Powered by

Αποζημίωση-μαμούθ στους μετόχους της Yukos

Αποζημίωση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων καλείται να καταβάλλει το ρωσικό κράτος στους μετόχους της άλλοτε πανίσχυρης πετρελαϊκής εταιρείας Yukos.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης, η απαλλοτρίωση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας ήταν πολιτικά υποκινούμενη, με στόχο την εξόντωση του αφεντικού της Yukos και ορκισμένου αντιπάλου του Κρεμλίνου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

«Ο ρωσικός κρατικός μηχανισμός εξαπέλυσε γενικευμένη επίθεση εναντίον της Yukos και των ιδιοκτητών της, με στόχο να οδηγήσει την εταιρεία στη χρεοκοπία και να υφαρπάξει τα περιουσιακά της στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα εξαφάνισε τον κύριο Χοντορκόφσκι από την πολιτική σκηνή. Δεν πρόκειται για δικά μου λόγια αλλά για την απόφαση του δικαστηρίου», τόνισε εκπρόσωπος των μετόχων

Παρότι το δικαστήριο χαρακτηρίζει την απόφαση «τελική και δεσμευτική», αναλυτές εκτιμούν ότι η εκτέλεση της θα είναι δύσκολη υπόθεση. Αν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί αντιμετωπίζει κίνδυνο κατασχέσεων των περιουσιακών της στοιχείων στο εξωτερικό.

Εν αναμονή της απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου για την υπόθεση, η ρωσική πλευρά σχεδιάζει να καταθέσει έφεση. Θεωρεί ότι η απόφαση είναι μονομερής και σχετίζεται με την διαμάχη Κρεμλίνου – Δύσης αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.«Προφανώς πρόκειται για πολιτική απόφαση χωρίς προηγούμενο. Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν αποτελεί μέρος των οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε πολιτική αναλύτρια.

Το πρώην αφεντικό της Yukos, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει αποζημίωση. Είχε καταδικαστεί για απάτη και φοροδιαφυγή. Μετά από δέκα χρόνια στη φυλακή του απονεμήθηκε χάρη τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΠΗΓΗ: Euronews

Δειτε Επισης

Απώλειες για το bitcoin εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων από Fed
Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους
Νάγκελ: Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να βγει από το τέλμα η γερμανική οικονομία
Βρετανία: Κρατικοποιεί τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για €746 εκ.
Οριστικοποίησαν υψηλούς δασμούς στα κινεζικά EVs και σε μπαταρίες οι ΗΠΑ-Αυξήσεις δισεκατομμυρίων
Η εκτίμηση του CEO της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Τουρκίας για μείωση των επιτοκίων στην χώρα
Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας: Αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 100 μονάδες βάσης στο 19%
Κομισιόν: «Όχι» στις συμβιβαστικές προτάσεις κινεζικών εταιρειών EV για το σχέδιο δασμών