ΔΝΤ: Κι άλλα μόνιμα μέτρα
17:03 - 30 Ιουλίου 2014
Ακόμα μία «προσπάθεια» μόνιμης φύσεως θα απαιτηθεί από τις Αρχές ώστε να επιτευχθεί και να διατηρηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτό θα πρέπει να γίνει ώστε το δημόσιο χρέος να μειωθεί σε επίπεδα κοντά στο 100% μέχρι το 2020.
Μία φιλική προς την ανάπτυξη εξυγίανση, προστίθεται, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εξάλειψη των αυξήσεων προ κρίσης προστατεύοντας παράλληλα τις κεφαλαιακές δαπάνες.
Προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει ο προσανατολισμός για περαιτέρω μείωση του κρατικού μισθολογίου μέσω αναδιάρθρωσης του τρόπου πληρωμής ώστε να συνδέεται με την απόδοση εξαλείφοντας αυτόματες προσαυξήσεις. Αυτό, προστίθεται θα πρέπει να γίνει πριν την αποπαγοποίηση των μισθών το 2016. «Περαιτέρω εξοικονομήσεις θα μπορούσαν να επιτευχθούν μέσω αναδιάρθρωσης στον τομέα της εκπαίδευσης και των συντάξεων.
Εξάλλου, σε τηλεδιάσκεψη, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο Ντέλια Βελκουλέσκου κατέστησε σαφές πως χωρίς την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις δεν θα ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση και συνεπώς δεν θα αποδεσμευτεί η επόμενη δόση. Απαντώντας σε ερώτηση του SigmaLive, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής διάσκεψης τύπου, για το τι θα γίνει εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή, είπε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Κύπρο για νέες συζητήσεις.