Εκποιήσεις: Μπούμερανγκ η επιφυλαχθείσα τιμή;
17:06 - 29 Ιουλίου 2014
Στην προσπάθεια της να πείσουν τους πολίτες και τα πολιτικά κόμματα ότι έδωσαν μάχη για να καταφέρουν ένα ευνοϊκό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, η κυβέρνηση κινδυνεύει να πετύχει ένα αυτογκόλ που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό.
Η πρόβλεψη για ορισμό επιφυλαχθείσας τιμής πώλησης για τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και ειδικά στο 50%, δεν αποκλείεται να έχει χειρότερα αποτελέσματα από το να μην υπήρχε καθόλου επιφυλαχθείσα τιμή όπως ζητούσε από την αρχή η τρόικα.
Οι εκποιήσεις είναι αναγκαίο κακό για να ορθοποδήσουν οι τράπεζες και να ξεχωρίσουν εκείνοι που μπορούν να αποπληρώνουν από εκείνους που δεν μπορούν και δεν είναι βιώσιμοι. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουν ορθολογικά και θα φτάσουν στα άκρα μόνο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ο ορισμός κατώτερης αποδεκτής τιμής μπορεί να συμπιέσει απότομα προς τα κάτω τις τιμές στην αγορά ακινήτων. Δεν είναι τυχαίο που σε άλλες χώρες δεν τέθηκε τέτοιο κριτήριο αλλά αφέθηκε η αγορά να ορίσει τις τιμές πώλησης.
Αν για παράδειγμα, μετά από ένα χρόνο που ένα ακίνητο προς εκποίηση επανεκτιμηθεί, σίγουρα η αξία του θα πέσει, λόγω ακριβώς της επιτρεπόμενης πρόθεσης να πουληθεί μέχρι και στο 50%. Άρα η δημοπράτηση το δεύτερο χρόνο θα γίνει με επιφυλαχθείσα τιμή και πάλι στο 50% αλλά με εκτιμώμενη αξία πολύ πιο κάτω απ’ ότι ένα χρόνο προηγουμένως. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και σε ακόμα πιο ακραίο παράδειγμα: Στα επόμενα stress tests, τι αξίες θα υπολογίζονται για τα ενυπόθηκε ακίνητα αν εμείς οι ίδιοι αποδεχόμαστε πωλήσεις μέχρι και 50% μειωμένες από την πραγματική τους αξία;
Η συγκεκριμένη πρόνοια θα πρέπει να αλλάξει μέχρι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη βουλή προς ψήφιση ώστε να αποφευχθούν αχρείαστες πιέσεις και στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στις πλείστες των περιπτώσεων το ύψος των δανείων είναι αντίστοιχο με την αξία της εξασφάλισης κι καμία τράπεζα δεν θα αποδεχθεί λιγότερα απ’ όσα είναι το άνοιγμά της.
Ενδεχομένως, επιφυλαχθείσα τιμή να μπορούσε να τεθεί σε περιπτώσεις που η αξία της εξασφάλισης είναι πολύ μεγαλύτερη του οφειλόμενου ποσού.
Ας μην πιστεύουμε πως επειδή δεν θα ανακοινώνεται η εκτιμημένη τιμή θα προφυλάσσεται το ύψος της προσφοράς αφού η πρώτη τιμή θα καταδεικνύει περίπου το 80% της εκτιμημένης αξίας. Άλλωστε, στην Κύπρο ζούμε.