχύος 1.5 ως 2.0 MW, η σύμβαση θα είναι διάρκειας ισχύος δέκα (10) χρόνων με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα πέντε (5) συν πέντε (5) χρόνια και στο Δήμο θα καταβάλλεται ποσοστό 15.25% επί των ακάθαρτων εισπράξεων από την πώληση ενέργειας που θα παράγεται.

Η μονάδα, συνέχισε ο κ. Χρίστου, θα μπορεί να κατασκευαστεί και λειτουργήσει υπό συνθήκες πλήρους χρησιμοποίησης του χώρου στο Βατί, η δε σύμβαση είναι στη βάση του ΒΟΤ, δηλαδή όλη η επένδυση για τις εγκαταστάσεις, η αδειοδότηση και όλα όσα απαιτούνται για τη λειτουργία της μονάδας θα διασφαλιστούν από τον ανάδοχο.

"Είναι το πρώτο έργο παρόμοιας φύσης που θα λειτουργήσει στην Κύπρο και πέραν από τα οικονομικά οφέλη του Δήμου θα συνεισφέρει στην προσπάθεια του Κράτους για αύξηση της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και επιπλέον θα συμβάλει στη μείωση της εκπομπής αερίων στην ατμόσφαιρα, που είναι ένας άλλος εθνικός στόχος", συμπλήρωσε.

Ανέφερε, τέλος, ότι αναμένεται να χρειαστεί ένας χρόνος για την ετοιμασία των απαραίτητων μελετών και την αδειοδότηση του έργου, ενώ θα απαιτηθεί άλλος ένας χρόνος για την κατασκευή των υποδομών και του μηχανοστασίου.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ανάδοχου εταιρείας, Γιάννης Κοκότσης, είπε πως σε ότι αφορά το εμπορικό κομμάτι, τα έσοδα από τα δικαιώματα για τη Λεμεσό υπολογίζονται στις 250 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, ενώ θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά οφέλη, υποδεικνύοντας ότι το μεθάνιο είναι 21 φορές πιο ρυπογόνο από το διοξείδιο του άνθρακα, ο κ. Κοκότσης είπε πως "περιβαλλοντικά σταματούμε να ρυπαίνουμε και συμβάλλουμε καθοριστικά στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου", καθώς και στην πρόκληση πυρκαγιών που συνήθως προκαλούνται από τις συνθήκες που επικρατούν στους σκυβαλότοπους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Μικρά κέρδη για το Brent, υποχώρησε το αμερικανικό αργό
Πόσες μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ χάθηκαν το 2024-Ανησυχία βουλευτών
Χωρίς εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα τα οικόπεδα 2, 3 και 9-Φεύγει από την κυπριακή ΑΟΖ η κορεατική Kogas
Οι δασμοί Τραμπ ωθούν προς τα πάνω τις τιμές πετρελαίου
Επέκταση της μακρόχρονης συνεργασίας της Conercon Energy Solutions με την Huawei
«Κρίσιμος χρόνος το 2027 για να δούμε το πρώτο κυπριακό φυσικό αέριο στην επιφάνεια της θάλασσας»
Δεν υπόσχεται σοβαρή μείωση τιμής ηλεκτρισμού το 2025 ο Παπαναστασίου-«Είναι αδύνατο, δεν αναμένουμε θαύματα»
ΔΣΜΚ: Πρώτα αποκοπή παραγωγής από μη οικιακά συστήματα φωτοβολταϊκών
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδια και κανονισμοί για ενεργειακή απόδοση-Kαταληκτική ημερομηνία η 28η Φεβρουαρίου
Η τρίτη ιστορικά μεγαλύτερη ποσότητα εισαγωγών LNG παγκοσμίως τον Ιανουάριο-Αυξημένη ζήτηση από Ευρώπη